Nasi goreng antara menu yang paling senang disediakan dan digemari seisi keluarga. Biasanya bila ada anak-anak, tahap kepedasan untuk memasak terpaksa dikurangkan. Jadi pilihan yang paling mudah nak sediakan untuk menu nasi goreng adalah Nasi Goreng Cina.

Resepi ni sangat mudah dan tak memerlukan banyak bahan pun. Jika ada telur je pun dah cukup. Cuma kalau nak lauk tambahan lain terpulang pada citarasa masing-masing. Bagaimanapun, ada juga yang tertanya-tanya kenapa bila buat Nasi Goreng Cina kat rumah rasanya tak sama macam di kedai?

Haa ni rahsianya yang dikongsikan oleh Har Ryea di MAHN. Perlu ada minyak bijan untuk menyedapkan lagi rasa nasi goreng itu.  Simple jer tapi tak pedas laa. Anak-anak pasti suka.

Nasi Goreng Cina Lauk Udang

Bahan-bahannya:

= Nasi
= Bawang Putih – 5 ulas besar (ketuk-ketuk dengan anak lesung pastu cincang halus)
= Serbuk Maggi Cukup Rasa – 2 @ 3 sdb
= Minyak Bijan – 1 @ 2 sdb
= Udang Hidup
= Telur – 4 @ 5 biji
= Sayur campur – 1 mangkuk

(Bahan-bahan ini bergantung pada berapa banyak nasi kita. Kalau banyak nasinya, tambah juga bahan-bahan yang lain)

Cara memasak:

IKLAN

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih smpai naik bau dan garing sikit…

2. Masukkan udang, biarkn masak sekejap.

3. Ketepikan udang, masukkan telur.. kecilkan api sikit untuk telur masak elok.

Kemudian pecah-pecahkan telur tu.

IKLAN

4. Masukkan nasi & sayur campur….gaul rata.

5. Pastu taburkan Maggi Cukup Rasa..kacau sekejap..

6. Masukkan minyak bijan & kacau lagi.

7. Boleh rasa jika nak tambah lagi serbuk perasa maggi cukup rasa @ minyak bijan..ikut citarasa masing-masing.

IKLAN

8. Alhamdulillah siap

Kredit: Har Ryea

Dapatkan koleksi pinggan viral pada harga yang sangat berpatutan di sini

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)