Ibu selalu cakap, bila anak makin besar, makin cerewet nak makan. Tambah pula bila bagi makan nasi, hanya dua tiga suap dah tak mahu. Bila pergi check up, berat dan ketinggian anak tak seimbang sehingga ibu pula susah hati.

Nak tahu apa perlu ibu lakukan dalam menangani masalah ini, Dietitian Fizah Sobri ada berkongsi tips yang perlu dilakukan bagi memastikan anak tak susah makan. Boleh cuba mana yang sesuai dengan anak kita ya.

TIPS UNTUK PICKY EATER NO 1

Lihat perubahan perangai anak. Jangan lebih dari 25 minit waktu makan.Lagi lama lagi susah untuk anak makan.

Jika waktu awal makan dah berubah mood – maksudnya persekitaraan yang tidak sesuai untuk makan. Mengantuk? Marah? Baru lepas kena rotan? Merajuk?…

Jika waktu awal mood ok tapi tengah-tengah mood tak ok – maksudnya ada kaitan dengan menu yang dihidang. Adakah menarik? ada benda lain yang boleh alih perhatian (tv/ipad/gadget?)..

IKLAN

Jika waktu sepanjang makan ok tapi mood jadi tak baik bila dah nak akhir – maksudnya ada kaitan dengan cara kita menguruskan anak waktu makan. Adakah terlalu memaksa? Sikit-sikit nak cubit? Marah anak kalau tak makan?..adakah kita mengarah dari guide?

Nak jadikan waktu makan yang baik dan tidak melebihi 25 minit..

1. Perlu makan bersama
– jangan biarkan anak makan seorang di meja

2. Pelbagaikan warna atas pinggan
– yang mana lebih menarik nasi sup kosong dan ayam goreng saja, atau nasi goreng dan sup sayur serta ayam masak merah? Dipadankan lagi dengan buah buahan

IKLAN

3. Ibu bapa perlu jadi role model terbaik
– nak anak makan sihat ,ibu bapa juga perlu makan sihat

4. Jangan ada gadget di meja
– tutup tv, tutup ipad, tutup gadget..eating time is family time

5. Makan ON TIME
– jadual makan yang konsisten dan waktu sama setiap hari akan membantu anak lapar pada masa yang sepatutunya
IT IS NORMAL…anak suka menu ni hari ni esoknya tak suka
IT IS NORMAL…anak kadang kadang habis atau tak habis makan
IT IS NORMAL…ada yang makan makanan tertentu atas pinggan

Mommies daddies jangan terlalu susah hati. Teruskan beri menu yang sihat dan seimbang. Konsisten dan be creative…lama-lama anak akan terima juga ye.

IKLAN

Kredit: Dietitian Fizah

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa &alli diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)