Homework yang diberi kepada kanak-kanak boleh mengakibatkan stres sehingga boleh menjejaskan perkembangan diri mereka ekoran tidak diberi peluang untuk bermain.
Sememannya fitrah kanak-kanak suka bermain. Namun menurut Pengiat Industri Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Puan Azlina Johari atau dikenali sebagai Teacher Ina ini adalah antara masalah yang sering ibu bapa lalui sehingga sanggup membiarkan kanak-kanak membuatkan homework supaya anak cemerlang. Ikuti perkongsian pengusaha taska ini yang tidak bersetuju anak-anak diberikan homework. Malah kenyataan yang diposting oleh admin Pa&Ma telah menjadi viral berikutan isu homework.

Pagi-pagi dah ternampak post ni…
Org-orang yang mengenali saya.. Dah tentu tahu jawapan saya…
TAK SETUJU…dan SETUJU
kenapa?
Ye saya boleh jawab. Bermain. Melalui bermain neuron di otak kanak-kanak buleh berhubung… Bla bla bla… Boring kan ayat yg sama di ulang….
Samalah.. Sy juga boring ayat sama diulang2… Homework.. Peperiksaan…
Test itu. Test ini… Nnt tak sempat pulak anak nak siapkan tesis masa darjah 2 nanti kan?
KITA MENGOMEN DENGAN ILMU PULA KALINI OK!
Menggunakan perkataan2 yg tak berat dan mudah difahami
“play is a central part of your children’s toddler years & has great EDUCATIONAL value” (book toddler care page 56)
“Froebel (1782-1852) who first used the word kindergarten to refer to a place of play for children, where they were encouraged to play out of their own nature&in a suitable environment. The garten metaph or underlines the balance between nature & child development with an emphasis qualitiesof freedom & joy”
“bermain penting bg kanak-kanak. Bermain dgn rakan2 dan kanak-kanak lain membantu mereka membentuk peribadi mereka, moral & nilai2” (buku anak anda genius: page 132) Dr Theva Nithy
Ada byk lg quotation yg sy boleh share.. Tp nnt muak pulak nak baca?

TAK SETUJU..
jika homework.. Latih tubi.. Buat maths.. Buat karangan.. Itu ini.. Seharian kat sekolah xcukup… KANAK-KANAK PERLUKAN AT LEAST 5JAM pergerakan penuh seperti yg di cadangkan KKM… Bila lah agaknya nak bergerak kalau dah gini gaya hidup anak tu?

SETUJU…
jika homeworknya adalah..
Sila bermain masak2 dirumah dan hasilkan 1 hasil masakkan (play dough atau tepung) dan bawa ke sekolah esuk
Setiap anak-anak dapat 4goodies bag. Tugasan berikan goodies kepada kanak-kanak yg lain di taman permainan atau mana2 tmpat public utk program sharing is caring(ni mmg xtvt tfa?)
Jd paham x apa maksud sy?
Kanak-kanak perlu bergerak… Lainlah kalau ‘old fashioned homework’ dan ibu bapa sgt kreatif dpt membantu anak siapkan hwork mereka dgn cover semua area.. Pergerakan.. Fizikal.. Social.. Emosi.. Bahasa.. Dan cognitive…
Ada ke yang buat gini…? ?
Hati2 memberi tekanan kepada anak..
Kerana mengikut statistics Malaysia terkini… 1 dari 9 rakyat Malaysia sakit mental…
Jgn tambah statistik ok…
Being parents is different from having children..
Let be parent.. The wise one of course

Semoga setiap ibu bapa memberikan yang terbaik buat anak-anak

Teacher Ina
TFAPLAYSCHOOL Founder
TFAPLAYSCHOOL Sensory Park Founder
KOPPendididkan Awal Kanak-kanak Selangor Chairman
12 years in Ece and still counting
Business and banking grad UiTM
Child Psychology grad UUM
Med Psychology student UPSI

Sumber:Ina Oh Ina