Pengacara TV, Mya Zulkifli berkongsi pandangan tentang kesihatan mental dan fizikal kanak-kanak yang banyak terganggu setelah berbulan-bulan lamanya terkurung kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Akhirnya terdapat sedikit kelonggaran dalam SOP bagi negeri Fasa 1 & 2. Ibu bapa sudah mula boleh membawa anak-anak bermain di taman dengan syarat perlu mematuhi SOP yang telah ditetapkan. Anak-anak yang telah lama terkurung pastinya sedikit sebanyak terganggu dari segi emosi dan perkembangan mereka.

Menurut perkongsian Mya, kesihatan mental juga sangat penting lebih-lebih lagi anak yang sedang membesar dan perlu bermain, memijak rumput, duduk di bawah cahaya matahari untuk perkembangan mental dan fizikal si kecil.

“Ada ibu bapa yang terpaksa bawa anak keluar hirup udara luar, pijak pasir. Jangan terlalu keras menghukum”

IKLAN

“Kalau kita mampu ambil vaksin tambahan untuk anak-anak, ambilah untuk perlindungan mereka seperti vaksin Pneumococcal, Influenza untuk pertahanan antibodi mereka”

“Jaga SOP, jaga jarak dan pakai mask. Doa supaya Allah lindungi kita”

IKLAN

Tambahnya lagi, bukan semua bernasib baik mempunyai rumah teres yang mempunyai halaman luas. Mungkin bagi yang mempunyai rumah dan halaman luas anak-anak dapat bermain di luar tapi bagi yang tak bernasib baik seperti rumah flat bagaimana anak-anak mereka dapat bermain?

“Not everyone have a privileged to have a large lawn space anak-anak boleh berlari keliling rumah. Imagine those who don’t even have any space as simple as a balcony at their homes. Macam mana anak-anak diorang nak duduk dalam rumah tak keluar langsung? Yang duduk flat tu semua? I mean haihh.. bukan nak keluar berjimba. Groundinggggg. Pijak rumput, berjemur bawah matahari. Pijak pasir, things like that..”

IKLAN

Tidak dinafikan kanak-kanak memang perlu ‘attach’ dengan alam semulajadi untuk proses merangsang sensory mereka dan juga untuk meghasilkan antibodi yang lebih kuat. Anda boleh membawa anak-anak ke taman yang tidak terlalu sesak dan sentiasa menjaga jarak dan mengikuti SOP yang telah ditetapkan.

Kredit: myazulkifli

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma BF VIP Eksklusif mengalu-alukan ibu yang sedang hamil dan menyusu anak mendaftar sebagai peserta. Harga promosi pendaftaran peserta hanya RM20 sahaja. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/