“Muhammad Rayyan!!!!! Mama cakap jangan buat macam tu” Dengan nada menjerit dan penuh kemarahan. Situasi ini biasa terjadi jika ibu bapa ingin melepaskan kemarahan pada anak-anak.

 

Menjerit adalah amalan biasa kebanyakan kita apabila kita marah kerana mengharapkan kepatuhan dan keajaiban daripada anak-anak.

Adakah ia berkesan?
Tidak.

Kenapa tidak?
Menurut Joseph Shrand, seorang Pakar Psikiatri, apabila kita menjerit kepada anak, kita bukannya mengaktifkan bahagian telinga anak yang mendengar dan hati yang patuh, sebaliknya jeritan mengaktifkan respon ketika takut dan cemas iaitu respon “Flight-Fight-Freeze”.

IKLAN

FLIGHT maksudnya anak melarikan diri ataupun ‘disconnect’ dan menjauhkan diri daripada kita.

FIGHT maksudnya anak melawan ataupun keras hati dan keras kepala.

FREEZE maksudnya anak terkedu, kaku, cemas, tertekan dan tidak dapat bertindak atau berfikir.

IKLAN

Jeritan mengaktifkan bahagian emosi otak, bukannya bahagian yang menggalakkan anak berfikir mencari penyelesaian. “Tetapi bila menjerit barulah anak ambik serius.” Itu kerana anak takut.

Kita mahu anak hormatkan kita, bukannya takutkan kita. Hormat datang dengan hormat (mutual respect), bukannya dengan membuatkan anak merasa tidak bernilai dan tidak dihargai. Yang kita mahukan adalah perubahan yang berpanjangan pada anak, bukannya perubahan sementara kerana anak takut ataupun kerana anak rimas dengan suara jeritan kita.

Oleh itu menjerit adalah tindakan yang sia-sia dan tidak akan mengubah apa-apa. Kita cuma akan melahirkan anak cucu yang menjerit seperti kita ataupun anak cucu yang tertekan kerana tidak tahan dengan jeritan kita.

IKLAN

Berkomunikasilah seperti manusia.

Sumber:
Noor Afidah Abu Bakar
Parent Connect Consultancy

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)