Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memutuskan untuk membatalkan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) bagi tahun 2020.

Dalam satu sidang media khas yang baru diadakan sebentar tadi, Menteri Kanan Pendidikan, Dr Mohd Radzi Md Jidin berkata keputusan tersebut akan terpakai kepada semua sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan, sekolah swasta dan mana-mana institusi pendidikan yang berdaftar dengan KPM. Sekolah yang tidak berdaftar dengan KPM juga disarankan untuk turut mengikuti keputusan ini.

KPM Batalkan UPSR Dan PT3 Tahun Ini, Kaedah Baru Diperkenalkan Untuk Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh!

Menurutnya pembatalan dua peperiksaan penting iaitu Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) tidak akan menjejaskan penilaian terhadap tahap penguasaan murid. Malah penilaian boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah lain.

“Pembatalan UPSR tidak akan menjejaskan penilaian terhadap tahap penguasaan murid setelah mengikuti pendidikan peringkat rendah kerana penilaian boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah lain.”

IKLAN

“Memandangkan keputusan UPSR dijadikan satu daripada kriteria pemilihan untuk kemasukan ke sekolah berasrama penuh (SBP), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan Maktab Tentera Diraja (MTD), KPM akan memperkenalkan kaedah baharu bagi tujuan ini yang tidak hanya tertumpu kepada prestasi akademik semata-mata.

KPM Batalkan UPSR Dan PT3 Tahun Ini, Kaedah Baru Diperkenalkan Untuk Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh!

Malah tambahnya lagi, satu kaedah baru akan turut diperkenalkan untuk pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3).

IKLAN

“Pembatalan PT3 tidak akan menjejaskan penilaian tahap penguasaan murid di peringkat menengah rendah. Satu kaedah baharu akan diperkenalkan. Keputusan yang diperoleh dari kaedah ini akan dijadikan satu daripada kriteria pemilihan untuk kemasukan ke sekolah-sekolah khusus seperti sekolah berasrama penuh dan sekolah teknik,” katanya lagi.

Walaupun kedua-dua peperiksaan awam tersebut dibatalkan, beliau berkata KPM akan memastikan akses murid kepada pengajaran dan pembelajaran (PdP) tetap diberikan keutamaan.

IKLAN

KPM Batalkan UPSR Dan PT3 Tahun Ini, Kaedah Baru Diperkenalkan Untuk Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh!

“KPM ingin menegaskan bahawa pembukaan semula sesi persekolahan selepas PKP adalah tertakluk kepada perkembangan semasa dan nasihat daripada Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara. Sebarang perubahan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa setelah mengambil kira faktor keselamatan dan kesihatan murid,” tambahnya.

Dalam pada itu beliau turut menambah bahawa keputusan untuk membuka semula sesi persekolahan juga hanya akan dibuat apabila KPM telah benar-benar yakin bahawa keadaan telah kembali pulih.

Sumber: Astro Awani

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI