Ingatkan bungkusan puri buah rupanya cecair pembasmi kuman. Itu yang berlaku kepada seorang nenek yang tidak sengaja menyuapkan cecair pembasmi kuman itu kepada cucunya berusia 18 bulan sehingga batuk dan pengsan.

Kejadian yang berlaku di Manitoba, Canada itu langsung sama sekali tak disangka sehingga menyebabkan cucu sendiri yang terkena.

Ingatkan bungkusan makanan

Menurut laporan The Sun UK, Teixiera, bertindak menyuap cucunya Logan, dengan cecair pembasmi kuman ini kerana bungkusan cecair pembasmi kuman tersebut mirip dengan bungkusan makanan yang lain.

Kejadian ini terjadi apabila Teixeira, menganggap bungkusan cecair pembasmi kuman ini merupakan puri buah yang selalu dimakan oleh cucunya. Setelah Logan, disuap dengan cecair pembasmi kuman itu, dia mula batuk dan pengsan selama lima minit. Taxiera mula sedar bungkusan makanan yang disuapnya merupakan Hand Sanitizer yang boleh membunuh 99 peratus kuman.

Teixeira yang cemas ketika itu, bertindak memanggil jirannya dan menelefon 991 untuk mendapatkan bantuan bagi cucunya. Kini, Logan berada di hospital untuk rawatan selanjutnya.

IKLAN

Beli untuk kakak bawa ke sekolah

Menurut ibu Logan, Nikki Teixiera, dia membeli cecair pembasmi kuman itu untuk anak perempuannya yang berusia tujuh tahun. Bungkusan cecair pembasmi kuman yang menarik dan comel itu dianggap sesuai untuk anaknya bawa ke sekolah.

Dia juga tidak menganggap bungkusan cecair pembasmi kuman itu sebagai makanan kerana bungkusan itu jelas menunjukkan Hand Sanitizer, Kills 99% Of Germs.

Teixiera, turut memberi nasihat kepada orang ramai agar berwaspada dan tidak mengulangi kejadian yang telah berlaku ini.

Kini, syarikat Smart Care telah dihubungi dan produk tersebut harus dihentikan jualannya untuk sementara. Hal ini demikian kerana, untuk mengelakkan daripada masyarakat bimbang dan salah tanggapan terhadap produk tersebut.

Kredit Artikel & Gambar: The Sun UK via OB

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)