NEWBORN - 2020-06-07T204024.735

Dalam kegembiraan kita menerima berita daripada Perdana Menteri berkenaan kebenaran rentas negeri yang akan dibuka pada 10 jun 2020, tap kita tetap harus ingat bahawa pematuhan Standard Operating Procedure (SOP) tetap berjalan seperti biasa.

Jika kita gagal berbuat demikian, dan ada daerah yang mencatatkan angka kes yang tinggi tidak mustahil Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan diperketatkan.

“Kerajaan Tak Teragak-Agak Laksanakan PKPD Kembali” Dalam Gembira Balik Kampung, Patuhi SOP!Perdana Menteri Malaysia, YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN dalam ucapanya berkata;

“Namun, saya ingin mengingatkan sekiranya berlaku peningkatan mendadak kes positif COVID-19 dalam tempoh ini, kerajaan tidak akan teragak-agak untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan atau PKPD di kawasan atau lokaliti yang berkenaan. Saya harap kita semua sentiasa berdisiplin supaya peningkatan kes COVID 19 dapat kita elakkan.”

Namun begitu, beliau tetap percaya jika masyarakat patuh kepada SOP yang telah ditetapkan, kita dapat memasuki fasa normalisasi baru sehingga vaksin Covid-19 ditemui.

IKLAN

“Jika saudara dan saudari semua terus berdisiplin dan beristiqamah, saya percaya insyaAllah penularan wabak ini akan kekal terkawal dan kita akan memasuki fasa normalisasi selepas 31 Ogos 2020 sehinggalah vaksin untuk virus COVID-19 ditemui.”

Beliau turut menasihati agar masyarakat dapat menggunapakai aplikasi Mysejahtera supaya dapat sentiasa membuat penilaian kesihatan sendiri untuk menggelak penularan wabak Covid-19.

“Sehubungan dengan pelaksanaan PKPP ini, saya menyeru saudara dan saudari semua untuk menggunapakai aplikasi MySejahtera yang telah dibangunkan oleh kerajaan untuk membolehkan saudara-saudari melaksanakan penilaian kesihatan kendiri. Aplikasi ini juga akan membolehkan Kementerian Kesihatan Malaysia mengambil tindakan yang cepat, tepat dan berkesan untuk mengenalpasti dan memaklumkan kontak rapat sekiranya berlaku kes jangkitan COVID-19 dalam masyarakat.”

IKLAN

Ramai yang gembira setelah mendapat berita penggumuman daripada beliau petang tadi, bagi yang terpisah jauh dari keluarga inilah masanya untuk kembali ke pangkuan keluarga. Berita gembira ini juga adalah hasil usaha barisan hadapan negara dan juga masyarakat yang patuh sepanjang PKP dan PKPB dijalankan.

“Saya nak mengucapkan syabas kepada para petugas barisan hadapan dan anda semua yang telah menyumbang kepada kejayaan kita membendung wabak COVID-19. Kejayaan ini adalah kejayaan anda semua. Anda telah memberi kerjasama yang baik kepada pihak berkuasa dengan mematuhi semua SOP yang ditetapkan sepanjang PKP dan PKPB dilaksanakan.

IKLAN

“Oleh itu, pada petang ini saya nak mengumumkan satu berita yang agak melegakan kepada anda semua. PKPB yang akan berakhir pada 9 Jun 2020 akan digantikan dengan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan atau PKPP yang akan bermula pada 10 Jun 2020 hingga 31 Ogos 2020. Dalam tempoh PKPP ini, lebih banyak kelonggaran diberikan kepada saudara-saudari untuk menjalani aktiviti kehidupan seharian di samping mematuhi SOP secara berterusan.

“Mulai 10 Jun 2020, perjalanan rentas negeri akan dibenarkan kecuali di kawasan yang diisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan atau PKPD. Jadi, bagi mereka yang ingin menziarahi ibu-bapa yang tinggal berjauhan di negeri lain bolehlah berbuat demikian. Cuma nasihat saya sentiasalah jaga kebersihan diri, pakai pelitup muka apabila berada di tempat awam dan elakkan tempat yang sesak semasa pulang ke kampung. Ingat, jika ibu bapa anda adalah warga emas, mereka berada dalam kategori orang yang mudah terdedah kepada jangkitan. Jadi, walaupun kita seronok dapat menziarahi mereka, tanggungjawab utama kita ialah untuk melindungi mereka daripada terkena jangkitan.”

Akhir kata, jangan sia-siakan usaha barisan hadapan negara dan usaha kita semua dalam memutuskan rantaian Covid-19 ini. Sentiasa patuhi SOP walaupun telah banyak kelonggaran dibuka. Hati-hati pulang ke kampung, biar lambat asalkan selamat. Bagi yang tidak sihat, tangguhkan dahulu kepulangan anda demi nyawa keluarga yang tersayang.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI