Bagi ibu bapa yang mempunyai anak kecil, tak sah kalau dinding rumah tak berconteng kan? Sama ada banyak atau sikit ‘karya’ di dinding itu sukar nak dijangkakan. Kadang tak perasan pula bila anak buat kerja itu.

Sebenarnya anak yang menconteng ini bagus untuk kuatkan daya imaginasi mereka. Cuma ibu bapa perlu sediakan ruang khusus untuk anak berkarya atau nak lagi mudah sediakan dinding khas dan tampal kanvas atau kertas untuk anak buat di kawasan itu saja.

Bagaimanapun, bagi rumah yang dinding ada hasil karya anak-anak itu, untuk membersihkan kesan tersebut, ada beberapa cara boleh dilakukan. Salah satunya adalah menggunakan cara yang dikongsikan oleh Sharifah Hanim Syed Aslom.

Tapi untuk cat baru tak ada masalah, cuma buat sementara itu, nak hilangkan kesan contengan boleh buat tip ni dulu.

Hilangkan Kesan Conteng Anak Di Dinding Rumah, Cuba Tip Ni. Lagi Jimat Kos!

Bahan-Bahan:

Cream cif
Span
Air

IKLAN

Anda hanya memerlukan span, Cream Cif dan air sahaja untuk membersihkannya. Apa yang perlu anda lakukan adalah, tonyoh dinding menggunakan span dengan Cream Cif sehingga kesan ‘lukisan’ tanggal. Kemudian, lap sisa dakwat dan kotoran menggunakan air sehingga bersih.

Hasilnya, contengan dinding rumah anda akan bertukar menjadi lebih bersih berbanding sebelumnya.

Menurut pengalaman Sharifah, bahan tersebut berkesan untuk menanggalkan contengan pada dinding yang menggunakan cat standard. Jadi, jika rumah anda tidak menggunakan cat khas yang kalis dakwat, anda tak perlu risau. Tips ini mungkin boleh membantu anda.

Tambahnya, bahan itu boleh menghilangkan kesan contengan pensil warna dengan mudah, namun untuk pen dan marker dakwat kekal, tugas menjadi agak sukar.

IKLAN

Hilangkan Kesan Conteng Anak Di Dinding Rumah, Cuba Tip Ni. Lagi Jimat Kos!

Bagaimanapun, kesan dakwat marker tetap boleh dikurangkan dengan signifikan agar dinding kelihatan lebih baik dari sebelumnya.

Tips ini sesuai untuk anda cuba untuk mendapatkan hasil ketara dalam masa yang singkat berbanding proses mengecat. Jadi apa tunggu lagi?

Hilangkan Kesan Conteng Anak Di Dinding Rumah, Cuba Tip Ni. Lagi Jimat Kos!

IKLAN

Gunakan tips ini untuk bersihkan contengan pada dinding rumah anda. Tak perlu gusar, rumah anda akan lebih bersih tanpa kotoran pada dinding.

Kredit: Sharifah Hanim Syed Aslom & akakpesan.com

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Hilangkan Kesan Conteng Anak Di Dinding Rumah, Cuba Tip Ni. Lagi Jimat Kos!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI