Aktiviti membaca buku sangat penting kerana melalui pembacaan, seseorang itu dapat menambah ilmu baharu. Beberapa hari lepas, Dr Sheikh Muszaphar berkongsi aktiviti yang dilakukan bersama anak-anak setiap hari sebelum tidur.

Menurut perkongsian Angkasawan Negara ini, aktiviti membaca buku akan dibuat setiap hari dan buku tersebut akan dipilih sendiri oleh anak-anak.

 

Membaca buku bersama-sama. Saya melakukannya setiap hari bersama Adam & Noah setiap malam sebelum tidur.

Saya biasanya membiarkan mereka memilih buku. Tetapi buku yang dipilih selalunya sama yang berjudul ‘Daddy and Me’

IKLAN

Tambahnya lagi, aktiviti membaca buku bersama anak-anak sangat penting kerana boleh merapatkan hubungan antara ayah dan anak, meningkatkan imaginasi anak dan sebagainya.

Penting sangat aktiviti membaca bersama anak. Tingkatkan bonding, tingkatkan imaginasi anak, Fikir di luar kotak, dapat tanamkan minat membaca. Memang Seronok!

IKLAN

Alhamdulillah

Selain itu, membaca buku dalam penceritaan penuh perasaan yang kita sampaikan pastinya akan terbit pelbagai persoalan dalam fikiran anak-anak. Lagi banyak kita membaca, lagi banyak soalan yang mereka ada. Maka lagi banyak jawapan yang akan mereka tahu dan ini buat otak mereka berkembang dengan baik.

Pastinya teknik ini secara tidak langsung akan membentuk anak untuk jadi sangat pandai dan bijak. Mereka cinta dan suka untuk membaca. Maka ketahuilah membaca ialah jambatan kepada ilmu.

IKLAN

Rata-rata warga maya turut berkongsi pengalaman membacakan buku buat anak, ada yang bermula seawal anak mereka dua bulan lagi!

Kredit: Dr Sheikh Muszaphar

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/