Seorang wanita berdepan dengan detik trauma dalam hidupnya apabila kepala bayi yang baru sahaja dilahirkan dipenggal secara tidak sengaja oleh seorang kakitangan perubatan di sebuah perkampungan di wilayah Sindh, Pakistan.

Menerusi laporan NDTV, kejadian berkenaan berlaku di sebuah perkampungan di wilayah Sindh di mana seorang wanita berusia 32 tahun telah pergi ke sebuah pusat perubatan pedalaman (RHC) di kawasan tempat tinggalnya itu.

Gambar Hiasan

Menurut Ketua Unit Ginekologi Universiti Perubatan dan Kesihatan Liaquat (LUMHS), Profesor Raheel Sikander, pengamal perubatan tersebut terpenggal kepala bayi terbabit di dalam rahim wanita dan dia tidak mengeluarkannya.

Disebabkan tak ada doktor sakit puan, pengamal perubatan tak berpengalaman itu telah menyebabkan dia (pesakit) berdepan dengan trauma.

Pesakit berdepan situasi kritikal

IKLAN

Ketika pesakit berkenaan berdepan dengan situasi kritikal, dia dikejarkan ke sebuah hospital berhampiran di bandar Mithi, namun tiada kemudahan untuk merawatnya di situ.

Gambar Hiasan

Walau bagaimanapun, dia dibawa ke LUMHS untuk mengeluarkan keseluruhan mayat bayi daripada rahim wanita terbabit dan pihak pengamal perubatan di sana berjaya menyelamatkan pesakit berkenaan.

IKLAN

Susulan daripada itu, Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan Sindh, Dr. Juman Bahoto telah mengarahkan agar siasatan lanjut dijalankan berhubung kes berkenaan serta jawatankuasa siasatan akan mengenal pasti kejadian sebenar berlaku terutamanya situasi di mana ketiadaan pakar ginekologi dan kakitangan wanita di RHC.

Sumber : NDTV ; OB

IKLAN

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!