Siapa sangka di sebalik pandemik Covid-19 yang berlaku di seluruh dunia sejak akhir tahun 2019, ia juga telah mengubah normal kehidupan ramai orang. Sepanjang menjalani tempoh Pergerakan Kawalan Pergerakan (PKP) fasa awal pada 18 Mac hingga 9 Jun 2020 ia benar-benar mengubah normal baharu kehidupan kita.

Antara yang paling terkesan adalah golongan pekerja, pelajar sekolah dan institut pengajian tinggi. Kebanyakan golongan pekerja dari pelbagai sektor perlu bekerja dari rumah, begitu juga dengan golongan pelajar tak kira yang baru bersekolah tadika, di bangku sekolah rendah, menengah apatah lagi di peringkat kolej dan universiti.

Komputer telah menjadi barangan paling berharga sepanjang kita menjalani tempoh PKP kerana tugasan-tugasan pejabat, mesyuarat  dan pelbagai lagi urusan rasmi berkaitan bidang kerja perlu dilakukan di rumah. Dalam masa yang sama, anak-anak yang bersekolah juga perlu menggunakan komputer kerana kelas pembelajaran secara dalam talian telah dilaksanakan.

Tiba-tiba anak-anak perlu berebut dengan ibu dan ayah untuk menggunakan komputer kerana bukan semua orang selama ini mempunyai komputer untuk diri sendiri. Pelbagai peristiwa berlaku sepanjang tempoh tersebut dan kalau dikenang ia menjadi kenangan lucu setiap ahli keluarga.

Bayangkan bila ibu sudah bersiap untuk menghadiri mesyuarat secara dalam talian, tiba-tiba komputer riba miliknya sudah dikuasai oleh si anak yang sedang fokus mendengar cikgu yang sedang mengajar dalam talian. Akhirnya ibu terpaksa mengalah untuk memberi laluan kepada anak menggunakan komputer tersebut.

 Perubahan yang positif

Selepas mengambil kira pelbagai faktor, kini komputer riba bukan lagi barangan mewah tetapi ia adalah barangan keperluan kepada setiap individu dalam rumah bagi menyelesaikan tugasan harian dengan lebih pantas.

Jadi ibu ayah sudah boleh mempertimbangkan dan meninjau komputer riba paling sesuai untuk dibeli bagi kegunaan setiap ahli keluarga kerana hari ini kita perlu mengadaptasi dengan pelbagai kebiasaan baharu dalam kehidupan termasuk menghadiri seminar, kuliah, acara termasuk peperiksaan persekolahan anak secara dalam talian.

IKLAN

Jadi jika anda masih tercari-cari komputer riba pilihan, anda boleh mempertimbangkan jenama Acer yang sudah berada di pasaran sejak 44 tahun lalu dan berada di lebih 160 buah negara.  Apatah lagi baru-baru ini Acer mengumumkan beberapa model yang telah diperbaharui, termasuklah Acer Nitro 5 dengan pemproses AMD 7nm, Acer Spin 5, Acer Swift 1 dan siri Aspire 5 dan Aspire 3 kini berada di pasaran.

Diperkenalkan seminggu sebelum negara menyambut Hari Kemerdekaan, Acer Malaysia turut melanjutkan promosi Acer Day ke atas produk-produk baharu ini.

Menariknya dalam promosi Hari Kemerdekaan, pelanggan yang membeli peranti-peranti ini dan lahir dalam bulan Ogos akan menerima kredit RM50 Touch ‘n Go eWallet sebagai hadiah daripada Acer Malaysia.

Cabutan bertuah “Beli dan Menang” (Buy and Win) menawarkan hadiah keseluruhan bernilai lebih RM25,000 kepada pelanggan yang membeli model-model terpilih Acer dari mana-mana kedai sah Acer, dalam talian atau fisikal. Hadiah ini merupakan sebahagian daripada promosi Acer Day yang dilancarkan pada 2 Ogos dan berlangsung sehingga 30 September 2020 yang menawarkan hadiah bernilai tambah berjumlah RM500,000.

Mana satu pilihan hati

Dalam barisan produk Acer yang diperbaharui dan diperkenalkan baru-baru ini, berikut antara yang boleh ibu ayah pertimbangkan sebagai pilihan hati iaitu Acer Aspire 5 dan Acer Swift 1.

IKLAN

Acer Aspire 5 and Acer Swift 1 didatangkan dengan lesen Microsoft Office Home & Student 2019 percuma seumur hidup. Ia memberikan nilai tambahan dan membolehkan pelanggan menyelesaikan tugasan harian dengan pantas

 Acer Swift 1

Direka selari dengan keperluan pelajar dan pengguna kasual, Acer Swift 1 dilengkapi pemproses Intel® Pentium® Silver N5030, 4GB RAM dan PCIe NVMe SSD amat pantas 256GB demi memenuhi semua keperluan asas penggunaan harian. Paparan FHD IPS 14 inci tampil dengan rekaan bezel nipis yang menawarkan nisbah skrin ke badan 80%. Ia menjanjikan visual yang lebih jelas dan terang menerusi ciri Acer ExaColor™ dan BlueLightShield™.

Acer Swift 1 menampilkan kerangka besi pada bahagian atas dan bawah, bersedia untuk menemani pengguna menjalani kehidupan setiap hari dengan berat hanya 1.3kg serta senipis 14.95mm. Acer Swift 1 hadir dengan rekaan tanpa kipas yang membolehkan penggunaannya kekal senyap. Dengan ciri pengecasan pantas, ia menawarkan jangka hayat bateri sehingga 4 jam apabila dicaj selama 30 minit.

Hadir bersama Microsoft Office Home & Student 2019, Acer Swift 1 yang berwarna-warni (iridescent) boleh didapatkan pada awal September 2020. Manakala Acer Swift 1 berwarna emas boleh didapati sekarang di semua stor dalam talian rasmi Acer dan semua kedai pengedar sah Acer di seluruh negara pada harga RM2,099. Sepanjang promosi Acer Day sehingga 30 September 2020, ia boleh dibeli pada harga RM1,999.

IKLAN

Acer Aspire 5

Dilengkapi pemproses Intel® Core i5 Generasi ke-10, Acer Aspire 5 hadir dengan 4GB RAM bersama slot tambahan untuk tujuan naik taraf pada masa depan. Dari segi storan, Aspire 5  mempunyai PCIe NVMe SSD, 512GB super pantas. Sementara Aspire 5 menawarkan kit naik taraf HDD untuk pelanggan yang mahukan storan lebih banyak.

Sebagai tambahan, Aspire 5 sudah dipasangkan dengan Microsoft Office Home & Student 2019 untuk produktiviti segera. Aspire 5 boleh didapatkan dalam paparan FHD IPS bersaiz 14 dan 15.6 inci, bersama rekaan bezel yang nipis. Aspire 5 menawarkan prestasi cekap dalam kerangka berwarna magis ungu (magis purple) yang bergaya. Model ini boleh didapati mulai sekarang di semua stor dalam talian rasmi Acer dan pengedar sah Acer di seluruh negara. Harganya ialah RM2,599.

Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook Acer Malaysia, hubungi Infoline Produk Acer di talian 180088-1288 (9 pagi – 6 petang, Isnin hingga Jumaat), WhatsApp +6011-1062 8865, atau email ama.acercare@acer.com.

Jawab soalan di bawah ini dan anda berpeluang menang hadiah komputer riba Acer Swift 3.