Chicken Dumpling tidak kurang hebatnya dalam mewarnai menu anak-anak kita. Rupa dan bentuknya yang berwarna adakalanya menarik perhatian si kecil untuk makan. Itu kisahnya dengan dumpling stim atau rebus, manakala dumpling goreng pula terlebih rangup dan cukup disukai anak-anak kita.
Rupanya hendak menyediakan dumpling homemade tidaklah sesukar mana. Bahannya juga mudah disediakan. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh ibu ini, Puan Nurhazwana Nazir. Mudah!
Disebabkan Melur suka sangat Dumpling, so mama buatkan lagi untuk kudapan dia esok. Sekali buat dapat la untuk dua tiga kali makan. Bila cari kulit dumpling kat pasaraya tak jumpa pulak yang takde salt. Maka tepaksa la mama rajinkan diri buat yang homemade punya. Ingatkan payah, rupanya mudah je. Mama share resepinya kat bawah.
Kulit Dumpling:
1/2 cup tepung gandum unbleach
1/2 cup tepung jagung
1 sudu minyak masak
1/2 cup air panas
Ads
Inti Dumpling:
Isi Ayam – blend
Carrot – sagat
Pak Choy – cincang
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu tepung jagung
1 sudu minyak
Campurkan semua bahan dumpling. Uli sehingga jadi doh. Rehatkan sekejap dalam 2 hingga 3 jam.
Ads
Lepas tu bulat-bulatkan menjadi bentuk guli besar sikit.
Ads
Gelek je sampai nipis. Siapkan kulit dulu semua baru letak inti dan betukkan.
Bahan inti pula, gaulkan semua bahan. Ambil kulit dan letak inti satu sudu kecil.
Basahkan hujung kulit dengan sedikit air baru tampal kedua bahagian dan bentukkan. Simpan dalam freezer. Nak makan keluarkan dan rehatkan kejap lepas tu boleh rebus. Siap!
Dumpling ni boleh goreng atau rebus. Buat sup pun sedap makan dengan ni. Tapi anak mama lagi suka versi goreng. Sekali makan 4 ketul boleh habis.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Berilah pelbagai resipi yang sedap dan menarik pun, kuih tradisional tetap menjadi kesukaan. Sesekali nak cuba resipi kuih moden ok je tapi orang kata kuih tradisional auranya lain macam sikit.
Bagi anda yang gemar makan burger Malaysia, kali ini resipi dari Cikgu Azlina Ina wajib cuba. Teksturnya yang gebu dan sambal yang power memang ngam. Di tambah pula dengan bilis goreng ranggup, memang tak pandang kiri kanan dah bila makannya.
Berikut adalah perkongsiannya:
Resepi ni tak ada sembunyikan satu bahan pun. Buat sampai jadi ye. Salah satu yang buatkan Burger Malaysia Kayangan sedap adalah sambal! Ye sambal mesti kena power. Mak masak 3-4 jam biasa sambal tu baru betul-betul sedap.
Burger Malaysia Kayangan Viral
Bahan-bahan (Sambal)
– 10 ulas bawang merah +2 labu bawang besar belah 4
– 1/2 genggam bilis halus
– 4 ulas bawang putih (dikisar bwang merah dan putih serta bilis td ketepikan)20-30 tangkai cili kering rendam air panas tos dan kisar dgn sedikit air masak dan minyak( bg biji lada hancur)
– sedikit gula melaka
– sedikit asam jawa
– garam, gula dan perisa
– Minyak masak
Cara-cara:
* Untuk sambal, masukkan minyak masak ke dalam kuali. Lebih pun tak apa. Tumis bawang besar dan bawang putih kisar tadi sehingga sedikit garing.
* Masukkan cili kisar dan kacau sekata dan terus masukkan gula biasa sedikit ikut kemanisan yang anda nak. Tambah 1 gula melaka seketul dalam 200g gula melaka tu. Masak api perlahan lagi lama lagi sedap kalau mak ina memang akan lebih dari 2 jam ya dah garing plus air lagi sikit-sikit sampai sambal bertukar meroon dan minyak naik atas sambal memang baru kaw sedap. Last baru masuk garam dan perisa serta sedikit air asam jawa lebih kurang 1 sudu besar. Kalau masak sambal lama dia akan lebih tahan lama untuk niaga bagus masak lama sikit sambal tu ok sambal ni mak masak 3 jam. Tambah air banyak kali sampai pekat dan sebati betul. Jadi tak sakit perut makan pun, sedap cili tak mentah. Boleh simpan suhu luar 7-8 hari tak basi tak rosak
Doh Burger Malaysia Kayangan
BAHAN A
– Tepung High Protein – 1kg
– Garam sedikit.
– Gula – 150gm
– Susu Tepung – 40gm
– Yis – 10gm
– Bread Improver – 5gm
BAHAN B
– Air Sejuk – 550gm
– Telur – 1biji
BAHAN C
– Marjerin – 100gm
– Masukkan semua bahan A. Pukul speed 1. Kemudian masukkan bahan B perlahan-lahan. Pukul speed 1 bagi bahan-bahan semua bercampur. Ubah speed 2. Bila doh dah betul-betul sebati. Masukkan bahan C. Pukul sampai elastik.
– Rounding kan 35g tapi boleh je ikut berat sendiri-sendiri la ye. Kalau berat ni 1 kg dapat 50 biji
– Lepas tu tabur sikit-sikit tepung kat tray, tutup dengan wrap biar 30 minit.
– Goreng dengan minyak yang banyak dan api sederhana ya. Dah goreng kena tos betul-betul.
Tip lagi satu nak burger tu nampak cantik warna sekata, masa panaskan minyak masukkan 3 sudu besar shortening ke dalam minyak panas tu biar larut baru goreng burger tu ya.
– Masa nak isi burger ni pastikan sambal tadi ambil jangan bahagian minyak. Kalau mak, mak akan cedok sambal yang minyak ketepikan dulu. Kalau tak dia meresap dalam burger tu jadi berminyak tak sedap nanti.
– Mak halalkan ilmu ini, buat la ya. Jual tambah duit poket tau.
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Mama yang baru pertama kali melahirkan anak pasti berdebar bila mana anak sudah memasuki usia 6 bulan. Maklumlah nak mempersiapkan makanan anak pasti rasa berdebar dan adakalanya keliru.
Jangan keliru dan berdebar kerana perkongsian daripada Puan Aimi Zafira ini pasti buat anda rasa yakin dan seronok untuk berikan suapan pertama pada anak.
Jom cuba seperti yang dikongsikan oleh beliau.
Puri Lobak Merah dan Labu
Bahan-bahan:
50 g labu
1/2 batang lobak merah ( size sederhana )
Cara memasak
1. Labu dan lobak merah dipotong dadu
2. Masukkan lobak merah ke dalam periuk dan renehkan selama 10 minit atau sehingga lembut
3. Kemudian, masukkan labu yang telah dipotong dadu, dan reneh selama 2-3 minit atau sehingga labu menjadi lembut lembut
4. Masukkan labu dan lobak merah ke dalam mesin pengisar. Masukkan sedikit air dan kisar sehingga sebati
* boleh gunakan semula air yang digunakan untuk rebusan
* air juga boleh diganti dengan stok ayam atau daging
Puri Keledek dan Bunga Kubis
Bahan-bahan
1 biji keledek ( saiz sederhana )
50 g bunga kubis
Cara memasak
1. Keledek dibuang kulit dan dipotong dadu
2. Bersihkan bunga kubis dan potong kecil
2. Stim labu dan bunga kubis selama 10 minit atau sehingga lembut
3. Masukkan labu dan bunga kubis ke dalam mesin pengisar. Masukkan sedikit air dan kisar sehingga sebati
* boleh gunakan semula air yang digunakan untuk stim
* air juga boleh diganti dengan stok ayam atau daging
Di bawah ada 4 lagi gabungan yang mama boleh cuba untuk anak. Resipi dan langkah buatnya boleh klik pada link.
Nah, pasti rasa happy dan yakin bila nak sediakan buat anak nanti. Pastikan yang terbaik buat anak-anak kita.
Selamat mencuba.
Kredit: Aimi Zafira
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Seronok tengok anak makan menu yang ibu masak dengan penuh berselera. Lebih-lebih lagi untuk anak yang sedang membesar dan tengah explore makanan.
tapi ada ketikanya mama juga buntu apa yang nak diberikan kepada anak-anak. Perkongsian daripada Puan Nur Azlin Ali Alwi menarik untuk dicuba.
Pluffy Egg Rice yang berkhasiat buat si kecil tersayang. Mudah dan ringkas nak buat, mama pun boleh makan bersama.
Assalamualaikum! Morning! 😊
Today Ibu masak Pluffy Egg Rice untuk anak soleh ibu, Muhammad Amirul Naufal 😍 Buat lebih untuk Naufal share gan kakak sepupu dia, ibu join sekali sebab sedap sangat! Ibu cicah sos hehehe
Resepi Pluffy Egg Rice
Bahan-bahan:
👶🏻 Nasi
👶🏻 Susu FM
👶🏻 Telur
👶🏻 Garlic
👶🏻 Carrot
👶🏻 Bayam Brazil
👶🏻 Cream Cheese
👶🏻 Unsalted Butter
Cara-cara:
1. Blend semua bahan kat atas dan masukkan dalam acuan yang dah disapu dengan sedikit unsalted butter.
2. Kukus dlm 20 minit. Ibu terlebih kukus td tu yg atasnya tak cantik hahahah leka sidai kain 🤣 Buka2 tutup periuk bau harum semerbak 😍
3. Menu simple untuk baby tapi sangat sedap dan boleh tarik selera baby. Lengkap Karbohidrat + Protein + Vitamin.