Sampai sekarang pakar-pakar perubatan belum pasti dengan tepat tentang punca sebenar ketumbuhan fibroids dalam rahim.

Menurut Dr Hamid Arshat, apa yang nyata lebih kurang 30% wanita berumur 35 tahun ke atas mengalaminya. Ramai tidak sedar kerana tiada gangguan dalam haid, atau masalah lain. Ertinya ketumbuhan ini berlaku dalam senyap. Ada yang masih tidak sedar hingga akhir hayat mereka.

Ada juga yang hamil dengan ketumbuhan fibroid tanpa apa-apa gangguan dan terus melahirkan anak secara normal.

Sebaliknya fibroids boleh ganggu kehamilan dengan menyebabkan keguguran, pendarahan waktu hamil, ganggu kedudukan bayi dalam rahim- songsang (breech), melintang atau lain-lain serta memerlukan bedah cesarean. Juga menyebabkan kelahiran pramatang.

Sesetengah pakar berpendapat faktor baka dan keturunan memainkan peranan terhadap masalah ini. Berwaspada bila emak atau saudara terdekat mengalaminya.

Ketumbuhan Fibroids Berlaku Dalam Diam! Dr Hamid Arshat Perjelaskan Puncanya Sehingga Boleh Ganggu Kehamilan

Biasanya penghidap fibroids mengalami ketidak seimbangan hormon, iaitu hormon estrogen berlebihan dan hormon progesteron kurang.

Estrogen dipercayai berperanan, kerana bila menopause iaitu bila kandungan estrogen berkurangan, saiz tumbuhan fibroid akan mengecut dan kadang-kadang boleh terus hilang.

Sebaik-baiknya jauhkan factor-faktor yang menyebabkan hormon estrogen meningkat tinggi seperti kegemukan, polycystic ovaries, tumbuhan ovary, pil-pil yang mengandungi estrogen serta krim sapu untuk besarkan buah dada (mengandungi estrogen).

Langkah Mengurangkan Pengaruh Hormon Estrogen Pada Wanita

Punca sebenar bagi penyakit yang berkaitan dengan peranakan wanita seperti ketumbuhan fibroid, adenomyosis dalam rahim, endometriosis, ovarian cyst, kanser rahim dan kanser payudara tidaklah diketahui .

Baka memainkan sedikit peranan, tapi punca persekitaran seperti kelemahan immuniti, toksin, dan hormon estrogen yang berlebihan dalam tubuh badan wanita serta ketidak seimbangan antara hormon estrogen dan progesteron lebih berperanan dalam ketumbuhan tersebut.

Dalam keadaan biasa, hormon estrogen adalah sangat penting bagi fungsi-fungsi edaran haid, kesuburan, kehamilan, sifat kewanitaan, kecantikan, fungsi seks, bentuk badan dan lain-lain.

Tindakan estrogen terhadap tisu-tisu biasanya diseimbangkan oleh hormon kedua wanita iaitu hormon Progesteron, yang hanya dikeluarkan jika wanita mengalami penetasan telur/ovulation. Banyak situasi yang menyebabkam wanita tidak mengalami penetasan telur / ovulation.

Oleh itu, kekurangan hormone Progesteron boleh menyebabkan hormone Estrogen bertindak sewenang-wenangnya.

Ketumbuhan Fibroids Berlaku Dalam Diam! Dr Hamid Arshat Perjelaskan Puncanya Sehingga Boleh Ganggu Kehamilan

Beberapa situasi yang menyebabkan hormon Estrogen meningkat ialah kegemukan atau obesiti. Lemak- lemak yang berlebihan boleh menggalakkan pembentukan estrogen serta pengurangan Progesteron.

Selain daripada kilang telur, sumber lain bagi estrogen ialah kilang adrenal yang terletak di atas buah pinggang. Wanita-wanita yang mengalami masalah pembengkakan ovary seperti Polycystic ovaries Syndrome (PCOS) juga sering mengalami masalah hormon Estrogen yang berlebihan dan kekurangan hormone Progesteron.

Oleh itu, saya cadangkan beberapa langkah untuk mengawal tindakan atau pengaruh estrogen agar ketumbuhan yang dinyatakan di atas dapat dikurangkan. Estrogen dibentuk dari kolesterol melalui rangkaian tindakan biokimia, dan enjim aromatase diperlukan.

IKLAN

Langkah-langkah mengawal estrogen

  1. Kekalkan berat badan ke tahap yang sesuai mengikut kiraan BMI kerana kegemukan boleh menggalakkan penghasilan estrogen yang berlebihan.
  2. Lakukan senaman kerana senaman mempunyai pelbagai faedah di antaranya dapat mengimbangkan hormone estrogen dan progesteron
  3. Mengawal stres. Selain boleh meningkatkan hormon cortisol/steroid, stres juga mempunyai pelbagai pengaruh yang boleh mengancam kesihatan wanita. Ia juga meningkatkan tahap estrogen.

Oleh itu, ambillah langkah- langkah mengawal stres seperti membaca al-Quran, solat, berzikir, berselawat, bersenam selama 30 minit sehari, yoga dan yang paling mudah adalah dengan melakukan deep breathing exercise.

Ketumbuhan Fibroids Berlaku Dalam Diam! Dr Hamid Arshat Perjelaskan Puncanya Sehingga Boleh Ganggu Kehamilan

Deep breathing exercise ini boleh dilakukan di mana- mana setiap satu atau dua jam. Ini dapat menenangkan fikiran dan sekaligus dapat mengimbangkan hormon estrogen dan progesteron.

Pengambilan makanan yang berkhasiat

Ada beberapa jenis makan yang bertindak mengawal tahap Estrogen iaitu:

Buah delima/ promegranate

Pengambilan buah delima atau mengamalkan jus delima setiap hari akan memberi pelbagai faedah kesihatan. Antaranya ialah mengawal tekanan darah, mengurangkan arterosclerosis dan juga boleh mencegah/ mengurangkan risiko sakit jantung.

Seterusnya, ia juga bertindak sebagai anti-estrogen dengan mengawal enzim yang digelar aromatase enzim yang biasanya menggalakkan peningkatan estrogen.

Sayur- sayuran

Sayur- sayuran seperti brokoli, kobis, bunga kobis, sawi dan bayam mempunyai kandungan chlorophyll yang bertindak mengawal penghasilan hormone Estrogen. Ia juga mengandungi sterol yang memang bertindak mengawal pembentukan Estrogen.

Ketumbuhan Fibroids Berlaku Dalam Diam! Dr Hamid Arshat Perjelaskan Puncanya Sehingga Boleh Ganggu KehamilanMinyak zaitun (Extra virgin olive oil)

Minyak zaitun ini jika diamalkan setiap hari, ia boleh mengawal tahap Estrogen dalam tubuh wanita melalui satu kandungannya yang digelar lutreopin yang juga mengawal /menindas tindakan enzim aromatase (enzim yang bertanggungjawab dalam penghasilan estrogen) di mana sekaligus mengawal penghasilan hormon estrogen yang berlebihan

IKLAN

Cendawan

Cendawan yang dikatakan boleh mencegah enzim aromatase ialah cendawan butang atau cendawan Shitake yang bukan sahaja mencegah penghasilan Estrogen, ia juga boleh mengawal kanser.

Biji anggur (grapeseed)

Biji anggur mengandungi pelbagai bahan resveratrol dan lain- lain polyphenol yang banyak mempengaruhi kesihatan manusia. Di antaranya ialah, mencegah penyakit jantung dan angin ahmar. Ia juga bertindak mengurangkan hormon estrogen dalam badan wanita.

Ketumbuhan Fibroids Berlaku Dalam Diam! Dr Hamid Arshat Perjelaskan Puncanya Sehingga Boleh Ganggu Kehamilan

Chia Seed

Chia seed merupakan bahan yang berguna untuk mengurangkan tahap Estrogen dalam tubuh badan wanita. Begitu juga flexseed. Chia seed mengandungi omega 3 yang tinggi di samping vitamin – vitamin lain juga yang mempunyai faedah dalam kesihatan wanita.

Oats

Oats adalah makanan yang sering diambil pada waktu sarapan. Ia juga diketahui mengandungi bahan steroidal saponins untuk mencegah tindakan enzim aromatase yang seterusnya menggalakan penghasilan estrogen.

Buah – buahan citrus

Buah buahan citrus seperti lemon,limau kasturi, limau bali, limau nipis di samping mangandungi vitamin C,dan anti-oksidan, ia juga mengandungi unsur anti-estrogen

Minum air limau kasturi (2 biji ), sebiji limau nipis atau sebiji lemon diperah juz kedalam segelas air suam dan dicampur satu sudu madu. Amalkan setiap hari.

IKLAN

Bawang-bawang

Bawang banyak digunakan sebagai rencah dalam makanan kita. Di samping megandungi bahan- bahan yang mengandungi anti-oksidan ,ia juga boleh mencegah serangan sakit jantung. Ia juga mengandungi bahan dipanggil quercetin, sejenis flavonoids yang mengurangkan tahap estrogen dalam badan.

Kunyit

Kunyit mengandungi banyak khasiat Kesihatan di antaranya dapat mengurangkan hormone Estrogen dalam badan wanita. Mengamalkan kunyit/perahan air kunyit 2-3 kali seminggu dikatakan baik untuk mengimbangkan hormone Estrogen dan Progesteron

Algae ( spirulina/ chlorella)

Algae diketahui ada kesan mengawal pembentukan Estrigen dalam badan. Algae boleh diamalkan untuk mengimbangkan hormon wanita.

Makanan-makanan fermented

Makanan fermented seperti Tempe, yogart, kimchi, diketahui mempunyai pelbagai faedah dan juga berbillion bacteria baik untuk badan dan melawan bacteria yang berbahaya untuk usus kita. Ia juga mempunyai kesan anti – Estrogen

Minyak kelapa Dara

Minyak kelapa dara diketahui mempunyai kesan anti-Estrogen

Bawang Putih

Bawang putih mempunyai pelbagai kesan untul mengawal peredaran darah dan mengurangkan risiko sakit jantung dan angin ahmar. Ia juga mempunyai kesan anti – Estrogen.

Daun Kucai

Daun Kucai juga mempunyai bahan – bahan yang bertindak sebagai anti-Estrogen.

Berries (black berries, blackcurrant, mulberry)

Berries mengandungi bahan anti-oksidan dan juga flavonoids yang banyak faedahnya terhadap kesihatan tubuh badan wanita. Di samping itu juga ia bertindak sebagai anti-estrogen

Ambillah langkah-langkah untuk mengimbangkan hormon serta mengurangkan tahap estrogen dalam tubuh badan wanita agar penyakit-penyakit seperti fibroid, adenomyosis dalam rahim, endometriosis, ovarian cyst, kanser rahim dan kanser payudara dapat dikawal di samping mengambil langkah- langkah lain untuk mengawal penyakit-penyakit tersebut.

Sumber: FB Dr Hamid Arshat

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI