Benar, bukan semua kita melenting hanya disebabkan anak-anak. Bila tubuh badan penat, emosi ibu jadi celaru malah tidak dapat berfikir dengan baik. Sudahnya anak jadi mangsa.

Menurut Inflencer Parenting, Mohd Fhais Salim, jagalah hati isteri dan jangan biarkan emosi isteri terdera hanya dek kerana kepenatan menguruskan anak.

 


Kadang punca kita mudah melenting bukan sebab anak buat salah besar pun. Tapi yang sebenarnya atas kelemahan diri kita sendiri, anak yang jadi mangsa. Kasihan diorang tak bersalah.

Sahabat semua. Tolong prihatin dengan keadaan fizikal, emosi & jiwa pasangan kita. Jangan biarkan pasangan kita,

– terlalu banyak pendam emosi
– terbeban dengan tugas harian
– lupa nak menjaga self care dia
– terlampau letih yang berpanjangan ( burnout )
– melayan emosi sendirian
– sampai terlupa jaga kualiti rehat dia

IKLAN

Risau dek kerana kita tak cakna dengan keadaan pasangan kita, anak-anak jadi mangsa.
Percayalah!

Tak ada ibu yang suka-suka nak marah-marah anak kesayangan melainkan dia dah tak larat dan tak upaya nak melawan emosi jahat sendirian.

IKLAN

“Syg rehat la, biar abg buat”

Ayat keramat yang paling di nanti, dengar kita sebut je pun dah boleh buat dia tersenyum lebar sampai ke telinga belum buat lagi tau.

Wallahu A’lam,

IKLAN

Menarik: Baby Happy Dapat Makanan Sedap, Emoji Neelofa Tarik Perhatian Wargamaya, Ramai Teka Baby Boy

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

Bijaknya Adik Huzaifah dan ibunya, Ustazah Aishah melakukan solat Subuh dengan tertib rukunnya. Semoga adik-adik BK rajin mendirikan solat, kerana solat tiang agama tau!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!