Kasih ibu sampai ke syurga, kasih ayah selamanya. Ibu bapa mana yang sanggup melihat anak sakit. Tapi apakan daya jika Allah bagi ujian itu, maknanya dia tahu kita boleh laluinya walaupun agak berat.

Namun sebagai seorang ibu, mana sanggup lihat anak yang dikandungnya selama 9 bulan sakit dan terlantar tidak seperti kanak-kanak lain yang boleh berlari dan bermain dengan gembira.

Perkongsian dari seorang ibu di Facebook Qaseh Aisy, mengenai anaknya yang mesra dipanggil Harith ini pastinya akan menyentuh hati sesiapa saja apabila anak sulungnya kini hanya mampu terlantar dan bergantung pada bantuan mesin.

Maafkan mama

Andai aku diberi peluang akan mama belikan semua keperluan Harith dengan usaha mama sendiri. Tapi maafkan mama, tak kesemua mesin harith harganya ratus-ratus.

IKLAN

Sunction mesin 8 biji dah meletup, mesin infusion pump dah yang kedua. Semuanya harga ribu-ribu. Siapa cakap semuanya mudah untuk mama telan seorang. Tapi mana masih tak mampu nak belikan kerusi roda dengan tilam khas untuk Harith.

Jangan risau sayang

Tak apa, jangan risau tau sayang. InsyaAllah makin yakin rezeki Allah tu pasti ada tau. Mama akan usaha. Jangan tanya kenapa tak minta bantuan kerusi roda. Minta dah berpuluh kali bila sampai surat tak layak.

Jangan ditanya Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kami memang tak layak. Hanya zakat sahaja kami dapat RM300 sebulan.

Yakin bantuan Allah 

Mama jenis bukan suka meminta-minta untuk keperluan Harith. Selagi mama mampu usaha untuk anak-anak mama, InsyaAllah mama yakin Allah pasti akan bantu.

Sekarang Harith duduk atas sofa dulu ye sayang. Nanti mama ada duit yang cukup untuk Harith mama akan belikan untuk Harith. Mama sayang Harith dunia akhirat mama, sayang mama tidak akan pernah habis untuk Harith.

Ramai mendoakan Harith 

Sumber: Qaseh Aisy