Fitrah anak-anak memang suci tapi kitalah yang dewasa membentuk mereka menjadi seperti kebanyakkan orang dewasa pada hari ini.

Sikap suka menilai dan menghukum dengan penampilan luaran membuatkan anak-anak mudah cenderung untuk melabel dan memberi pelbagai gelaran buat kawan-kawan atau orang sekeliling.

Mungkin ada yang anggap itu semua tak ada apa-apa Cuma bergurau tapi sebenarnya ia tersemat dalam diri si kecil kita. Secara tak langsung anak-anak jadi kurang yakin diri dan rasa rendah diri timbul pada anak-anak.

Seperti yang dikongsikan oleh Farah Lee menerusi posting di Instagram miliknya. Farah ada membuat teguran dengan apa yang berlaku kepada anaknya sendiri.

Ikut perkongsian Farah Lee:

Fitrah anak2 itu suci, tetapi si dewasalah yang menjadikan mereka makcik bawang

IKLAN

Maream was so happy that her tooth dah tercabut. For her rongak is cute. Jadi first few days dia tak habis2 ambil gambar gigi baru dan minta izin untuk whatsapp kepada family members. Kalau omma nak ambil gambar, dia akan sengih lebar2 tunjuk gigi.

Si dewasa pula lihat je Maream rongak “Alaaa dah tak cantik dah laaa” “Aih senyum tutup gigi sket” “Hahah kelakar dah muka” bla3…

Lalu beberapa hari lepas, bila ambil gambar omma perasan dia senyum tak nampak gigi. Lalu semalam omma tanya, “Maream, why you tutup mulut when smiling”. She replied, “Maream malu, sebab Maream rongak”. Omma dah agak, so as usual “You know for me you still look nice with no tooth like that. There’s nothing wrong with that. You know regardless how our physiques are, yang penting we have beautiful heart, Allah only sees us through our heart, not our body”.

Kesian anak aku. Boleh nampaklah dia punya self-esteem berkurang sejak gigi rongak Sama kes macam rambut dia, she was excited, orang besar je ‘malu’ tengok – emotional abuse.

Jadi itulah dia, budak2 tak kisah pun rupa dia or kengkawan cemana, kulit hitam ke putih, gigi ada ke takde, kurus ke gemuk, tinggi ke rendah — tapi yang dah besar ni perkara pertama yang dorang akan tegur bila nampak budak2, “Ehhh dah kurus”, “Makin gelap nampak main panas eh”, “Haa tak tinggi macam abang dia” bla3

Membesarlah budak tu jadi seorang yang judgemental tentang luaran seseorang. Rasa malu bila dirinya tak capai standard ‘sempurna’ manusia. Kemudian kita pelik, kenapalah orang kita ni suka sangat membawang, kenapa sibuk sangat nak ‘cantik’. Hailah si dewasa, mu la yang ajor #pangkang

So what’s now.? Let’s change how we greet the kids and how we celebrate diversities in life. More positive society inshaAllah one day #ommabebel #FLparenting

View this post on Instagram

. Fitrah anak2 itu suci, tetapi si dewasalah yang menjadikan mereka makcik bawang 😌 . Maream was so happy that her tooth dah tercabut. For her rongak is cute. Jadi first few days dia tak habis2 ambil gambar gigi baru dan minta izin untuk whatsapp kepada family members. Kalau omma nak ambil gambar, dia akan sengih lebar2 tunjuk gigi. . Si dewasa pula lihat je Maream rongak "Alaaa dah tak cantik dah laaa" "Aih senyum tutup gigi sket" "Hahah kelakar dah muka" bla3… . Lalu beberapa hari lepas, bila ambil gambar omma perasan dia senyum tak nampak gigi. Lalu semalam omma tanya, "Maream, why you tutup mulut when smiling". She replied, "Maream malu, sebab Maream rongak". Omma dah agak, so as usual "You know for me you still look nice with no tooth like that. There's nothing wrong with that. You know regardless how our physiques are, yang penting we have beautiful heart, Allah only sees us through our heart, not our body". . Kesian anak aku. Boleh nampaklah dia punya self-esteem berkurang sejak gigi rongak 😔 Sama kes macam rambut dia, she was excited, orang besar je 'malu' tengok – emotional abuse. . Jadi itulah dia, budak2 tak kisah pun rupa dia or kengkawan cemana, kulit hitam ke putih, gigi ada ke takde, kurus ke gemuk, tinggi ke rendah — tapi yang dah besar ni perkara pertama yang dorang akan tegur bila nampak budak2, "Ehhh dah kurus", "Makin gelap nampak main panas eh", "Haa tak tinggi macam abang dia" bla3 . Membesarlah budak tu jadi seorang yang judgemental tentang luaran seseorang. Rasa malu bila dirinya tak capai standard 'sempurna' manusia. Kemudian kita pelik, kenapalah orang kita ni suka sangat membawang, kenapa sibuk sangat nak 'cantik'. Hailah si dewasa, mu la yang ajor #pangkang 😏 . So what's now.? Let's change how we greet the kids and how we celebrate diversities in life. More positive society inshaAllah one day 🤲🏻 #ommabebel #FLparenting . 📍 Kelantan, Malaysia : 080820 🇲🇾 . [6years0months] #mareamesabel #MAREAMtravels #MAREAMinKELANTAN #FLworldschooling @fl.worldschooling

A post shared by F. L. (@farahlee_) on

Sumber: Farah Lee

Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu Jam 9 Malam di Astro Ria Saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.