Gula Melaka selain sedap digunakan untuk masakan, dikatakan boleh untuk rawat batuk dan selesema. Tak salah cuba rawatan alternatif bila anak batuk dan selesema asalkan ia tak memudaratkan kanak-kanak yang menghidapnya.

Beberapa makanan semula jadi yang ada di sekitar kita memang diketahui bagus sebagai sumber makanan bagus untuk meningkatkan sistem antibodi badan. Lebih elok kalau kita amalkan ia setiap hari. Kalau si kecil anda (setahun ke atas) sedang batuk dan selesema, cubalah bagi mereka salah satu alternatif semula jadi tersebut.

Bila anak mengalami masalah hidung tersumbat dan batuk berkahak, ia memang satu simptom biasa kanak-kanak yang sedang membesar. Walaupun ia normal tetapi ibu bapa perlu ambil serius hal ini sebelum ia berlarutan lebih melarat atau menjangkiti kanak-kanak lain jika si kecil sudah ke tadika atau tinggal di taska dan jagaan pengasuh.

Ada beberapa petua lama yang boleh anda cuba untuk menyembuhkan batuk dan selesema anak kecil sebagai alternatif kepada ubat doktor.

Gula Melaka Pun Boleh Untuk Rawat Batuk Dan Selesema Kanak-Kanak

1. Madu

Ambil satu sudu kecil sebagai penawar batuk anak kecil tadi. Campurkan pada air suam jika madu tadi didapati pekat untuk mereka telan.

2. Kunyit hidup atau bawang putih

Gosokkkan kunyit hidup atau bawang di permukaan kasar atau sagat, bagi mendapatkan serbuk halus. Campurkan dengan minyak masak dan sapukan perlahan-lahan di dada anak.

3. Daun Kaduk

IKLAN

Ramas daun kaduk dengan kapur sirih, sapukan pada dada dan perut bayi. Ini baik untuk bayi yang batuk berkahak. Kahak akan keluar bersama najis bayi.

Gula Melaka Pun Boleh Untuk Rawat Batuk Dan Selesema Kanak-Kanak

4. Kismis

Untuk anak yang sudah boleh mengunyah, amalkan 21 biji kismis sehari, bagi meredakan batuk yang ada.

5. Daun bunga tahi ayam

Daun tahi ayam ini diramas dengan kapur sirih untuk disapu pada dada dan tengkuk bayi.

IKLAN

Gula Melaka Pun Boleh Untuk Rawat Batuk Dan Selesema Kanak-Kanak

6. Gula melaka

Pecahkan gula melaka kepada bentuk yang lebih kecil, beri pada anak sebagai ganti kepada gula-gula biasa. Amalkan dan batuk itu akan hilang dengan sendiri.

7. Pucuk ubi

Bersihkan pucuk ubi ini dah ramas bersama kapur sirih. Dapatkan air yang keluar dari ramasan tadi, sapu pada dada dan leher anak tadi.

Antara yang saya amalkan sendiri untuk memastikan anak bebas batuk selesema ialah pengambilan air yang secukupnya. Rajin-rajin beri anak makanan hijau ketika mereka batuk dan selesema. Sayur-sayuran seperti brokoli, boleh dikisar bagi dijadikan bubur, jika anak anda dikatogerikan anak yang pandai memilih makanan mereka. Jauhi makanan bergoreng. Bersihkan persekitaran rumah anda, lap habuk pada perabot dan kipas, jika ada.

IKLAN

Jauhkan mereka dari asap rokok atau kenderaan, kerana ini akan menyukarkan pernafasan dan membuat sakit itu bertambah teruk. Berikan ruang untuk mereka rehat dengan tenang, secukupnya.

Walau bagaimanapun, penyakit batuk dan selesema perlu dianggap serius dan dibawa ke klinik atau hospital berhampiran apabila tanda-tanda seperti berikut berlaku kepada anak anda :

1. Batuk dan selesema yang tidak sembuh dalam 5 hari.

2. Batuk dan selesema yang menyebabkan anak tidak aktif dan sukar bernafas.

3. Batuk dan selesema diiringi dengan kahak berwarna hijau atau kuning.

4. Batuk dan selesema yang diiringi demam yang melebihi 38 darjah celcius.

Selamat mencuba!

Puan Sabrina Islamil

Sumber: Tadika ABS

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI