Ibu mana yang tidak risau jika anak menolak untuk minum susu. Seperti yang diketahui, susu merupakan sumber kalsium terbaik buat si kecil. Sesetengah anak, selepas bercerai susu dari ibu atau apabila sudah menginjak ke usia dua tahun sudah mula tidak mahu minum susu. Mereka lebih cenderung untuk minum air kosong sahaja. Bagaimana para ibu mahu menangani masalah anak yang menolak susu dan hanya makan beberapa jenis sayur di dalam diet mereka?

Ibu pasti risau kalau anak tidak mendapat zat dan nutrien yang diperlukan untuk membesar pada tahap optimum kerana tidak meminum susu tepung untuk membesar. Biarpun sudah mencuba beberapa jenama susu tepung untuk membesar, tetapi anak masih tidak mahu. Anak mahu minum susu segar tetapi hanya yang berperisa sahaja. Sudah tentu ibu tidak mahu terlalu menggalakkan pengambilan susu berperisa kerana ia tinggi gula.

Artikel Menarik: [Kena Pasang TV Baru Anak Nak Makan, Sebenarnya Anda Membahayakan Anak]

Keperluan susu sangat penting khususnya pada waktu emas dalam kitaran hidup seorang manusia (golden age), iaitu 1000 hari terawal dalam hidup. Keperluan nutrisi yang cukup pada waktu emas ini sangat penting bagi memastikan si kecil mencapai tumbesaran dan perkembangan yang optimum.

Ibu disarankan untuk memberi susu berperisa coklat tersebut kepada si kecil memandangkan itu yang si kecil mahu. Ini kerana, berbanding kesan kandungan gula di dalam susu coklat tersebut, jika dibandingkan dengan kekurangan nutrisi hariannya, kesan kurang nutrisi lebih berat berbanding kesan kandungan gula dalam susu coklat tersebut. Which one is harmless? The sugar inside the chocolate milk is harmless if compared to consequences of nutrient inadequacy.

Artikel Menarik: [Senangkan Mama Masak Dengan Kiub Pes Tomato, Campak Seketul Dua Dah Sedap!]

Yang penting adalah jumlah kalori seharian si kecil. Jika 2-3 gelas susu (6 oz = 180 ml) tidak akan memudaratkan si kecil.

Susu berperisa coklat mungkin sangat sedap buat si kecil yang mungkin boleh menyebabkan si kecil hendak minum lebih banyak. Penting untuk ibu kawal kuantiti susu yang diberikan. Selain itu, berkaitan susu adalah kesihatan gigi, iaitu disarankan agar si kecil minum sedikit air kosong selepas minum susu bagi mengelakkan karies gigi.

Artikel Menarik: [Asyik Minta Susu, Waktu Makan Selalu ‘Ngelat’. Perlu Bijak Rancang Menu, Ikut Favourite Anak]

Bukan gula semata-mata, kandungan karbohidrat lain dalam susu, iaitu lactose, maltose dan lain-lain boleh menyebabkan karies gigi.

Selain susu tepung, makanan gentian yang memberi khasiat yang sama adalah yogurt dan susu soya segar. Kuantiti hidangan yang disarankan adalah sama seperti susu, iaitu 2-3 cawan kecil yogurt atau 2-3 gelas susu soya dalam sehari.

Jom sertai komuniti ibu Pa&Ma Moms To Be. Anda boleh ikuti forum, ajukan soalan-soalan kepada doktor dan menggunakan pelbagai tools di sini. Sign up di https://momstobe.majalahpama.my