Luka czer atau caesarean ialah amat menggerunkan, apatah lagi ia boleh terbuka semula! Mama bersalin secara caesarean perlu ambil perhatian.

Ngerinya mendengar kisah ibu-ibu yang mengalami luka bersalin pembedahan terbuka semula.

Ibu ini turut mengalami masalah yang sama selepas 3 tahun bersalin. Ketika perkongsian ini dikongsi pada tahun 2019, dia turut berkongsi bagaimana luka tersebut boleh terjadi dan pendapat doktor berkenaan perkara ini.

Luka Czer Bersalin Terbuka Selepas 3 Tahun, Mungkin Disebabkan Menggaru! Wanita Ini Kongsi Pengalaman Ngeri

 

“Doktor tak pasti kenapa luka ceaser boleh terbuka semula. Banyak faktor. Tapi. Beberapa hari sebelum tu, sis ni ade terasa sakit kat dalam perut. Bila tekan rase sakit. Dan luka ceaser terasa gatal. Sis Dylla garu je macam biasa.”

“So doktor cakap kemungkinan dari kuku jugak. Sebab kuku banyak kuman.Beberapa hari lepas tu, terasa luka ceaser basah & keluar nanah. Bila cek luka terbuka lebih kurang 2cm. Berlubang.”

IKLAN

“Sis Dylla siap berkongsi gambar luka & video semasa rawatan doktor.  Memang ngeri weh. Luka yang dah 3 tahun terbukak. Doktor sumbat kain kat luka tu. Dan kene dressing hari-hari sampai luka tertutup semula.”

“Sis Dylla kata dia memang lasak. Selalu angkat berat. Angkat beras semua tu.Seram kan?Jadi mak-mak ceaserian hati hati lah. Even dah bertahun perut di toreh, sentiasa jugak kene hati-hati.”

Luka Czer Bersalin Terbuka Selepas 3 Tahun, Mungkin Disebabkan Menggaru! Wanita Ini Kongsi Pengalaman Ngeri

Menurut Dr Mastura Mohd Mokhtar, Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, KPJ Selangor pernah berkongsi dengan Pa&Ma, kes luka pembedahan caesarean terbuka semula terjadi kepada kira-kira 1% ibu yang bersalin secara pembedahan. 

Mungkin ramai yang tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan oleh ibu sekiranya dia tiba-tiba mendapati luka pembedahan terbuka semula? Apa yang sepatutnya dilakukan segera pergi ke hospital (sebaiknya hospital yang melakukan pembedahan tersebut) atau klinik berhampiran untuk pemeriksaan dan mendapatkan rawatan.

IKLAN

PADA KEBIASAANNYA, LUKA PEMBEDAHAN CAESAREAN SEMBUH APABILA SELEPAS 1 MINGGU KULIT LUAR AKAN BERCANTUM.

10 PUNCA LUKA BEDAH BOLEH TERBUKA SEMULA

Dr Mastura juga berkongsi punca-punca yang boleh menyebabkan jahitan pada luka pembedahan terbuka semula. Mungkin ramai yang berpandangan bahawa ib yang terlalu banyak bergerak bangun, duduk, dan menunduk akan berisiko tinggi untuk terbuka lukanya.

Dr Mastura mendedahkan 10 punca  ini boleh meningkatkan risiko luka terbuka iaitu;

 • Jangkitan kuman ke dalam luka, selalunya kuman yang berasal dari kulit kita sendiri atau komensal. Risiko infeksi luka pembedahan adalah 1%.
 • Pembedahan yang dilakukan secara emergency.
 • Ibu yang mengalami obesiti kerana ketebalan tisu lemak dan kulit melambatkan proses penyembuhan.
 • Lipatan kulit yang terjadi menyebabkan kawasan luka sentiasa lembab atau berpeluh menyediakan media yang sesuai untuk pembiakan kuman.
 • Anemia atau kekurangan darah yang menyebabkan kekurangan oxygen kepada tisu yang sedang aktif semasa proses penyembuhan
 • Kebersihan diri yang kurang, seperti tidak mandi selepas pembedahan dan tidak membersihkan kulit sekitar luka pembedahan. Ini menyebabkan bahagian luka berpeluh dan berdaki.
 • Terlalu berpantang selepas pembedahan seperti hanya makan nasi dan ikan sahaja tanpa sayur dan buah-buahan. Atau tidak mengambil makanan seimbang.
 • Kurang minum air selepas bersalin kerana berpantang. Menyebabkan badan mengalami dehidrasi dan melambatkan luka sembuh.
 • Pergerakan melibatkan regangan seperti menjemur baju atau pergerakan yang meningkatkan tekanan dalam abdomen seperti meneran yang kuat bila sembelit, mengangkat barang berat dan batuk yang lama.
 • Menyapu atau meletakkan minyak di atas luka pembedahan. Minyak tersebut menjadi medium untuk pertumbuhan bakteria.

6 SIMPTOM LUKA PEMBEDAHAN BERMASALAH

IKLAN

Mama juga perlu sentiasa peka dengan keadaan luka pembedahan. Antara tanda-tanda yang ditunjukkan ialah seperti berikut;

 • Demam berterusan
 • Sakit pada tempat luka
 • Keluar cecair, darah atau nanah dari tempat luka
 • Tanda kemerahan dan bengkak sekeliling tempat luka
 • Tempat luka nampak berlubang atau terbuka.

Dr Mastura menekankan agar ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan tidak lupa mengamalkan pemakanan seimbang. Jika merasa sesuatu tidak kena dengan luka pembedahan segera mendapatkan rawatan.

Kredit: Fazlina Kamarazaman , Majalah Pa&Ma

https://www.youtube.com/watch?v=DIKU6Lp2OgM&t=637s 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekaran

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI