Kita baru sahaja dikejutkan dengan berita pemergian Gitaris profesional, Wan Radzie Wan Othman yang lebih dikenali sebagai Eddy Malmsteen, dipercayai akibat terkena renjatan elektrik berpunca daripada alat pemanas air.

Baca: Tanggungjawab Suami Jaga Isteri Dalam Pantang, Bukan Hantar Pada Mak Ayah Kita

Elak Pasang Pemanas Air Jenis Elektrik Dalam Bilik Air Kalau Ada Anak Kecil, Bahaya!

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Selayang, Ahmad Syauqi Abdullah “terdapat dua mangsa membabitkan seorang lelaki dan wanita masing-masing berusia 30-an terkena renjatan elektrik, selain seorang kanak-kanak ditemui dalam keadaan lemah”

Salam takziah buat seluruh ahli keluarga mangsa. Puncanya adalah daripada pemanas air elektrik di dalam bilik air.

Di sebalik pelbagai kelebihan pemanas air elektrik ternyata alat ini boleh mengancam nyawa pengguna dan anak kecil. Kenapa? Ikuti artikel penuh ini.

Pemanas air elektrik (water heater elektrik) antara alat yang paling efektif dan menjadi pilihan ramai kerana anda tidak perlu bersusah payah merebus air untuk mandi air panas sekaligus dapat menjimatkan masa. Tambah pula water heater elektrik juga memiliki komponen yang kuat dan tahan lama, walaupun harganya agak mahal namun ianya amat berbaloi untuk dimiliki.

Baca: Muka Khadijah Bersih Dari Ruam. Isteri Tomok Kongsi Pengalaman Rawat 2 Anak Alami Masalah Sama

Sebelum anda menggunakanya, selidik dahulu adakah ia benar-benar selamat kerana alat ini juga mampu meragut nyawa pengguna jika tidak dipasang dan digunakan dengan selamat.

BAHAYA WATER HEATER ELEKTRIK

Berikut merupakan antara risiko yang terdapat pada water heater elektrik yang mungkin kita tidak tahu;

Elak Pasang Pemanas Air Jenis Elektrik Dalam Bilik Air Kalau Ada Anak Kecil, Bahaya!

Renjatan elektrik

Sebelum anda menggunakan water heater elektrik, pastikan semua kabel unit pemanas elektrik sudah tersambung dengan baik dan betul. Terutama pada bahagian heater dan paipnya kerana alat ini diperbuat daripada tembaga dan anda mungkin terkena renjatan elektrik jika terdapat kebocoran pada mesin. Untuk mengelakkan ancaman ini, anda boleh memasang anti-kontak pada pemanas air anda. Hidupkan enjin selama kira-kira 15 minit sebelum anda menggunakannya dan jangan lupa mematikannya apabila selesai.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Cara pemasangan

IKLAN

Cara memasang pemanas air mesin sememangnya lebih mudah daripada pemanas air gas yang memerlukan anda memotong dinding hanya untuk menggantung mesin. Di sinilah kebanyakan orang melakukan banyak kesalahan. Secara umum, pemanas air elektrik tidak memerlukan bit gerudi 6 mm untuk melubangi dinding dan memasang penyokong mesin. Tetapi untuk kebaikan bersama, ternyata langkah ini diperlukan agar mesin pemanas tidak mudah rosak dan menyusahkan pengguna, terutama mereka yang menggunakan pancuran mandian. Pasang mesin pemanas menggunakan penyangga pemanas air gas yang lebih berkualiti.

Elak Pasang Pemanas Air Jenis Elektrik Dalam Bilik Air Kalau Ada Anak Kecil, Bahaya!

TANDA-TANDA WATER HEATER ELEKTRIK ROSAK

Faktor lain yang menyebabkan kegagalan pemanas air adalah tanda kerosakan yang diabaikan oleh pemilik rumah.

Sebagai langkah berjaga-jaga, berikut adalah ciri-ciri pemanas air yang rosak:

1. Air yang keluar keruh

Sekiranya air yang keluar dari pancuran mandi anda kelihatan keruh, matikan mesin pemanas dengan cepat dan elakkan menggunakannya dalam masa terdekat. Uji juga bau air, jika berbau amis, maka kesalahannya ada pada paip utama mesin pemanas. Segera hubungi pembaik pulih terdekat yang memahami cara membaiki paip pemanasan, kerana cara memperbaikinya lebih rumit.

2. Mesin pemanasan mengeluarkan bunyi

Enjin yang berbunyi biasanya menunjukkan bahawa unit pemanasan telah digunakan terlalu lama kerana enapan telah terkumpul di dalam tangki. Enapan yang terkumpul dari masa ke masa akan mengeras dan merosakkan penapis air sehingga mesin berbunyi. Anda perlu menukar kepada mesin pemanas yang baru.

IKLAN

3. Terdapat rembesan air di permukaan water heater elektrik

Kebocoran pada tangki pemanas air! Apabila mesin telah digunakan selama bertahun-tahun atau digunakan terlalu lama dalam sehari, logam di dalam tangki akan mengembang dan menyebabkan keretakan pada mesin. Sekiranya ia retak, anda boleh menggantinya dengan mesin baru tanpa perlu mengganti paip.

LANGKAH KESELAMATAN

Water heater elektrik perlu diberi perhatian dan diselenggara secara berkala bagi mengelakkan sebarang kerosakkan dari berlaku. Kerosakan dan kegagalan fungsi pada alat pemanas air elektrik boleh mengakibatkan renjatan dan kematian.

Pastikan ada sticker SIRIM yang ini untuk water heater.

Sebagai pengguna, anda memang dinasihati untuk membeli barangan yang mempunyai label SIRIM. Label ini bermaksud barangan tersebut diiktiraf oleh SIRIM, menepati piawaian dan memenuhi standard khusus. Pihak SIRIM juga ada menekankan kepentingan label mereka pada barangan elektrik.

Jadi, adalah amat penting untuk memilih sebuah alat pemanas air elektrik yang memiliki label SIRIM. Langkah ini adalah bagi mengelak sebarang kemungkinan yang mampu mengancam nyawa anda dan yang tersayang.

Pilih kontraktor elektrik yang berdaftar

IKLAN

Setelah memilih alat pemanas air elektrik yang diiktiraf, kini anda perlu memilih kontraktor elektrik yang berdaftar untuk melakukan kerja-kerja pemasangan. Elakkan dari menggunakan khidmat kontraktor elektrik yang tidak berdaftar serta mencuba untuk memasang alat pemanas air elektrik anda sendiri. Adalah penting untuk sebarang kerja-kerja melibatkan pendawaian elektrik dilaksanakan oleh mereka yang pakar dan bertauliah sahaja. Langkah ini bertujuan untuk mencegah kemungkinan alat pemanas air dipasang secara salah.

Pihak kontraktor elektrik yang berdaftar akan melakukan kerja-kerja pemasangan alat pemanas air elektrik anda dengan sempurna serta mengikuti langkah-langkah aspek keselamatan yang betul. Maka keselamatan anda sebagai pengguna terjamin.

Elak Pasang Pemanas Air Jenis Elektrik Dalam Bilik Air Kalau Ada Anak Kecil, Bahaya!

Gantikan alat pemanas air elektrik yang lapuk

Jika anda memiliki alat pemanas air elektrik jenis model keluaran 10 tahun yang lalu atau lebih, anda perlu menggantikan alat tersebut dengan segera. Ini kerana alat pemanas air elektrik jenis model lama tidak mempunyai ciri2 keselamatan terkini.

Model keluaran baru bagi alat pemanas air elektrik memiliki ciri keselamatan terkini seperti residual current device (RCD) yang memainkan peranan penting dalam mengesan kebocoran arus dan menghentikan pengaliran arus elektrik jika berlaku kebocoron dengan serta-merta.

Selenggara alat pemanas air elektrik secara berkala

Ramai tidak mengetahui bahawa alat pemanas air elektrik juga perlu diselenggara dari masa ke semasa. Adalah penting untuk menggunakan khidmat kontraktor elektrik yang berdaftar bagi tujuan menyelenggara alat pemanas air. Jika terdapat kerosakkan, pastikan ia diganti dengan alat ganti yang tulen dan memiliki label SIRIM.

Elakkan daripada mencuba untuk membaiki alat pemanas air dengan sendiri dirumah. Khidmat selenggara dari pakar adalah dijamin lebih selamat.

Elak Pasang Pemanas Air Jenis Elektrik Dalam Bilik Air Kalau Ada Anak Kecil, Bahaya!

Walaupun negara kita beriklim khatulistiwa, pemanas air elektrik sudah menjadi alatan wajib dimiliki di setiap rumah. Mandi air yang suam atau panas banyak memberi kebaikan kepada tubuh badan kita. Mungkin ramai tidak mengetahui bahawa mandian air panas dapat membantu melancarkan peredaran darah, melegakan ketegangan otot, merawat kulit yang bermasalah dan mengurangkan tekanan.

Adalah amat penting untuk memastikan produk yang menjadi pilihan anda menepati ciri-ciri keselamatan yang telah digariskan, sebelum membuat sebarang pembelian.

Kredit: Berita Properti, Bharian, productnation.co

Elak Pasang Pemanas Air Jenis Elektrik Dalam Bilik Air Kalau Ada Anak Kecil, Bahaya!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI