Selalunya apabila hendak keluar rumah, kita hanya akan mengunci pintu dan memeriksa pintu serta tingkap sama ada telah ditutup dengan rapi atau tidak. Selepas itu barulah akan keluar dan meninggalkan rumah.

Kali ini dikongsikan amalan doa dan adab untuk keluar rumah ini seperti di Facebook Hizandie Shuaib. Semoga sama-sama kita mendapat manfaat dari amalan ini. Insya-Allah.

Ni aku nak share antara amalan dan doa yang sentiasa aku amalkan setiap kali ingin meninggalkan rumah untuk suatu masa yang lama.

Aku dapat ilmu ni pun melalui perkongsian di FB juga beberapa tahun yang lepas.
Ok. Selepas dah kunci rumah elok-elok, korang letakkan tapak tangan kanan ke anak pintu atau dinding rumah. Kemudian baca ayat-ayat doa seperti di bawah ni ;

1) Mengucap dua kalimah syahadah.(1x)

2) Berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW. (3x)

3) Baca Ayatul Kursi.(1x)

4) Baca Surah Yasin ayat ke-9.(1x)

IKLAN

“Wa ja’alna mim baini aidihim saddaw wamin kholfihim saddan fa aghsyaina hum fa hum laa yubsiruun”

Bermaksud : “Dan KAMI adakan di hadapan mereka dinding-dinding dan di belakang mereka dinding-dinding (pula), dan KAMI menutup mata mereka sehingga mereka tidak dapat melihat”.

5) Lafazkan “Bismillahitawakkaltu’Alallah” ; “La haulawala khuwwata illabillah ‘ill ‘Aliyil ‘Aziim”

Aku selalunya akan tambah satu lagi doa ni,

IKLAN

Bismillahillazi la yadhurru ma’asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama’ie wa huas sami’ul ‘alim.

6) Yakin.

Semoga rumah atau tempat tinggal kita dan kita sekeluarga sentiasa terpelihara serta dijauhi daripada kejahatan manusia dan jin. Sesungguhnya Allah jualah tempat bergantung.

Kredit: Hizandie Shuaib

IKLAN

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa &alli diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)