Ramai yang tanya macam mana dan bila nak detect anak delay ke tak? Ini antara persoalan ibu bapa bila anak dah mula menginjak ke usia setahun.

Menurut Terapis Pertuturan, Aishah Kassim ada beberapa cara ibu bapa boleh kesan anak lewat atau pun normal mengikut usianya bercakap. Bila dah tau anak lambat dan tak sama seperti kanak-kanak lain jangan lengahkan kerana anak boleh dibantu jika cepat diberikan terapi.

 

Jika Anak 1 Tahun 6 Bulan Masih Belum Sebut First Word, Maknanya Dah Masuk Kategori Delay

Ok saya bagi roughly idea berkenaan macam mana nak detect anak delay bercakap ya… caranya senang macam ni je.

1) Compare dengan child normal development chart.. boleh google je.. kat internet banyak

IKLAN

2) Cara senang camni je

– umur setahun patut dah boleh hasilkn first word (perkataan bermakna contoh: mama refer pada ibunya) .. kalau lepas 1y6m masih belum ada first word dah masuk kategori delay..

– Umur 2 tahun patut anak-anak dah mula combine perkataan jadikan ayat 2 PATAH PERKATAAN.. contoh: nak susu, mama nak, jom tido dan sebagainya. Kalau sebutan pelat tak pe lagi time ni. Kalau 2y6m belum buat ayat lagi dah masuk kategori delay bahasa

IKLAN

– Umur 3 tahun anak start buat ayat 3 PATAH PERKATAAN.. contoh nak makan roti, mama jom makan dan sebagainya. Kalau 3y6m masih tak gabung 3 patah.. dah masuk kategori delay.

– Umur 4 tahun dah start bercerita dah.. dan ayat yang anak hasilkan 4 patah dan ke atas..

– 6 tahun dah macam perbualan orang dewasa dan boleh jawab kebanyakan jenis soalan yang kita tanya.. apa, siapa, kenapa, macam mana, bila dan berapa? Kalau masih tak boleh dah kira kategori delay.

IKLAN

Jika Anak 1 Tahun 6 Bulan Masih Belum Sebut First Word, Maknanya Dah Masuk Kategori Delay

Delay bahasa pun ada peringkat juga. Ada ringan, sederhana dan teruk.. bergantung berapa jarak umur semasa dengan kemahiran bahasa semasa.

Yang saya bagi ni skill minimum yang kanak-kanak patut ada ya, kalau lebih lagi bagus.

Jadi jangan takut untuk check dan buat assessmnt tengok performance anak tau… start awal, improvemnt lebih cepat dan lebih banyak masa untuk kejar umur masuk sekolah.

Sumber: Aishah Kassim

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI