Sememangnya ramai mengharapkan anak selepas mendirikan rumah tangga. Namun ada pasangan yang cepat menimang cahaya mata. Tak kurang juga yang perlu menunggu beberapa tahun baru dapat memeluk anak sendiri.

Apa sekalipun usaha yang dilakukan, selain mendapat rawatan pakar ada juga yang ikhtiar dengan mengamalkan beberapa petua semulajadi. Mana tahu jadi asbab untuk mengandung. Kuncinya jangan putus asa je!

Perkongsian Princess Naznin melalui pengalamannya sendiri yang sebelum ini menantikan zuriat pertama berhasil setelah mencuba beberapa petua mudah selain dapat pandangan doktor.

Saya dengan rendah hati nak share pada yang teringin atau dah lama nantikan zuriat. Saya dulu masa anak pertama pun susah juga dapat anak, berapa bulan pregnancy test -ve saja. Sedih kecewa semua ada tapi saya tak pernah putus asa.

Shutterstock

Macam-macam saya cuba buat hingga saya jumpa tip di bawah ni. Saya cuba dan alhamdulillah rezeki saya positif hamil. Terkejut saya. Masa saya research saya ada baca komen-komen bagi feedback kawan mereka, kakak mereka, saudara mereka berjaya hamil lepas cuba semua ni, alhamdullilah mereka gembira.

Tak sangka saya pun berjaya. Jadi saya cuba kongsikan dengan kawan-kawan dalam ni mana tahu berjaya dengan izinNya. Benda baik apa salahnya mencuba kan? Mana tahu ada rezeki untuk anda semua yang masih menunggu.

Kredit gambar: blog

 Air rebusan kecambah taugeh

1. Ambil segenggam kacang hijau dan rendam dalam air selama 2 jam.
2. Biarkan ia menjadi taugeh yang tak panjang (taugeh yang pendek). Ia ambil masa kira-kira 3 hari sahaja.
3. Rebus taugeh tersebut (air sebanyak 2 gelas) selama kira-kira 10 minit sahaja.
4. Minum air tersebut pada setiap pagi sebelum sarapan selama waktu datang haid. (7 hari turut-turut ye ladies)
*taugeh untuk suburkan*

Kredit gambar: blog

Susu kambing + kurma

IKLAN

Tip ni saya dapat dari blogger ustaz yang share, ustaz ni bagitahu ramai yang bagi feedback dah berjaya hamil dan dapat zuriat lepas cuba.

1. suami ambil segengam kurma
2. isteri ambil segengam kurma
3. suami isteri berniat dikurniakan zuriat (berdoa bersungguh-sungguh)
4. suami isteri kupas tanggalkan biji kurma
5. masukkan kurma ke dalam blender
6. sediakan 2 gelas susu kambing (seorang segelas)
7. masukkan susu kambing ke dalam blender
8. bahagikan susu sama rata lepas blend then sebelum minum baca bismillah dan selawat 3x dulu baru minum sambil niat dalam hati “buat macam ni untuk dapatkan zuriat dan semoga Allah murahkan rezeki zuriat padaku” contoh doa bagi umat Islam ye

*Susu kurma ni buat sekali pun da ok*

Saffron

Minum setiap hari air rendaman saffron (untuk lawaskan haid)

Tip ringkas dari saya:

IKLAN

– Jangan sesekali stress (stress punca utama susah dapat zuriat so enjoy your life mcm normal,jangan asyik fikirkan atau sedih kecewa kalau dapat result -ve)

– Sentiasa positif selalu. Jangan dalam mindset kita selalu fikir anak, anak je. Nanti stres datang.

– Berdoa pada Allah banyak-banyak minta zuriat even kita seorang pendosa

– Kalau masih tak berjaya jangan sesekali give up dan research tips dari orang

– Makan asid folik

– Kalau kawan-kawan ada masalah kesihatan wanita sila jumpa doktor pakar sakit puan ye

IKLAN

– Lelaki pun kena berkerjasama berhenti merokok – kurangkan berat badan kalau obes, makan makan seimbang.

– Lelaki perempuan perlu jumpa doktor dan dengar nasihat doktor ye, kadang-kadang dua-dua ada masalah kesihatan yang doktor perlu periksa.

Saya ikhlas share tip saya sendiri yang berjaya ni. Ingatkan saya nak share di YouTube saya je sebab nak buat video pas. Tapi tak apa la saya ikhlas share di sini untuk kawan-kawan dalam ni. Semoga Allah suburkan awak dan dimurahkan rezeki zuriat untuk awak yang dah lama nantikan.

Kredit: Princess Naznin

 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)