Pemakanan bagi penghidap ekzema memang perlu dititikberatkan. Tidak semua pemakanan sesuai untuk penghidap ekzema. Jika pemakanan tidak sesuai boleh menyebabkan ekzema menjadi semakin teruk.

JENIS SAYUR DAN BUAH YANG BAHAYA UNTUK EKZEMA

Maknanya jika makan oleh penderita ekzema, ekzema boleh flare up.

Siapa sangka kan ada sayur dan buah yang walaupun sihat dan bagus dimakan orang lain, namun tidak untuk penderita ekzema.

Sayur dan buah yang tidak pas untuk ekzema di bawah ini bukanlah selama lamanya harus dijauhi

Tapi cuba off sementara ekzema belum baik dan anda sudah penat berhabis duit beli krim dan tak tidur malam lihat anak bergaru setiap malam.

Sayur dan buah di bawah ni antara lists yang saya sebagai Eczema Health Coach larang klien saya makan sementara waktu hingga ekzema mereka pulih dengan mudah tanpa ubat dengan izin Allah #tipsekzemaMizhana

Mari lihat apakah sayur dan buah itu yang suka buat onar pada ekzema anak anda di gambar di bawah dan saya terangkan sekali kenapa:

Tomato

Tomato sangat bagus dimakan penghidap kanser, tapi bukan penderita ekzema kerana ia sangat tinggi histamine dan sebabkan gatal.

Jagung

IKLAN

Jagung antara makanan yang sangat digemari semua orang. Malang sekali jagung boleh trigger ekzema kalau tak pulih lagi.

Brokoli

Brokoli yang menyihatkan ini harus avoid at all cost kerana ia mengandungi MSG dan sulfites yang sangat sensitif untuk usus penderita ekzema. Kalau makan, samada ekzema teruk atau lambat baik.

Cendawan

Cendawan ni basic sayur yang kena hindari kalau sakit kulit. Ibu ibu yang ada anak ekzema kalau tak tahu cendawan tak boleh makan, kesian anak tu. Cendawan tinggi histamine dan sebabkan gatal.

IKLAN

Bell peppers

Bell peppers sayur yang enak namun ia tinggi GMO dan tinggi alkaloid dan solanine yang sebabkan keradangan kulit bertambah parah (kalau radang ekzema dan baik insyaAllah tak ada masalah nak makan sayur ni).

Nenas

Pineapple atau nenas ni antara citrus fruits yang kena elak bila ekzema susah nak baik kerana citrus can trigger eczema.

Kubis

Kubis antara sayur yang tinggi histamine dan sebabkan gatal.

IKLAN

Anggur

Anggur ni tolong tolong jangan dekati selagi ada ekzema. Anggur ni sangat bahaya untuk ekzema.

Buah Mata Kucing

Buah mata kucing kena elak juga walaupun ia enak namun bad for eczema healing.

Semoga perkongsian ini membantu.

Kredit: Mizhana Padzi

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

https://www.youtube.com/watch?v=ZIo-OctX9o0