Pa&Ma kini berada di dalam aplikasi   
Pa&Ma kini berada di dalam aplikasi   
Home Keibubapaan Kehamilan Kalau Tak Nak Berat Badan Naik Berlebihan Masa Mengandung, Tolong Ikut Tip...

Kalau Tak Nak Berat Badan Naik Berlebihan Masa Mengandung, Tolong Ikut Tip Ini Ya Ibu

Seronoknya bila disahkan mengandung! Tapi yang tak seronoknya bila berat badan naik berlebihan masa mengandung sampai ibu jadi stres dan susah hati.

Kadangkala ada bakal ibu jadi teruja dan berselera sampai tak sedar dia makan apa sahaja yang diinginkan ketika mengandung. Lebih-lebih lagi jenis makanan yang tinggi kalori, lemak dan gula.

Tak kira sama ada anda berada di trimester pertama atau ketiga, kena ikut tip ini kalau tak nak berat badan naik berlebihan sepanjang kehamilan.

Apa yang dijangkakan?

Semua ibu hamil akan mengalami penambahan berat badan. Kenaikan berat antara 11 kg hingga 15 (https://www.popsugar.com/fitness/How-Avoid-Weight-Gain-During-Pregnancy-30991927) adalah normal sekiranya berat anda normal sebelum mengandung.

Bagi ibu yang kekurangan berat badan sebelum hamil, penambahan berat badan dijangkakan sehingga 18 kg, dan mereka yang mempunyai berat badan berlebihan sebelum hamil pula sepatutnya hanya bertambah sebanyak 7-11.5kg sahaja.
Bagi mereka yang obes sebelum hamil, julat penambahan berat badan hanya 5-9 kg sahaja.

Makan untuk dua orang

Jangan risau bayi dalam kandungan akan kelaparan sehingga anda mengambil kesempatan makan secara berlebihan. Ketika mengandung, anda hanya perlukan tambahan 150 kalori sehari sahaja ketika awal kehamilan dan 300 kalori sehari di akhir kehamilan. (https://www.popsugar.com/fitness/How-Avoid-Weight-Gain-During-Pregnancy-30991927)

Makanan sumber karbohidrat yang mengandungi tinggi serat seperti bijirin penuh seperti roti gandum penuh, oat, jagung dan ubi keledek mampu membekalkan tenaga dan berasa kenyang untuk jangka masa panjang. Amalkan hidangan yang kecil tetapi kerap untuk mengelakkan rasa lapar yang boleh menyebabkan anda teringin snek tinggi kalori.

Kalau Tak Nak Berat Badan Naik Berlebihan Masa Mengandung, Tolong Ikut Tip Ini Ya Ibu

Bagaimana puaskan keinginan?

IKLAN

Setiap kali anda makan ia akan memberikan khasiat pada badan dan membantu tumbesaran sihat bayi dalam kandungan.

Jika anda kerap memilih makanan tinggi gula dan lemak sahaja, ia mungkin boleh memberi kesan buruk pada tumbesaran janin.

Jadi penting untuk ibu hamil mendapatkan alternatif yang berkhasiat terhadap makanan yang diinginkan (jika ia makanan kurang berkhasiat yang tinggi gula dan lemak).

Tip elak penambahan berat badan berlebihan ketika mengandung

1. Mulakan fasa kehamilan dengan berat badan yang sihat.

Jangan jadikan alasan mengandung untuk anda makan apa sahaja sampai berat badan naik mendadak sedangkan sebelum hamil anda mempunyai berat badan yang ideal.

2. Makan secara bersederhana dan kerap.

Memang normal ibu hamil cepat rasa lapar. Sebaiknya lapar makan secara bersederhana tetapi kerap. Pastikan hanya makanan atau snek yang berkhasiat sahaja dimakan.

IKLAN

3. Banyak minum air masak.

Walaupun anda akan kerap pergi ke tandas membuang air kecil tetapi sentiasa pastikan ibu minum banyak air masak untuk mengelakkan masalah sembelit.

4. Jika mengidam sesuatu makanan (kurang berkhasiat) cukup sekadar merasa sedikit sahaja.

Tak salah ibu teringin makan sesuatu tetapi kalau yang diinginkan adalah makanan kurang berkhasiat, cukuplah sekadar rasa sedikit sahaja bukannya makan sebanyak-banyaknya.

Kalau Tak Nak Berat Badan Naik Berlebihan Masa Mengandung, Tolong Ikut Tip Ini Ya Ibu

5. Mulakan rutin senaman ringan seperti berjalan kaki setiap hari.

Walapun hamil, bakal ibu pun kena juga buat sedikit senaman. Paling mudah senaman berjalan kaki di sekitar rumah yang dilakukan secara konsisten dan perlahan-lahan mengikut kemampuan diri sendiri.

IKLAN

6. Jangan lupa minum susu prenatal TANPA GULA TAMBAHAN dan rendah lemak.

Susu Anmum Materna untuk ibu mengandung dirumus khas Tanpa Gula Tambahan / ‘NO ADDED SUGARS*’ dan rendah lemak. Ia juga membantu memenuhi keperluan nutrien penting yang meningkat semasa hamil seperti kalsium, folat dan zat besi.

Anmum Materna mengandungi Probiotik DR10 TM dan inulin. Probiotik DR10TM dan prebiotik inulin membantu mengekalkan persekitaran usus yang baik. Penyerapan nutrien yang efektif bermula dengan kesihatan usus yang baik.

Anmum Materna turut dirumus dengan DHA dan Nuelipid TM, lemak susu kompleks yang mengandungi gangliosida. Gangliosida dan DHA terdapat di dalam otak. Sel-sel otak yang penting mula terbentuk seawal hari ke-28 kehamilan.

Kalau Tak Nak Berat Badan Naik Berlebihan Masa Mengandung, Tolong Ikut Tip Ini Ya Ibu

Biasanya susu untuk ibu hamil dijual dalam pek kotak atau tin besar yang susah hendak dibawa ke mana-mana. Kini ibu-ibu hamil tak perlu risau lagi! Anmum Materna memudahkan anda minum susu prenatal dalam perisa coklat dan asli yang enak pada bila-bila masa kerana terdapat dalam stik pek mudah minum dan sesuai untuk ibu yang selalu sibuk!

Untuk info lanjut tentang pemakanan sihat ibu hamil dan risiko pengambilan gula yang berlebihan semasa hamil, anda boleh layari https://www.anmum.com

 

 


Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI