Bagi ibu yang menunggu masa nak bersalin, mesti teruja untuk buat persiapan menyambut orang baru. Bukan saja persiapan membeli barangan bayi semata-mata, tetapi mental dan fizikal juga harus bersedia.

Maklumlah proses kelahiran setiap anak tak sama. Ada ibu yang perlu melalui sakit kontraksi beberapa hari, ada tu sakit kejap terus bersalin. Rezeki masing-masing kan!

Namun sebagai ibu yang bakal berjuang antara ‘hidup dan mati’ pasti mahu bersalin di hospital yang lengkap dengan kemudahan dan kepakaran doktor bagi memastikan semua berjalan lancar.

Ada sesetengah situasi, ibu tak sempat sampai ke hospital tetapi bersalin di rumah atau dalam kereta kerana bayi dah keluar. Sama juga keadaan yang berlaku pada seorang ibu apabila viral kisahnya bersalin dalam kereta berdekatan Kuil Batu Caves sempena Hari Thaipusam.

Apa yang menarik perhatian ramai, masing-masing begitu sepakat dan membantu si ibu melahirkan bayi dengan selamat sebelum ambulans sampai.

Perkongsian di FB LK Savantharaja ini menarik perhatian orang ramai kerana si ibu dibantu oleh masyarakat India yang ketika itu datang untuk sembahyang sempena sambutan Thaipusam.

IKLAN

WANITA MELAYU NAK BERSALIN, MUJUR ADA HERO-HERO DI HARI THAIPUSAM 

Saya datang sembahyang di kuil Batu Caves pagi tadi. Ternampak seorang wanita minta tolong di luar kuil. Terus saya berlari sebelum nampak seorang ibu bangsa Melayu nak bersalin dalam kereta.

Saya dan beberapa pengunjung lain terus tutup tingkap kereta dengan kain (vesthi). Masa baby selamat dilahirkan, saya bagitau ”KAKAK YOU AND YOUR BABY ARE BLESSED”. Rasa gembira dia selamat timang baby girl.

IKLAN

Ambulans pun terus sampai lepas baby keluar. Sebelum mereka pergi hospital, saya sempat selfie dengan bapa kepada baby tu untuk kenangan.

IKLAN

Kredit: FB LK Savantharaja

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)