Kerajaan Pahang mengetatkan larangan Perintah Kawalan Pergerakan dengan menutup beberapa premis perniagaan bermula jam 7 malam di lima daerah positif COVID-19 bermula Sabtu ini.

Antara premis yang perlu menutup operasi bermula jam 7 malam ialah kedai serbaneka 24 jam, kedai makan dan stesen minyak.

Inisiatif Kurangkan Penyebaran COVID-19, Kerajaan Pahang Arah Tutup Kedai Bermula 7 Malam

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, berkata lima daerah itu ialah Kuantan, Pekan, Jerantut, Temerloh dan Bentong berikutan jumlah keseluruhan kes terbaru dicatat pada hari ini ialah 32 kes.

“Penutupan ini bermula jam 7 malam sehingga 7 pagi. Cameron Highlands sudah melaksanakan arahan penutupan premis bermula jam 7 malam sejak semalam,” katanya dalam satu sidang media di Wisma Sri Pahang, di sini hari ini.

IKLAN

Beliau berkata, orang ramai diharap dapat mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan dengan kekal di rumah masing-masing bagi memastikan tiada peningkatan kes yang ketara dalam masa terdekat.

Sementara itu, katanya, kerajaan negeri menyediakan peruntukan khas sebanyak RM2 juta sebagai bantuan khas kepada golongan yang terjejas sumber pendapatan akibat Perintah Kawalan Pergerakan, berikutan penularan wabak COVID-19.

IKLAN

Katanya, peruntukan menerusi Kerajaan Negeri dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) itu akan diperincikan kemudian.

“Kerajaan negeri juga akan mempercepat Bayaran Bantuan Am (Peruntukan Kerajaan Negeri) bulanan menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri yang membabitkan 2,895 penerima.

IKLAN

“Ini bermakna Bayaran Bantuan Am (Peruntukan Kerajaan Negeri) untuk bulan April akan dipercepat pembayarannya pada 27 Mac 2020 ini.

“Selain itu, bagi meringanan beban penyewa premis perniagaan Perbadanan Kemajuan Negeri Pahang (PKNP), pihak PKNP akan memberikan kelonggaran tempoh bayaran sewaan premis,” katanya.

Tonton sedutan video Buletin TV3 ini:

Sumber: Berita Harian

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI