Musim-musim virus sedang merebak ini ada baiknya kita menjadi ibu bapa yang lebih prihatin dalam semua perkara. Jika anda terpaksa keluar membawa anak-anak, lebih-lebih lagi ke tempat yang ramai orang seperti hospital dan sebagainya, elakkan menekan lif dengan jari. Lebih-lebih lagi anak-anak kecil kita. Elakkan.

Perkongsian Dr Taufiq Razif ini banyak benarnya dan adakalanya kita sebagai ibu bapa tidak sedar. Jadi ketika musim virus melanda ini, sekecil-kecil perkara seperti menekan lif ada baiknya kita elakkan. Insyallah anak tidak mudah dijangkiti selsema dan sebagainya.

IKLAN

Ni gambar lif utama di hospital yang saya baru discaj semalam. Bayangkan berapa ribu jari yang sentuh butang lif ni setiap hari?

IKLAN

Dah la hospital ni memang tempat orang sakit. Lebih lebih lagi yang paling ditakuti sekarang yang ada Coronavirus. Kat Hospital saya bermalam semalam, siap ada tukang check suhu lagi di pintu utama sebab nak saring orang yang demam. Takutnya demam sebab Coronavirus ni lah.

Mereka yang ada Coronavirus ni akan batuk dan bersin. Mereka akan tutup mulut guna tangan. Tangan ni lah juga nanti mereka akan guna untuk sentuh barang barang di sekeliling mereka.

Isteri saya Medical Doctor tapi dia ni ada tabiat pelik sikit tau. Tiap kali dia sentuh butang lif, dia akan guna siku dia. Takpun dia guna tisu. Mula mula saya ingat dia OCD ke apa. Rupanya sekarang saya baru tahu, apa yang dia buat selama ni adalah benda yang betul.

Dia pesan, kurangkan guna tangan kalau nak sentuh 3 tempat ni : tombol pintu ( terutamanya pintu toilet), butang lif ( terutamanya di hospital) dan barang barang yang dikongsi bersama.

Aah la. Tangan kita ada kalenjar peluh dan kalenjar minyak/sebum yang mengekalkan kelembapan pada tangan supaya tak merekah tapi benda ni juga yang akan perangkap kuman pada tangan kita bila kita guna tangan kita untuk tutup mulut masa batuk dan juga bersin.

Dan tangan tu lah nanti yang akan sentuh dan sebar kuman ke mana mana. Anak saya Aisha Soolihah pun sekarang tengah berhingus hijau sebab dia pergi jilat kerusi. Jilat pulak bahagian kerusi yang orang letak tangan tu. Allahu. Menjerit isteri saya semalam nak halang dia jilat tapi budak budak ni memang laju daripada kita.

Tekan lif guna tisu.

Apa pun, inilah ikhtibar untuk kita semua. Virus and bacteria are real tuan puan semua. Amal dan ajarkan tips yang isteri saya ajar ni pada semua ya.

– Taufiq Razif –