Ibu yang sedang hamil perlu peka dengan apa yang dimakan. Tak boleh main terjah makan apa yang ada lalu depan mata. Kenapa?

Sebab ia beri kesan langsung pada perkembangan janin. Apa yang dimakan oleh si ibu akan membentuk pertumbuhan fizikal dan mental bayi dalam kandungan.

Bila dah lahir, jangan salahkan anak kalau tubuhnya lemah. Tingginya terbantut. Otaknya lembam. Selain makanan berproses tinggi minyak, lemak, gula dan garam.

Apa lagi makanan yang perlu dielak oleh si ibu sewaktu fasa mengandung?

Elak Masalah Waktu Hamil, Dr Rizal Ingatkan Ibu Perlu Elak Makanan Ini1) NANAS MUDA

Nanas muda boleh jadi beracun dan toksik. Bukan saja buat ibu hamil.

Tapi bahaya untuk semua kerana ada laxative effect yang tinggi. Memakan nanas muda boleh akibatkan:

– Radang pada tekak
– Cirit-birit
– Muntah
– Pendarahan (gugur)

Elak juga makan nanas terutama ketika tempoh awal kehamilan. Walaupun nanas yang dah masak.

Elak Masalah Waktu Hamil, Dr Rizal Ingatkan Ibu Perlu Elak Makanan Ini2) BETIK MUDA

Kalau craving nak makan somtam tu. Seeloknya tahan sebab dalamnya ada betik muda. Bahaya untuk bakal ibu.

IKLAN

Untuk yang tengah ikhtiar hamil. Juga disarankan elak makan betik muda.

Ia ada sejenis getah papain. Bertindak sebagai stimulant. Boleh akibatkan contraction pada uterus. Enzim papain juga naikkan risiko early labor. Risiko lahir pramatang.

Elak Masalah Waktu Hamil, Dr Rizal Ingatkan Ibu Perlu Elak Makanan Ini 3) SEAFOOD MENTAH

Si ibu yang kaki sushi pun kena alert dengan ni. Elak makan makanan mentah sebab risiko tinggi kena toxoplasmosis. Ketika hamil, sistem imun ibu akan lemah sedikit buat seketika.

Bila ada jangkitan bakteria dalam makanan tidak dimasak. Risiko tinggi jangkitan tu kena pada bayi.

Risiko tinggi beri kesan buruk pada kandungan (gugur, cacat dan lahir pramatang).

Elak Masalah Waktu Hamil, Dr Rizal Ingatkan Ibu Perlu Elak Makanan Ini

IKLAN

4) TAPAI

Bila peram, alkohol terhasil. Tiada kajian cakap alkohol elok untuk bayi. Akibatnya? Fizikal bayi terbantut.

Fungsi OTAK terganggu. Risiko sawan. Masalah apabila tengah membesar seperti speech delay.

Lemah sistem imun. Mudah jatuh sakit. Lahir pramatang dan risiko mati mengejut. Jadi, elak makan tapai.

Untuk dapatkan maklumat lanjut boleh baca di sini: https://neuroversiti.com/pantang-larang-ibu-hamil/

Kredit: Dr Rizal Abu Bakar

IKLAN

Anak dah boleh merangkak laju? Ayuh mama papa yang ada baby comel-comel tu, inilah masanya untuk sertai Baby Merangkak Race! Daftar sekarang di link ini: https://toko.ideaktiv.com/product/simpan-sspnxpama-baby-merangkak-race/

Elak Masalah Waktu Hamil, Dr Rizal Ingatkan Ibu Perlu Elak Makanan Ini

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)