Blender di rumah kita memang akan selalu ada kesan kuning akibat kunyit dan juga bau cili. Lagi-lagi kalau kerja memasak je setiap hari. Makin lama akan makin jelas kesan kuning, bau blender pun jadi kurang enak.

Jadi eloklah kita tahu cara yang mudah untuk menghilangkan kesan kuning dan bau cili pada blender.

3 cara mudah hilangkan kesan kuntit & bau cili pada blender

Hilangkan Kesan Kuning & Bau Cili Pada Blender, Mudah Guna Bahan Dapur Saja!

1) Guna Kelapa Parut

Masukkan kelapa parut dan air dalam blender. Kisar campuran tersebut beberapa saat. Kemudian bilas blender anda akan lihat kesan kuning hilang. Malah bau cili akan turtut hilang.

2) Limau nipis dan beras

IKLAN

Ambil satu biji limau nipis dan potong kecil, 3 sudu beras dan air secukupnya. Masukkan tiga bahan ini dalam blender dan kisar selama 15-20 saat. Tuang hasil kisaran, kemudian cuci dan bilas. Hasilnya kesan kuning dan bau yang kurang enak pun akan hilang.

Hilangkan Kesan Kuning & Bau Cili Pada Blender, Mudah Guna Bahan Dapur Saja!

3) Baking soda dan cuka

Ramai orang tahu bahawa baking soda ada banyak kegunaannya untuk tujuan pembersihan. Dana salah satunya adalah menghilangkan bau dan kotoran yang melekat pada blender. Caranya mudah sahaja, ambil 1/4 cawan baking soda dan 3/4 cawan cuka.

IKLAN

Masukkan dalam blender, letak sedikit dan gosok guna span basuh pinggan bersama cecair pencuci. Kemudian bilas seperti biasa. Lakukan tip ini beberapa kali sehingga kesan kuning hilang.

Semoga perkongsian ini beri manfaat bersama.

Menarik: “Leaking Dari Petang Sampai Malam” Bersyukur Jadi Ibu, Syifa Melvin Kongsi Cerita Kelahiran Baby Saif!

IKLAN

Hilangkan Kesan Kuning & Bau Cili Pada Blender, Mudah Guna Bahan Dapur Saja!

Berita baik buat pasangan yang ikhtiar hamil. Sertai Zumba Sarung & Sembang Sihat bersama pakar berpengalaman. Ada peluang untuk menang hadiah hebat!

Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/sembang-sihat/

Untuk pasangan yang sedang ikhtiar hamil, jom sertai grup komuniti ‘Pejuang Garis 2 Pa&Ma’ untuk mengikuti pelbagai aktiviti yang dianjurkan serta peluang untuk memenangi pelbagai hadiah best.

Hanya perlu join group Whatsapp ini: https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAG

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!