Penyusuan susu ibu boleh jadi ‘journey’ menyeronokkan buat ibu dan anak jika dilalui dengan tenang tanpa ada rasa stres. Percayalah ibu yang positif sepanjang penyusuan, penghasilan susu juga pasti meriah dan anak turut mendapat manfaat darinya.

Menurut Kaunselor Laktasi, Puan Nad Masrom, dalam menyusu, untuk ibu yang pertama kali nak menyusukan bayi mereka, selalu rasa nak capai 2 tahun tu sesuatu yang mustahil atau perkara yang susah dicapai.

Rai kejayaan berperingkat

Raikanlah sekecil-kecil kejayaan yang dicapai. Kali pertama mungkin boleh letak target seminggu dahulu. Selepas berjaya, tambah jadi 2 minggu. Selepas berjaya, tambah jadi 1 bulan. Seterusnya dah berjaya, tambah jadi 3 bulan. Rasa nak reward diri masa ni? Silakan.

Kalian berhak sebab 3 bulan juga bukan tempoh yang mudah nak dilalui bila bayi asyik menangis dan mulalah orang cakap sebab tak cukup susu dah sebagainya. Kemudian tambah jadi 6 bulan.

IKLAN

Maka ibu pun gigih print sijil sendiri sebab dah berjaya capai ‘diploma’ dalam penyusuan.
Selepas 6 bulan ibu akan rasa, struggle tadi mula berkurang. Ibu dah tahu cara nak maintain hasil perahan. Bayi pula dah mula makan. Dah tak sesusah kali pertama tadi.

Lepas setahun, susu ibu ini hanya ‘kudap-kudapan’

Pejam celik, eh dah setahun. Masa tu ibu rasa, mudahnya penyusuan sebab selepas setahun, susu ibu ini hanyalah ‘kudap-kudapan’ bayi di mana pemakanan lebih utama.
Tahu-tahu dah 2 tahun. Eh, dah dapat PHD dalam penyusuan. Harap ibu yang dah berjaya menyusu ni dijauhkan dari PERASAAN HASAD DENGKI dengan ibu-ibu lain yang belum berjaya.

Mereka bukan nak bersenang-senang. Mereka mungkin tiada ilmu.Dan tak tahu nak letak target dalam penyusuan bagaimana. Jadi, bantulah mereka dengan berikan sumber penyusuan yang sahih. Jangan tak tahu, ada sahaja ajaran songsang dalam penyusuan susu ibu.

IKLAN

Kalau tak menyebabkan banyak mudarat, saya takkan kata mereka songsang. Tapi dah jadi banyak mudarat, sampaikan ada yang kena bengkak susu dan melarat, malah ada yang sampai kemurungan sebab anak tolak menyusu direct, maka saya tak boleh berkompromi dengan ‘mereka’.

Pastikan cari ilmu yang betul. Semoga kita semua dipermudahkan urusan oleh-Nya.

Kredit: Nad Masrom
Kaunselor Laktasi

IKLAN

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!