Chef selebriti, Chef Wan berkongsi aktiviti hujung minggu yang dilakukan olehnya. Menurutnya, dia akan memastikan barang-barang yang tidak lagi dipakai disedekahkan kepada ahli keluarga terdekat termasuklah gelang emas pemberianya buat arwah emak semasa hidup.

Tambahnya lagi, sedekah yang paling baik adalah sedekah kepada ahli keluarga terdekat terlebih dahulu.

Gelang Lama Arwah Mak Yang Chef Wan Beli Akan Di Tolak & Hadiahkan Gelang ‘Design’ Baru Untuk Adik Beradik
“Selepas solat subuh saya menghabiskan masa sejam untuk mengemas almari pakaian saya. Meninggalkan semua baju rasmi panjang saya, baju t polo dan seluar. saya memutuskan untuk memberikan kepada adik-beradik dan anak saudara saya semua barangan yang saya keluarkan dari almari saya.”

“Saya melakukan pembersihan ini hampir setiap 6 bulan supaya ia tidak kelihatan terlalu sesak. Biasanya yang saya hilangkan adalah yang saya jarang menggunakannya walaupun ia baru dan yang pernah saya gunakan dan sekarang rasa dah ” basi” dan perlu menggantikannya.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chef wan (@_chefwan58)

“Sangat bagus untuk dapat memberikan mereka tanpa rasa terlalu terikat dengan semua pakaian ini pada masa yang sama memikirkan jika sebahagian daripada rezeki kita juga boleh jadi rezeki kepada Ahliahli keluarga kita yang lain, WHY NOT?”

“Sekurang-kurangnya ia tidak menjadi sia-sia. Terdapat begitu banyak cara untuk bersedekah dan mendekati orang lain. Keluarga mesti diutamakan.”

IKLAN

Gelang Lama Arwah Mak Yang Chef Wan Beli Akan Di Tolak & Hadiahkan Gelang ‘Design’ Baru Untuk Adik Beradik

Menurut Chef Wan lagi, dia sanggup untuk menambah duit sendiri asalkan adik beradik perempuanya gembira dengan hadiah darinya.

“Saya beritahu semua 3 adik perempuan saya beberapa hari lepas. Semua barang kemas arwah ibu saya yang pernah saya beli dahulu tidak akan digunakan oleh mereka jika saya kongsikan kepada mereka. Emas orang lama-lama ni generasi sekarang tak nak guna dah. .”

Gelang Lama Arwah Mak Yang Chef Wan Beli Akan Di Tolak & Hadiahkan Gelang ‘Design’ Baru Untuk Adik Beradik

IKLAN

“Saya tanya mereka minggu depan saya bawa kamu semua ke Habib. Kamu semua pilih gelang emas kamu masing-masing. Timbang segala emas lama , di nilai tolak balik segala harga apa yang u all pilih untuk hari raya ini.”

“Kata la mana yg kurang e.g 10K ke 20K ke biar kan saya tambah as a gift to all my sisters. Semua setuju. Kami akan mengadakan kenduri tahlil tidak lama lagi di rumah negara saya di Sg Koyan Raub jadi saya akan membawa semua ini”

“Its might be not everyone taste but they can also give it away to their anak2 jiran for e.g yg boleh mengunakan pakaian ini. Bukan daripada mereka yang sudah tua.”

IKLAN

“Sometime masa beli tu pun sebab terpaksa guna untuk di TV tu lepas tu mata tak berkenan lagi boleh jadi. Macam ni la selera kita yang berubah ubah-ubah.”
Ia juga cara yang baik untuk menambah almari pakaian baharu anda untuk tahun ini juga.”

“Sesekali bila travel tu kena juga ada abit of retail therapy as it help the mind to feel happy juga. Fesyen dan selera baju kita pulak dah macam-macam ” pak cik2″ tua these days tak tahu anak2 buah yang muda2 ni berminat nak guna.”

Kredit: Chef Wan

https://www.youtube.com/watch?v=DIKU6Lp2OgM&t=637s 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekaran

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI