Pernahkah anda terfikir mengapa seni dan kraf seperti mewarna dan melukis adalah penting untuk perkembangan kanak-kanak? Malah menurut pakar, untuk kanak-kanak pada usia 3 hingga 8 tahun, aktiviti sebegini adalah penting dalam membantu aspek tumbesaran dan perkembangan mereka.

Anda mungkin sudah mengetahui dan menyedari bahawa seni adalah cara terbaik untuk mengendali dan menguruskan rasa kegelisahan dan tekanan pada kanak-kanak. Tetapi adakah anda tahu bahawa aktiviti sebegini yang melibatkan tugasan seperti mewarna dan melukis juga dapat memberikan kesan positif kepada pembangunan kognitif dan fizikal mereka? Ikuti artikel ini untuk penjelasan lebih lanjut.

Mengapa seni?

Menurut pengasas bersama dan Pengarah Eksekutif Church Street School for Music and Art, di New York City, Lisa Ecklund-Flores, meningkatkan kreativiti anak bukan sahaja akan dapat membantu meningkatkan peluang anak anda untuk menjadi seperti pelukis terkenal, Picasso, tetapi aktiviti yang melibatkan seni dan kreatif ini dapat membantu anak-anak anda untuk mengembangkan aspek mental, sosial dan emosi.

Mencipta seni dipercayai boleh meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk menganalisis dan menyelesaikan masalah dalam pelbagai cara. Apabila kanak-kanak menguasai berus mewarna, ia akan dapat meningkatkan kemahiran motor mereka. Dengan mengira jenis dan warna, mereka secara tidak langsung mempelajari tentang asas-asas matematik. Apabila mereka diberikan peluang untuk bereksperimen dengan bahan-bahan, seperti penggunaan warna air atau mencampurkan pelbagai jenis warna, mereka sedang bereksperimen dengan sains dan penciptaan.

Ada kaedah mudah untuk mengajar anak melukis dengan cantik. Hanya menggunakan kaedah jari sahaja. Lakukan aktiviti ini bersama anak-anak untuk mengisi waktu cuti PKP ini. Selamat mencuba!

Bentuk Zirafah, hanya perlu tutup jari tengah

IKLAN

Bentuk Penguin, menggunakan kelima-lima jari

Kuda belang, menggunakan kelima-lima jari

IKLAN

Ayam, menggunakan kelima-lima jari

Gajah, gunakan kelima-lima jari

Dan pelbagai lagi bentuk yang menarik yang boleh dilukis menggunakan jari. Libatkan anak-anak untuk melukis sekurang-kurangnya satu bentuk sehari dan minta mereka warnakan lukisan tersebut. Jadikan musim PKP ini antara waktu yang paling bermakna untuk anda luangkan bersama anak-anak. Jadilah kreatif dan selamat mencuba!

IKLAN

Kredit Info: Hello Doktor

Kredit gambar:

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini 

FREE je tau Webinar ni!!

Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI