Kelahiran bayi pertama memang perkara yang dinanti-nanti buat bakal mama dan papa. Terasa tak sabar nak bertemu si comel mama papa setelah 9 bulan lamanya di dalam rahim ibu.

Namun tak ramai yang tahu tentang situasi sebenar ketika kelahiran dan selepas kelahiran. Persiapkan diri dari segi fizikal dan mental agar anda sentiasa tenang menghadapi situasi selepas kelahiran. Ikuti perkongsian ibu ini.

Kisah KELAHIRAN yang tak ramai orang cerita

Aku nak dekat beranak ni terkenang la balik, apa yang hadapi time beranak dulu. Tak smua org cita benda ni ,terutama FIRST MOM

Dapat baby best, memang best. Selalu dengar orang kata, lepas baby keluar hilang semua sakit, kan? ye mmang hilang tapi..tapi ada yang bakal muncul

1. Kalau hospital gomen tiber kena menyusu, taktau apa tu nyusu tiber baby tak pandai hisap, breast lecet smpai nak terbelah luka bahagian puting

2. Dok bygsusu anak isap dekat 30 minit tapi letak je baby terus nangis. Aduhaiiii apa dia nak, duk ward sorang-sorang sebab laki tak boleh teman pulak

IKLAN

3. Dah keluar ward, tiber anak kuning. Kena tahan ward atau kena ulang balik ambil darah. Badan penat, mental koyak. Kena masuk bawah lampu pulak, hmmmm …

4. Badan lemah tapi anak tak mahu lenaaaaa malam. Mata rabak, tambah kalau suami cuti sekejap takde sapa nak tolong tengok


5. Luka bawah, selalunya koyak la untuk first time mom. Jalan kepit-kepit, nak cuci takut.

6. Nak berak 1 hal. Dapat berpantang jenis memang strict village nye. 10 hari punya sembelit najis besaq penumbuk.

7. Tak masuk lagi bengkak susu. Allahu 😩 naik urat biruuuuuu. Hisap pun takmau legaaa. Macam-macam petua baca bagi legaaa

IKLAN

8. Rengat!! tak ramai tau ni. First mom selalu tak tahu ok steady. Mai anak no.2 fuhhh berguling oiii

9. Ni paling parah, emosi turun naik. Time ni lah rasa loser, penat, tak di sayangi. Rasa serba tak kena asyik nak teriak. Tak ada sebab pun rasa murung je
kalau suami tak main peranan, memang mental koyak teruk.

10. Badan kita 😞 ngebeh lendur sana sini, hitam sana sini. Ada org 2-3bulan dah recover. Ada yang berdaki setahun tak hilang-hilang 😩 strech mark lagi

hmmmm aku dah dok remind balik smua ni..dah gap 5tahun kan, aku bagitau OTAK aku untuk ready
ghisauuuu ..

IKLAN

Macam aku, kalau pantang dengan CL ok lagi. Kalau yang pantang kampung, makcik-makcik dok mai. Luka sakit kena dok bersimpuh tak campur mulut acik-acik bawang dok compare anak hitam la hudoh segala tok nenek

hmmmmmm .. kuat ya kita ni? Untuk first mom baca ni tau, ni realiti. Nanti kalau hampa rasa down, hampa ingat

“BETUL DIAN PERNAH CAKAP NI” so hampa jangan down, hampir semua mak-mak akan lalui semua ni. Ada nak tambah lagi? Hakikat ramai mak-mak taktahu

Yang pasti ..mak-mak hebat kan? Boleh lalui dan lalui lagi untuk no 1-10 hahaha. Doakan urusan aku gak naaa. Aku dah start berfikir-fikir dah nak hadap semua ni.

Kredit: diann.dian

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!