Sayur-sayuran sememangnya mempunyai kandungan nitrate tapi sayuran yang mempunyai daun hijau mengandungi kandungan nitrate yang lebih tinggi berbanding sayuran yang biasa. Antaranya bayam, kangkung, sawi dan sebagainya.

Mak mak, hati-hatilah bila nak kenalkan sayuran hijau kepada bayi.

Nitrate ini akan ditukar kepada nitrite oleh enzim nitrate reductase oleh proses memasak dan menjadikan sayuran ini puree.

Apa yang terjadi apabila bayi memakan sayur yang tinggi kandungan nitrite ini?

Bayi ni tidak mempunyai sistem pencernaan yang matang dan sistem enzim methaemoglobin reductase. Apabila bayi makan makanan yang tinggi kandungan nitrite, sel darah merah bayi akan bergabung dgn nitritr dan akan displace oksigen dari dalam darah.

IKLAN

Bila oksigen didisplace, maka bayi tidak akan mendapat oksigen dan sindrom ini dinamakan blue baby syndrome kerana baby akan menjadi biru akibat kekurangan oksigen.

Sebab itu mak mak kena pastikan bila memasak sayur kena hati-hati:

IKLAN

1. Basuh sayur dengan bersih
2. Untuk sayur yang berkulit, kupaslah kulit dgn bersih akan kurangkan kandungan nitrate dgn banyak. (Contoh potato)
3. Guna teknik blanch untuk memasak sayuran hijau. Masukkan sayur dalam air mendidih selama 3 minit dan buang air terus.
4. Jika purikan sayuran hijau, makan terus.
5. Jika nak simpan puri dalam chiller, makan dalam tempoh 12 jam.
6. Jika puri nak simpan dalam freezer, boleh simpan dalam 24 jam.
7. Sayuran yang tidak dimasak hendaklah disimpan dalam peti untuk merencat aktiviti enzim.

Tolong #SHARE pos ini kepada lebih ramai ibu ayah supaya mereka tahu info ini

Kredit: Dr Amalina Mohd Daud

IKLAN

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!