Bukan mudah untuk mengajar anak menulis pada awal usia. Ketika usia dua hingga enam tahun anak-anak fokus kepada bermain. Namun ada caranya nak buat anak-anak menulis secara bermain. Walaupun sepatutnya  pada usia ini anak-anak perlu fokus kepada perkembangan membentuk peribadinya secara positif. Namun disebabkan sistem pendidikan negara seumpama ini, anak-anak perlu tahu kemahiran ini.

Perkongsian Puan Hazrina Nasir ini diharap dapat memberi panduan dan semangat kepada ibu-ibu untuk mengajar  dan menanam kan minat untuk menulis seawal usia dua tahun supaya tidak ketinggalan apabila memasuki tadika nanti..

Ramai anak-anak yang boleh pegang pensil sendiri tanpa perlu diajar tetapi ramai juga yang mak ayahnya perlu mengajar anak macam mana cara memegang pensil yang betul. Seterusnya sampailah dia pandai menulis dan melukis sendiri.

Actually isu tak pandai menulis ni bukannya selalu jadi pada special kid saja tapi pada anak normal pun boleh jadi. Setiap anak tu perkembangan dia berbeza-beza dan setiap anak juga unik. Jadi masing-masing ada kelebihan masing-masing. Kadang-kadang ada budak yang lambat sangat pandai menulis.
Jangan Rasa Down Bila Anak Usia Empat Tahun Tak Tahu Menulis. Perkongsian Ibu Ini Dedah Tip Latihan  Awal Anak Pegang Pensil Seawal Usia Dua Tahun
Tapi sepatutnya mak ayah perlu faham, mungkin anak lebih cenderung kepada aktiviti fizikal jadi kurang fokus kepada benda yang dia kurang minat. Ataupun otot tangan lemah sikit. Tak larat nak tulis lama-lama. Mungkin tak perlu sampai tahap kena pergi terapi tapi mak ayah yang memahami boleh bantu untuk latih anak instead of marah kata anak malas belajar dan sebagainya.
Walaupun tak semua tapi kebanyakan anak istimewa Autisma memang ada isu motor halus termasuklah Ihsan. Adik Ihsan si Aisyah naturally boleh pegang pensel dan dah mula menconteng grafitti sejak umur 2 tahun. Tapi dengan Ihsan Mama haruslah ajar beliau from basic. Usaha ni bukan makan masa satu dua hari ataupun sebulan dua. Tapi makan tahun!
Untuk permulaan dulu, saya bagi je dia main conteng-conteng suka hati dia. Dan saya bagi je pen, marker, krayon, kapur dan lain-lain untuk dia berkenal-kenalan dengan alatan menulis tu. Tak kenal maka tak cinta kan. Bila dia dah familiar dengan alatan tu dan kita dah kenal pasti mana yang dia paling selesa nak guna, baru kita move to next step.
Memang bukan satu perjalanan yang straight forward bagi anak yang ada motor skills issue macam Ihsan. Penuh dengan tangisan dan linangan air mata nak belajar menulis. In fact mula-mula dulu Ihsan langsung tak nakkk pegang pensil. Of course lah dia benci. Otot tangan dan jari dia lemah.
Tapi hari ni Ihsan dah pandai menulis dan melukis. Lagi best, dia tak boleh berhenti sebab itu lah hobby dia sekarang. Walaupun cara penulisan dan melukis dia banyak lagi perlu diperbaiki tapi saya nampak dia ada style sendiri. Honestly saya selalu kagum dengan hasil kreativiti dia.
Cara Mengajar Anak Pegang Pensil Untuk Menulis Dan Melukis
Jangan Rasa Down Bila Anak Usia Empat Tahun Tak Tahu Menulis. Perkongsian Ibu Ini Dedah Tip Latihan  Awal Anak Pegang Pensil Seawal Usia Dua TahunSo saya share cara saya ajar Ihsan pegang pensil untuk menulis dan melukis. Ada beberapa perkara yang sebenarnya kita kena faham dan bagi perhatian. Cara-cara yang saya kongsikan ni bukan saja specifically untuk Autism kid tapi juga untuk normal kids. Cuma untuk anak normal banyak steps boleh langkau.

1. Banyakkan Senaman Tangan (Proprioceptive Pressure Massage)
Untuk anak Autisma, memang ada kecelaruan sistem saraf yang affect keseluruhan sistem tubuh termasuklah tangan yang digunakan untuk menulis. Ini disebabkan oleh kecelaruan integrasi deria ataupun sensory integration dysfunction.
Jadi sebelum aktiviti menulis boleh buat senaman ni pada tangan. Senaman ni bantu rangsang saraf-saraf untuk lebih peka, kuatkan sambungan sendi dan otot dan kurangkan tekanan saraf pada bahagian berkenaan. Proprioceptive pressure massage ni boleh buat pada seluruh bahagian sendi tubuh.

IKLAN

2. Banyakkan Buat Aktiviti Menggunakan Jari Dan Tangan
Bagi anak main macam-macam permainan dan aktiviti yang perlu gunakan jari. Contohnya main playdough, guna penyepit baju dan sepitkan di kotak, main puzzle yang ada knob, buat jemput-jemput guna kinetic sand, kutip beras masukkan dalam botol, guna tweezer untuk sepit cotton balls, main koyak-koyak kertas, main theraputty dan sebagainya.
Tunjukkan anak cara buat aktiviti-aktiviti di atas menggunakan 3 jari untuk latih jari anak untuk buat tripod grip masa pegang pensil. Buat juga senaman fizikal melibatkan tangan untuk kuatkan otot tangan contohnya wheelbarrow (berjalan guna tangan), main tumbuk-tumbuk, banyakkan bergayut pada monkey bars dan lain-lain. Jadi tangan tak cepat letih atau penat kalau terpaksa banyak menulis.

3. Menconteng Atas Kertas Mahjong Besar Ditampal Pada Dinding Menggunakan Pen Yang Berdiameter Besar
Bagi anak peluang untuk menconteng. Letakkan kertas besar pada dinding dan bagi anak pen yang berdiameter besar supaya dia mudah nak pegang. Guna krayon atau pen marker yang berwarna terang supaya anak mudah nampak hasilnya dan tak mudah give up.
Bila melukis di dinding, lebih mudah berbanding melukis atas meja sebab tak banyak otot yang perlu fokus. Suruh anak sambungkan titik, turisan, tiru dan lukis bentuk-bentuk asas macam bulatan, segitiga, bujur dan sebagainya. Buat juga latihan garis lurus ke bawah, ke tepi dan garisan berombak serta zigzag.

4. Sediakan Tempat Dan Posisi Yang Betul Serta Alat Bantuan Menulis Seperti Pemberat Dan Qalamiy
Masa anak menulis di dinding, pastikan tangan dia tak terangkat tapi terletak pada kertas. Boleh guna pemberat dan letak pada pergelangan tangan untuk bagi tangan anak steady. Dulu saya cuma guna napkin dan ikat botol bedak pada tangan Ihsan hihi. Lepas tu boleh latih menulis atas kertas besar yang dihampar atas lantai.
Bila anak dah mula boleh bagi kerjasama nak pegang pensel, boleh mula latih menulis atas meja. Kalau menulis di atas meja pula, pastikan dua-dua belah tangan terletak atas meja dan tangan yang menulis juga tak terangkat daripada atas kertas. Boleh guna alat genggaman pensil seperti Qalamiy untuk latih anak pegang pensel yang betul. Atau boleh juga guna pensel yang berdiameter besar dan berbentuk segitiga.

IKLAN

4. Sediakan Material, Ruang Dan Peluang Untuk Anak Bebas Berlatih
Saya memang selalu bagi dia marker untuk lukis atas whiteboard. Ada 2 boards yang memang selalunya dia je yang conquer. Tujuannya sebab saya tengok dia enjoy dan tenang bila melukis. Dia boleh fokus lamaa. Dan saya pun nak bagi dia practise selalu. Memang banyak marker pen dalam rumah ni sebab asyik kena beli je hahaha! Dia pula bila dah guna tak nak tutup hukhuk!
Saya sediakan juga used A4 papers untuk dia menconteng-conteng, juga buku mewarna dan buku pra-penulisan. Tapi selalu juga kertas A4 baru saya yang jadi mangsa. Habis kertas Mama! Saya belikan krayon berdiameter kecil dan pensil warna juga bila dia dah boleh pegang pensil dengan betul.
Dia bebas nak lukis bila-bila masa dia suka. Masa mula-mula dulu entah apa-apa yang dilukisnya. Memang conteng-conteng je. Dan dia lebih suka conteng diri sendiri berbanding atas kertas. Daripada muka sampailah ke kaki. Kadang-kadang bukan kaler pun tapi dok kikis krayon dengan kuku atau tekan-tekan kaler sampai rosak.
Tapi nasib baiklah Ihsan ni perangainya tak berapa minat nak buat grafitti atas dinding atau lantai. Kalau tak habis lahhh. So, beri material ikut peringkat kemajuan anak.

Jangan Rasa Down Bila Anak Usia Empat Tahun Tak Tahu Menulis. Perkongsian Ibu Ini Dedah Tip Latihan  Awal Anak Pegang Pensil Seawal Usia Dua Tahun
5. Banyakkan Latihan Menggunakan Water Color
Honestly saya jarang guna cara ni. Sebab Ihsan pantang nampak air mesti nak tumpahkan dan dia ada sensory issue so tak suka basah-basah. Tapi sekarang dia dah OK so boleh lah nak bagi main water color kerap sikit. Untuk permulaan, guna je jari. Main cop-cop dan sebagainya. Memang lah comot. Tapi nak anak pandai kan kan? ?
Lepas tu boleh guna berus lukisan yang besar. Latih anak lukis bentuk-bentuk asas dan mewarna. Ini boleh kuatkan pergelangan tangan. Bagus juga untuk latih anak kembangkan imaginasi.
Bila melukis ni, kadang-kadang imaginasi anak Autisma ni terhad. Jadi kita kena rajin-rajin main sama-sama. Demo dan tunjuk pada dia sambil-sambil bercerita. Suruh dia tiru dan dalam masa sama kita prompt dia untuk lukis sendiri benda-benda lain.

6. Beri Sokongan (Support) Supaya Anak Lebih Yakin
Masa mula-mula dulu memang saya terpaksa berkeras nak mengajar Ihsan menulis. Nampak pensil je dia dah mengamuk. Memang stress sangat dulu huhu. Sebenarnya waktu tu saya pun belum pandai nak mengajar so main redah je. Tapi lama-lama Ihsan terpaksa akur. Bila dah boleh pegang tapi dia tak pegang dengan cara betul pun. Dan tulisan dia sangat lah fine. Tak nampak apa dia tulis. Memang tangan lemah.
Jadi untuk tak nak bagi dia pun stress sangat, bila menulis saya support dengan pegang tangan dia sama-sama. Supaya dia rasa lebih yakin dan genggaman tangan dia lebih kuat. Saya guide gerakan tangan dia. Sampailah lama-lama bila dia makin stabil, saya cuma pegang saja just for his confidence. Lepas tu perlahan-lahan saya lepaskan tanpa dia sedar (sebab tengah fokus melukis kan hihi) sampailah sekarang dah tak payah pegang.
Masa dia dah mula berlatih menulis guna pensil, dalam masa sama saya masih buat tips nombor 1 hingga nombor 5 di atas secara berterusan.
Jangan Rasa Down Bila Anak Usia Empat Tahun Tak Tahu Menulis. Perkongsian Ibu Ini Dedah Tip Latihan  Awal Anak Pegang Pensil Seawal Usia Dua Tahun
Menulis ni sebenarnya tough bagi anak-anak yang baru nak belajar. Banyak otot nak guna bukan saja tangan tapi tengkuk, lengan, postur badan nak kena betul. Dalam masa sama perlukan koordinasi mata dan tangan yang baik. Semua ni perlu seiring.
Macam anak Autisma contohnya mana dengan sensory issue lagi tak selesa nak pegang material, dengan tak boleh fokusnya, pendengaran dan penglihatan yang hyper-sensitive ataupun hypo-sensitive yang menggangu dia untuk concentrate. Eh macam-macam lah! Dah nak terus suruh pegang pensel menulis? Hoih!
Jadi memang parents kena sabar kalau nak mengajar anak. Ikut perkembangan anak secara berperingkat bermula daripada yang paling asas. Dah pandai sikit tingkatkan cabaran task tu. Boleh bertegas tapi berpada-pada ikut kemampuan anak.

IKLAN

It could be a very slow process. Tapi takpe, banyakkan bagi latihan secara konsisten serta berterusan. Tak perlu terkejar-kejar dan membanding-banding dengan anak-anak yang lain.
Memanglah zaman sekarang ni umur 3 tahun pun budak-budak dah masuk tadika. Umur 4 tahun dah kena mula belajar menulis A B C.

Sadis betul dengan nasib kanak-kanak sekarang yang tertekan dengan zaman yang makin kiasu ni. Sepatutnya umur macam ni perlu fokus kepada pembinaan peribadi dan pembangunan diri. Kena main banyak-banyak melasak dan beraktiviti. Tapi tulah…

Anyway, kat rumah galakkan anak enjoy aktiviti dalam bentuk yang menyeronokkan. Takdelah anak pun stress asyik kena paksa pegang pensil dan buku je macam di tadika. Guna kaedah yang anak rasa seperti bermain tapi sebenarnya dia tengah belajar. Anak tulis tak cantik takpe. Jangan terlalu fokus kepada kesempurnaan tapi celebrate setiap tiny achievement! Next time saya kongsikan apa lagi aktiviti-aktiviti yang saya buat untuk practise menulis ni.
Semoga bermanfaat ?

Sumber: hazrinanasir.com

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI