Pastinya PKP ini bermacam-macam idea dan aktiviti ibu cuba lakukan untuk memastikan masa anak tidak terbuang dan terisi. Bosan dengan aktiviti rangsang otak, idea dekati alam juga buat anak teruja.

Perkongsian ibu ini, Dr Ain Zulkifli yang mendedahkan anaknya dengan kejadian rama-rama boleh juga dicontohi oleh mama ketika PKP ini. Bukan hanya anak boleh belajar, bahkan melihat anak teruja dan tarik minat dekati alam pastinya memberi manfaat untuk anak kecil kita.


Life Cycle Of A Butterfly🦋

Alhamdulillah, mummy nak share aktiviti kami bela ulat beluncas sampai jadi rama-rama yang cantik.
Basically, tujuan adalah untuk kenalkan Aileen dengan kitaran hidup butterfly. Macam mana butterfly ni jadi.

Preparation awal mummy hanya carik
1) Ulat beluncas opkossss
2) Bekas ikan beli kat petshop
3) Buku pasal life cycle butterfly
4) Butterfly life cycle figurines

Kalau ikut buku LC of butterfly
Eggs – Caterpillar – Chrysalis – Butterfly

1. Eggs
Kami just berpandukan gambar dekat buku, untuk fahamkan Aileen butterfly lays eggs on leaves.

2. Caterpillar 🐛
Yang ni daddy cari dekat pokok daun limau purut. Kalau jumpa caterpillar dekat daun limau purut, just letak daun limau purut. Kalau jumpa dekat pokok daun kari, letak daun kari.

IKLAN

So jumpa 3 ekor caterpillar warna hijau dan kami ambil letak dalam bekas. Pastikan cukup supply makan sebab dorang kerja memang makan je.

Jangan ambik daun yang kena pesticide, nanti caterpillar mati. Tak perlu letak air, dorang tak minum air. Just daun.

Dia akan makan, makan, makan sampai badan membesar. Around 5 days caterpillar Aileen bertukar chrysalis, sebab waktu kami jumpa caterpillar dia dah quite besar. So ambil masa tak lama untuk dia bertukar ke next stage.

Ni paling best, sebab boleh tengok/zoom tunjuk dekat anak macam mana caterpillar makan daun, dia keluarkan najis warna hitam macam lada hitam.

Aileen seronok part ni sebab dia akan cakap

“Ya Allah, banyaknya caterpillar makan”

“Bila caterpillar nak sleep” (haha sebab asyik makan je kan)

IKLAN

3. Chrysalis
At one point of time, caterpillar akan stop makan dan membesar, cari tempat yang tinggi untuk dia bertukar menjadi pupa. Kulit luar caterpillar akan berubah jadik chrysalis.

Chrysalis awal-awal warna hijau sebab kulit caterpillar warna hijau (depends jenis caterpillar).
Dalam chrysalis ni la, pupa akan berubah bentuk pada butterfly selama lebih kurang 10-15 hari.

Chrysalis kami ambil masa 14 hari. Macam mana nak tau butterfly akan keluar bila-bila masa je bila kulit chrysalis tu bertukar jadi warna clear dan kita boleh nampak isi dalam tu butterfly. Maknanya bila-bila masa dalam 24h dia akan keluar (boleh tengok gambar).

4. Butterfly
Bila butterfly dah keluar dari chrysalis tu, dia tak boleh terbang lagi. Perlukan masa untuk keringkan badan dan sayap dia. So akan nampak butterfly tu menempel je dengan chrysalis dia tu.

Once dia dah betul-betul kering dalam lebih kurang 2 jam, dia akan mula terbang. Ni lah waktu Aileen tunggu, tandanya kita dah boleh release dia. Kebetulan kami on the way balik kampung waktu tu, butterfly tu lahir dalam kereta.

IKLAN

Maka tepi highway dekat stesen minyak Petronas lah Aileen lepas kan. Lagi 2 chrysalis jadi butterfly dekat Terengganu. Lepaskan kat kampung hihi.

Serius seronok bila kita jaga dia dari caterpillar sampai jadi butterfly yang cantik. Anak faham setiap kejadian ada prosesnya. Setiap proses perlukan kesabaran. Setiap kesabaran berakhir dengan kegembiraan.

Tapi jujur perasaan tu lain tau sebab even mummy pun tertunggu-tunggu proses dari satu ke satu proses lain. Sangat excited!

Okey esok boleh suruh husband merangkap ayah/daddy/papa/abi cari caterpillar dekat pokok luar rumah korang ye.

Selamat membela caterpillar!

Menarik: Konon Nak Kumpul Duit Raya Anak Jadi Banyak, Sudahnya Tak Perasan Letak Di Mana, Lebih Baik Simpan Cara Bijak

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)