Berapa oz sebenarnya yang ibu bekerja perlu dapatkan untuk memastikan penyusuan dapat berjalan dengan baik dan lancar hingga cukup tempoh 2 tahun?

Persoalan ini sentiasa buatkan ramai ibu yang bekerja dalam dilema lagi-lagi yang sedang berpantang dan akan mula masuk kerja tak lama lagi.

Menurut Kaunselor Laktasi, Noorfazila Binti Abdul Rahman, bab penyusuan susu ibu, ibu-ibu tak boleh nak selalu bandingkan susu kita dengan susu ibu lain. Ini bagi mengelakkan ibu itu sendiri rasa stres. Selagi cukup untuk anak, kira berjayalah walaupun tak penuh peti simpan stok.

Jadi nak tahu berapa banyak ibu perlu dapat, ini sepatutnya semua ibu perlu faham dulu.

Adakah ibu mesti dapat 20oz ke atas baru boleh berjaya dalam penyusuan?

Adakah dengan hanya dapat 12-15oz sehari ibu tak mampu berjaya menyusukan anaknya dengan susu ibu hingga cukup 2 tahun?

IKLAN

Adakah ibu yang mampu hasilkan lebih dari 40oz sehari confirm boleh berjaya menyusukan anak hingga 2 tahun?

Adakah dengan sekali perah hanya dpt 3oz ibu tak mampu melengkapkan penyusuan untuk anak mereka?

Saya yakin ramai ibu yang keliru untuk memberi jawapan BETUL atau SALAH pada persoalan di atas..kerana tiada satu jumlah oz pun yang mampu menjanjikan kejayaan dalam penyusuan.

Semuanya bergantung pada KEPERLUAN ANAK.. Ya dengan mengetahui berapa oz yang anak perlukan setiap hari di rumah pengasuh barulah ibu boleh merancang perjalanan penyusuannya agar lebih lancar dan sempurna.

Sebab itulah saya katakan tiada satu jumlah oz pun yang WAJIB atau MESTI ibu perolehi kerana setiap orang keperluan anaknya berbeza..ada ibu yang anaknya cuma perlukan 12oz saja sehari tapi ada ibu seperti saya pernah perlukan 32oz untuk anak lelaki saya dalam sehari.

IKLAN

Jadi anda tidak perlu atau jangan sesekali BANDINGkan hasil kita dengan orang lain, jangan pernah persoalkan kenapa ibu lain boleh dapat lebih sedangkan dengan hasil yang anda perolehi mampu cukupkan keperluan anak anda hari ini.

Saya ambil contoh :-
1. Anak anda perlukan 3oz x 6 botol sehari..ada masa kesemua 6 botol habis, ada masa ada balance 1 botol..jangan kira yang minimum tapi ambil kira jumlah maksimum 18oz..

IKLAN

2. Jadi, jumlah hasil yang anda perlu dapat MESTILAH sekurang2nya 18oz..jika lebih alhamdulillah tp jika tidak cukup usahakan untuk mencukupkan keperluan itu sebaiknya..hasil yang dimaksudkan bukan hanya jumlah hasil di pejabat sahaja tapi termasuk hasil perahan waktu subuh dan sebelum tidur.

Kredit: Kaunselof Laktasi, Noorfazila Binti Abdul Rahman

Mama jom rileks jap, klik link ni!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)