Kalau nak anak IQ tinggi, didik anak pandai berdikari dan yakin diri. Ada perkara mesti ayah ibu kena lakukan segera. Oleh itu, otak si kecil perlu dirangsang dengan pelbagai maklumat yang positif. Perkembangan otaknya boleh dirangsang antaranya melalui perkembangan kecerdasan intelektual (IQ) emosinya. Setiap ibu bapa perlu tahu bagaimana menggalak perkembangan kecerdasan emosi si kecil di dalam persekitarannya.

Hakikatnya stimulasi adalah cara otak mencetak pelbagai maklumat yang diperolehnya. Kebanyakan stimulasi berkenaan terhasil daripada contoh yang ditunjukkan ibu bapa. Kanak-kanak yang mempunyai tinggi tahap IQ emosinya dapat mengatasi perasaannya marahnya dan mudah mempunyai kawan-kawan berbanding kanak-kanak yang rendah IQ emosinya. Malah ia juga membuatkan kanak-kanak menjadi seorang yakin, berdikari, bertanggungjawab dan pandai dalam pergaulannya.

Terdapat beberapa panduan yang boleh digunapakai untuk merangsang IQ emosi anak.

1.Hadkan emosi anak anda.

Disebalik kata-kata, “Tiada sebab untuk marah” apabila anak anda mula buat perangai dan meragam kerana dia tidak berjaya mencantumkan jisaw-pazzle dengan baik, kemudian katakan kepadanya, “Adam merasa sungguh kecewa tak sebab tidak dapat cantumkan jisaw-pazzle tu?” Beritahu kepadanya tidak balas perasaan begitu tidak sesuai atau agak keterlaluan dan dia patut cuba mengatasinya. Katakan kepadanya,”Adam kena perlu berusaha lagi sehingga berjaya.”

IKLAN

2.Nasihat dalam bentuk pengajaran.

Jika anak anda sedih apabila mendapat tahu bahawa dia perlu berjumpa dengan doktor gigi, bantu tenteramkan perasaannya. Bercakap dengannya kenapa dia mempunyai perasan takut, apa yang diharapkan semasa berjumpa doktor dan jelaskan kenapa dia perlu berjumpa dengan doktor. Ceritakan mengenai waktu anda merasa takut contohnya ketika mendapat kerja ditempat yang baru. Dengan ini dia akan faham

IKLAN

bahawa semua orang perlu berani untuk mendapatkan kehidupan yang baik.

3.Gunakan konflik untuk mengajar selesaikan masalah

IKLAN

Jika anak anda menunjukkan sikap ingin menang dengan anda atau kanak-kanak lain, pastikan anda menghadkan sikapnya itu dan beri panduan untuk menyelesaikan masalah itu. Contohnya, anda boleh berkata,” Mama tahu, Adam marah dengan adik kerana ketuk Adam dengan penyangkut baju, tetapi Adam tidak boleh membalasnya. Cuba Adam fikir cara lain untuk lepaskan kemarahan Adam?” Jika anak anda tidak mempunyai sebarang alasan, beri dia pilihan. Katakan kepadanya untuk menguruskan kemarahan itu, cuba tarik nafas sedalamnya dan hembuskan maka perasaan itu dapat diatasi .

4.Buat contoh untuk tenangkan dirinya

Anda pastinya ingin mengetahui bagaimana tindak balas emosi yang ditunjukkan oleh anak anda. Adalah penting anda tidak menggunakan bahasa yang agak kasar apabila anda marah kepadanya. Cuba bercakap, “Kelakuan Adam tu buat Mama sedih,” daripada bercakap “Adam buat Mama pening kepala,” jadi anak anda akan memahami bahawa masalah itu terjadi kerana sikapnya bukan kerana dirinya. Elakkan daripada mengkritiknya kerana akan membuatkan dia merasa kurang yakin pada dirinya.

Selamat mencuba!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI