Ibu bapa sekalian pernah dengar tips penjagaan mata untuk kanak-kanak? Ini panduan paling utama- pemeriksaan mata anak! Mengapa?

Jangan fikir anak masih kecil, jadi mereka tidak perlu mendapatkan pemeriksaan mata. Ini kerana, ia sangat penting kerana kebanyakan masalah penglihatan yang muncul pada usia muda akan kekal sepanjang hidup kelak.

Persoalannya, bila waktu untuk pemeriksaan ini dilakukan dan bagaimana untuk ibu bapa bersedia? Jom teruskan membaca artikel dengan lebih lanjut!

Tips penjagaan mata anak yang paling utama

Terdapat 2 jenis pemeriksaan mata anak yang utama iaitu pemeriksaan penglihatan serta pemeriksaan mata komprehensif. Apa pula beza di antara kedua-duanya?

Pemeriksaan penglihatan adalah di mana kanak-kanak itu akan diperiksa oleh doktor jika terdapat sebarang masalah berkaitan dengan sistem penglihatan mereka.

Sekiranya anak anda ‘gagal’ ujian tersebut, ini bermakna mungkin ada masalah pada organ mata yang perlu untuk didiagnosis di dalam pemeriksaan seterusnya.

Pemeriksaan mata komprehensif adalah di mana mata kanak-kanak akan dibubuh cecair titis bagi doktor mendapatkan diagnosis yang lebih jelas.

Dalam erti kata lebih mudah, anak anda mungkin hanya perlu buat pemeriksaan penglihatan dan bukan pemeriksaan mata komprehensif selain dengan saranan pakar.

Pemeriksaan mata anak seperti yang disarankan

The American Association for Pediatric Ophthalmology dan The American Academy of Ophthalmology menyarankan pemeriksaan mata mengikut usia:

IKLAN

Bayi baru lahir: Selepas bayi lahir, doktor akan memeriksa mata bayi untuk mengenal pasti indikator berkaitan dengan organ ini

Sebelum hari lahir pertama: Pemeriksaan kedua perlu dibuat di antara 6 ke 12 bulan untuk memeriksa kedudukan dan pergerakan mata

Di antara 12 ke 36 bulan: Pemeriksaan ketiga perlu dibuat dengan cara menggunakan foto atau video bagi memeriksa sebarang masalah penglihatan

Di antara 3 ke 5 tahun: Pemeriksaan keempat perlu dibuat dengan cara menggunakan huruf atau angka pada carta untuk melihat kemampuan penglihatan mereka

5 tahun dan ke atas: Doktor akan melihat sebarang tanda ketidaksejajaran pada mata serta kerabunan, masalah mata paling biasa ketika di usia muda

Sekiranya pakar mata tidak menemui sebarang masalah, ibu bapa hanya perlu ikut panduan di atas namun ia perlu diubah dengan saranan doktor jika ada isu timbul.

Bersediakah ibu bapa mengikuti tips penjagaan mata anak?

IKLAN

Sudahkah anda sebagai ibu bapa bersedia untuk pemeriksaan mata si kecil? Berikut adalah beberapa tip yang mungkin boleh membantu jika ada sebarang kesulitan:

Tips penjagaan mata

1.Jangan lengahkan pemeriksaan mata anak
Tip pertama dan utama adalah jangan lengahkan pemeriksaan ini. Ingat, semakin cepat anda dapat mengesan masalah, semakin cepat isu itu dapat diselesaikan.

Jika anda tidak kenal dengan pakar mata di sekitar anda, jangan risau kerana doktor umum atau doktor kanak-kanak juga boleh mendiagnosis mata anak anda.

2. Bersiap sedia dengan butir peribadi anak
Sebelum membawa anak berjumpa doktor, pastikan anda telah menyediakan butir-butir peribadi yang penting. Berikut adalah senarai butir tersebut:

 • Masalah kesihatan umum anak anda
 • Kewujudan sebarang alahan, jika ada
 • Prosedur pembedahan yang pernah dibuat
 • Senarai perubatan yang sedang diambil
 • Rekod pemeriksaan mata anak terdahulu
 • Sejarah keluarga, terutamanya yang berkaitan dengan organ mata

3. Bersiap sedia dengan soalan untuk ditanya
Pemeriksaan ini adalah waktu yang paling sesuai untuk bertanya kepada doktor berkenaan kesihatan mata mereka. Contohnya, tanya simptom yang dihadapi.

Jika ada sebarang pertanyaan aneh lagi ganjil berkenaan kesihatan mata si kecil, anda boleh bertanya kepada doktor untuk tahu sama ada ia normal atau tidak.

IKLAN

Pun begitu, soalan tersebut perlu lebih menjurus kepada selepas pemeriksaan, termasuklah:

 • Apa diagnosisnya?
 • Bila kondisi akan bertambah baik?
 • Bagaimana ia menjejaskan penglihatan anak?
 • Bagaimana hendak tahu jika perubatan itu berkesan?
 • Bila anak saya perlu berjumpa dengan doktor kembali?

Kesimpulan
Akhir sekali, anda perlu tahu bahawa setiap metode untuk pemeriksaan ini adalah berbeza bergantung kepada beberapa faktor dalaman dan luaran.

Sebagai contoh, metodenya adalah bergantung kepada usia, kemahuan dan kemampuan mereka.

Kanak-kanak yang masih belum boleh membaca, mungkin hanya akan diberi gambar atau video.

Semasa pemeriksaan mata anak, doktor juga mungkin akan menggunakan sebuah alatan bernama ophthalmoscope yang akan menyebabkan ketidakselesaan.

Ia akan memancar cahaya yang boleh buat anak menjadi takut, sakit atau tidak selesa, jadi sila sentiasa berada di samping mereka semasa pemeriksaan ya.

Kredit: Hello Doktor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Jom daftar sekarang, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/