Sepanjang tempoh PKP ini, masih ada segelintir masyarakat yang berdegil dan masih keluar sesuka hati. Walaupun sudah diberi amaran, tetap keluar rumah tanpa sebarang keperluan.

Seperti mana yang dikongsikan oleh Mohd Fadli Salleh, ada sebuah video yang menunjukkan seorang pegawai polis sedang menasihatkan seorang remaja yang dilihat berkeliaran di luar rumah pada waktu PKP ini. Remaja lelaki ini dipercayai sudah ditegur berkali-kali tetapi masih berdegil.

Ikuti perkongsian ini.

Kawan-kawan share video ni dalam group WhatsApp kemudian pakat gelakkan budak itu kena marah.

Tapi bila aku tonton, sejujurnya aku terharu dengan sikap pegawai polis ini. Penuh sikap kebapaan, ada pula unsur motivasi hebat di situ.

IKLAN

Kawan-kawan share video ni dalam group WhatsApp kemudian pakat gelakkan budak itu kena marah.Tapi bila aku tonton, sejujurnya aku terharu dengan sikap pegawai polis ini. Penuh sikap kebapaan, ada pula unsur motivasi hebat di situ.Apa yang aku faham, remaja itu anak yatim. Anak sulung dalam keluarga pula. Jika lihat kondisi rumah, kita dapat simpulkan dia dari keluarga miskin dan kurang senang.Namun remaja ini degil. Tempoh PKP ini dia merayau diluar sehingga beberapa kali diberi amaran oleh anggota polis.Agaknya kerana polis di sana tahu remaja ini anak yatim, anak sulung harapan keluarga pula dan datang dari keluarga kurang senang, mereka kasihan untuk terus tangkap dan hantar ke Sekolah Tunas Bakti, Sg Besi tempat sepatutnya remaja bermasalah dikumpulkan.Maka pegawai polis berpangkat tinggi sendiri ke rumah remaja ini.Apa yang orang lihat sebagai marah-marah itu sebenarnya adalah nasihat yang tegas bagai seorang bapa. Aku melihat kata-kata beliau seolah beliau sedang memarahi anak sendiri.Penuh sikap kebapaan. Penuh rasa kerisauan tentang masa depan. Penuh dengan simpati dengan nasib keluarga remaja ini.Antara part yang paling mahal dalam video ini ialah bila pegawai polis itu mencabar remaja ini,"Aku cabar kamu. Kamu tunjuk pada aku, 5 tahun lagi kamu berjaya masuk IPTA. Aku cabar kamu!"Ah, ini salah satu teknik motivasi yang paling berkesan. Mencabar ke arah kebaikan. Mencabar remaja ini berusaha dan mengeluarkan potensi yang ada dalam diri dia.Hebat sungguh pegawai ini. Aku sangat respek cara dia handle kes ini. Dalam ketegasan, ada nasihat. Dalam nasihat, ada cabaran yang mungkin akan menjadi kenyataan.Terima kasih kepada pegawai polis ini. Ia mungkin nampak kecil pada mata sebahagian orang, namun percayalah, ia memberi impak yang sangat besar pada anak yatim dari keluarga miskin ini.Semoga remaja ini berubah dan semoga Tuhan terus memelihara barisan polis, askar dan frontliners lain yang bekerja demi memastikan keselamatan kita semua.Tabik hormat untuk tuan! 🙏#StayAtHome#MFS.

Posted by Mohd Fadli Salleh on Monday, 6 April 2020

Apa yang aku faham, remaja itu anak yatim. Anak sulung dalam keluarga pula. Jika lihat kondisi rumah, kita dapat simpulkan dia dari keluarga miskin dan kurang senang.

Namun remaja ini degil. Tempoh PKP ini dia merayau diluar sehingga beberapa kali diberi amaran oleh anggota polis.

Agaknya kerana polis di sana tahu remaja ini anak yatim, anak sulung harapan keluarga pula dan datang dari keluarga kurang senang, mereka kasihan untuk terus tangkap dan hantar ke Sekolah Tunas Bakti, Sg Besi tempat sepatutnya remaja bermasalah dikumpulkan.

Maka pegawai polis berpangkat tinggi sendiri ke rumah remaja ini.

IKLAN

Apa yang orang lihat sebagai marah-marah itu sebenarnya adalah nasihat yang tegas bagai seorang bapa. Aku melihat kata-kata beliau seolah beliau sedang memarahi anak sendiri.

Penuh sikap kebapaan. Penuh rasa kerisauan tentang masa depan. Penuh dengan simpati dengan nasib keluarga remaja ini.

Antara part yang paling mahal dalam video ini ialah bila pegawai polis itu mencabar remaja ini,

“Aku cabar kamu. Kamu tunjuk pada aku, 5 tahun lagi kamu berjaya masuk IPTA. Aku cabar kamu!”

Ah, ini salah satu teknik motivasi yang paling berkesan. Mencabar ke arah kebaikan. Mencabar remaja ini berusaha dan mengeluarkan potensi yang ada dalam diri dia.

IKLAN

Hebat sungguh pegawai ini. Aku sangat respek cara dia handle kes ini. Dalam ketegasan, ada nasihat. Dalam nasihat, ada cabaran yang mungkin akan menjadi kenyataan.

Terima kasih kepada pegawai polis ini. Ia mungkin nampak kecil pada mata sebahagian orang, namun percayalah, ia memberi impak yang sangat besar pada anak yatim dari keluarga miskin ini.

Semoga remaja ini berubah dan semoga Tuhan terus memelihara barisan polis, askar dan frontliners lain yang bekerja demi memastikan keselamatan kita semua.

Tabik hormat untuk tuan! 🙏

#StayAtHome
#MFS

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI