Apabila bayi sudah semakin pandai menerima makanan, ibu bolehlah mempelbagaikan jenis bubur buat mereka. Namun seperti biasa, elakkan garam dan gula sebaliknya hanya gunakan perasa asli seperti dari buah dan sayuran sahaja untuk menambah rasa.

Idea bubur dengan sayur bertumis yang disediakan oleh ibu ini, Puan Nor Haidah Md Said ini nampak cukup menarik. Awalnya ditumis dahulu dan kemudiannya barulah dimasukkan ke dalam bubur sebelum dikisar halus. Nampak sedap!

IKLAN

 

Hilangkan Rasa Pahit Sayur

IKLAN

Paling penting bagi menghilangkan rasa pahit daripada sayur-sayuran, sebaiknya ditumis dahulu. Barulah sayur tidak menjadi pahit dan anak makin berselera untuk makan.

Malam ni akak masak bubur baru untuk baby Qaira. Anak akak memang selera makan budaknya. Portion yang akak buat ni lebih kurang 2 genggam beras, dia boleh habis dalam 7-8 kali makan. Tak memilih nampaknya, semua menu dia suka. Mudah kerja mama dia.

Bubur
Lobak merah
Kentang
Isi ikan siakap laut (kalau siakap kolam bau sikit isinya)
Sawi jepun tumis

Masa bubur tengah nak masak, masukkan terus ikan. Dalam 5 min keluarkan balik.

Bila campur dengan sayur hijau ni, biasanya akan rasa pahit-pahit sikit. Jadi akak tumis dulu sayur tu asing sebelum masuk dalam bubur untuk hilang pahit nya. So, tak payah tambah lagi lah minyak dalam bubur.

Jika mommy yang tengah buat 4rd, kalau nak cuba menu ni boleh lah cuba lepas baby pass semua bahan-bahan yang akak guna ni. Macam baby akak memang dari awal-awal lagi start bagi makan akak dah campurkan sikit-sikit. Alhamdulillah, perut dia dapat terima dengan baik.

Tapis dulu sekejap. 

Siap!