Perkembangan kanak-kanak dahulu dan pada masa kini tentunya berbeza. Apatah lagi dalam dunia yang berada dihujung jari. Gajet menjadi keperluan yang hampir setiap kanak-kanak memilikinya.

Namun itu semua sebenarnya bukanlah sesuati yang baik untuk perkembangan kanak-kanak yang sedang membesar. Kebimbangan ini disuarakan oleh pakar terapi Aishah Kassim dan juga rakannya Wawa Shauqi.

Dalam perkongsian yang dibuat oleh Wawa Shauqi, ternyata kehidupan kanak-kanak dulu dengan sekarang banyak bezanya. Malah dengan perubahan yang ada itu juga memerlukan rangsangan yang lebih untuk melalui fasa perkembangan yang normal.

KANAK-KANAK DULU vs KANAK-KANAK SEKARANG.

Semalam saya ada online class bersama Speech Therapist Aishah Kassim.
Beliau kata :
1. “Zaman dulu, tv tak banyak channel. Kartun pun berapa kerat aje. Masa untuk kanak-kanak banyak digunakan untuk main. Panjat pokok, main tanah, terjun sungai, main unggun api.
Jadi, zaman dulu kita berpeluang mendapat pendedahan sensori yang sangat banyak.”

IKLAN

2. “Tapi zaman sekarang berbeza.
TV ada banyak siaran kartun. Tak cukup dengan itu, gajet pun ada.Maka masa yang sepatutnya anak-anak luangkan untuk bermain, dihabiskan pada TV dan gajet.
Daya tumpuan anak kecil makin merosot. Perkembangan sensori dan motor anak sekarang pun teruk.
Kalau dulu, kanak-kanak speech delay hanya perlukan ransangan bahasa je. Tapi zaman sekarang perlu diberi sekali ransangan sensori.”

3. “Kalau dulu, anak kecil tak payah disuruh untuk bermain.
Tapi sekarang, ada anak perlu dipaksa untuk bermain.

Ada yang kali pertama diajak bermain, mereka menangis. Sebab mereka tak tau bermain tu menyeronokkan.

4. “Dulu akiviti bermain berlaku secara natural. Anak pun bebas bermain.
Tapi sekarang, banyak kekangan. Rumah bertanah pun dah susah nak cari. Jadi permainan terpaksa dicipta.”

5. “Dulu kalau didiagnos autism, memang autism betul. Tapi sekarang ramai anak didiagnos awal dengan autism ‘celup’ kerana kurang ransangan dan terlebih ransangan skrin.

Iyekan?
Apa yang ST AK cakap, betul sangat-sangat. Perubahan zaman memberi kesan terhadap perkembangan anak-anak.

Ini bukan prediction beliau. Tapi inilah situasi sebenar yang beliau hadapi sepanjang 14 tahun menjadi Speech Therapist.

Peringatan ini perlu untuk kita jadikan ingatan untuk terus beri anak-anak kita stimulasi. Supaya mereka berkembang dengan baik.

Sumber: Wawa Shauqi