FOTO: Sinar Harian

Kes kanak-kanak dijangkiti COVID-19 dalam kategori 4 dan dirawat di wad PICU hospital mengalami peningkatan drastik, menurut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Menerusi kenyataan KKM di laman Facebook rasminya, kadar kemasukan kanak-kanak ke wad PICU (Paediatric Intensive Care Unit) akibat COVID-19 meningkat sebanyak 94 peratus untuk kesemua kategori tiga hingga lima

“Peningkatan paling ketara untuk kategori empat iaitu sebanyak 200 peratus dan diikuti kategori lima sebanyak 125 peratus,” menurut kenyataan KKM.

KKM menjelaskan golongan kanak-kanak kini merupakan kelompok yang lebih berisiko mendapat jangkitan COVID-19 memandangkan mereka yang berumur 11 tahun dan ke bawah, belum mendapat perlindungan sewajaranya berbanding dengan kumpulan umur yang lebih tinggi yang telah mendapat vaksinasi.

Justeru itu KKM menasihatkan ibu bapa supaya melindungi anak-anak mereka dengan pengambilan vaksinasi bagi mengelakkan jangkitan teruk COVID-19.

Pengambilan vaksin COVID-19 amat penting bagi kanak-kanak yang berumur lima tahun, terutamanya apabila negara akan memulakan fasa ‘peralihan ke endemik’.

Kes Kanak-Kanak Dijangkiti COVID-19 Kategori 4 & Dirawat Di PICU Naik 200 Peratus

IKLAN

Oleh itu, KKM sekali lagi menasihati ibu bapa untuk mengambil vaksin untuk anak-anak bagi melindungi mereka daripada jangkitan teruk varian Imicron yang boleh membawa maut dan jangkitan COVID-19 dan komplikasinya iaitu MIS-C.

Sumber: Facebook KKM

WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

IKLAN

Kes Kanak-Kanak Dijangkiti COVID-19 Kategori 4 & Dirawat Di PICU Naik 200 Peratus

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA tahun ini secara virtual. Anda bukan sahaja dapat belajar pelbagai ilmu keibubapaan daripada panel-panel seperti Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie tetapi juga berpeluang menang hadiah cabutan bertuah.

Daftar nama sebagai peserta webinar di WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

IKLAN

Nak join kelas penyediaan makanan anak?

Kes Kanak-Kanak Dijangkiti COVID-19 Kategori 4 & Dirawat Di PICU Naik 200 Peratus

Sebagai ibu, sudah tentu kita mahukan yang terbaik buat si manja. Pemakanan yang sihat dan seimbang sangat kita titikberatkan supaya anak dapat membesar dengan baik.

Nak tahu rahsia sediakan hidangan enak yang buat anak berselera makan? Jom, sertai E-Workshop Kelas Penyediaan Makanan Anak: Sedap, Sihat & Selamat di KELAS PENYEDIAAN MAKANAN ANAK SEDAP SIHAT SELAMAT

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI