Urutan kehamilan, manfaatnya dan risiko telah menjadi topik kontroversi sejak sekian lama. Walaupun terdapat penyelidikan kecil mengenainya, dan tidak ada persetujuan kukuh dalam kalangan saintis, penyelidikan perubatan baru-baru ini menunjukkan bahawa wanita memperoleh manfaat daripada terapi ini semasa dan selepas kehamilan mereka.

Mengurut Semasa Hamil Boleh Menyebabkan Keguguran? Kalau Ada Alahan Ini, Ibu Hamil Perlu Berhati-Hati

Apakah urutan kehamilan?

Urutan kehamilan terdiri daripada urutan pranatal dan postnatal daripada ahli terapi yang dilatih dalan urutan kehamilan. Ia bertujuan untuk meningkatkan kesihatan wanita semasa dan selepas kehamilannya. Urut tipikal berlangsung selama satu jam.

Apakah manfaat urutan kehamilan?

Sesetengah kajian telah menunjukkan banyak kesan baik urutan kehamilan pada kesihatan, baik dari segi fizikal dan mental wanita. Kajian menunjukkan bahawa urutan pranatal dapat mengubah regulasi hormon dengan ketara dalam tubuh, yang membawa kepada peningkatan paras dopamin dan serotonin, dan penurunan norepinephrine dan kortisol. Perubahan tahap hormon ini berpotensi untuk mengurangkan tekanan dan kebimbangan. Wanita sering mengalami peredaran darah yang berkurangan semasa hamil yang berkaitan dengan bengkak dan ketidakselesaan pada sendi, yang disebut edema.

IKLAN

Terapi urut boleh meningkatkan peredaran darah, dan boleh mengurangkan bengkak dan kesakitan. Manfaat lain yang mungkin dialami ibu adalah mengurangkan sakit saraf, sakit belakang, serta pengurangan ketegangan otot atau sakit kepala, dan tidur yang lebih baik.

Baca Selanjutnya:

“Ibu Minta Maaf, Doktor Dah Pesan Tapi Ibu Degil” Fasha Sandha Keguguran

Apakah langkah berjaga-jaga untuk urutan kehamilan?

IKLAN

Salah satu sebab mengapa urutan kehamilan adalah subjek yang tidak menentu adalah kerana terdapat bilangan profesional yang disahkan dan tiada penyelidikan klinikal yang menyeluruh. Memilih ahli terapi urut yang diperakui dengan pengetahuan luas mengenai urutan kehamilan adalah sangat penting untuk anda dan kesihatan bayi anda. Jika anda meneruskan urutan kehamilan, pastikan anda memberi perhatian kepada tubuh anda sendiri dan berunding dengan terapi anda untuk kedudukan yang paling selamat dan selesa semasa urutan.

Mengurut Semasa Hamil Boleh Menyebabkan Keguguran? Kalau Ada Alahan Ini, Ibu Hamil Perlu Berhati-Hati

Adalah disyorkan untuk mengelakkan urutan kehamilan semasa trimester pertama anda kerana tahap kehamilan ini dikaitkan dengan risiko keguguran yang lebih tinggi.

Adalah dinasihatkan supaya anda berunding dengan doktor anda sebelum mencuba urutan kehamilan jika anda mengalami mana-mana yang berikut:

IKLAN

-Morning sickness, mual atau muntah
-Pendarahan semasa kehamilan
-Kontraksi preterm/lebih awal
-Kehamilan berisiko tinggi
-Kehamilan yang menyebabkan hipertensi (PIH)
-Kelahiran preterm sebelum ini
-Bengkak yang teruk
-Tekanan darah tinggi

Terapi urut, secara amnya, terkenal kerana keupayaannya untuk melegakan ketidakselesaan di dalam tubuh dan menggalakkan rasa kelonggaran dan kesejahteraan.

Kehamilan boleh menjadi stres pada tubuh dan minda, dan urutan kehamilan mempunyai keupayaan berpotensi untuk mengurangkan rasa sakit dan kesakitan yang mungkin dihadapi oleh ibu hamil.

Adalah lebih baik untuk berunding dengan bidan anda atau doktor anda untuk mendapatkan panduan di mana untuk mencari ahli terapi urut yang layak dan sesuai di kawasan anda.

Sumber: Hello Doktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI