Rasa kasihan dan tidak sampai hati, dua perkara yang selalu ibu fikirkan apabila memilih untuk ‘wean off’ atau bercerai susu anak. Hal sebegini seharusnya tidak patut berlaku jika ibu benar-benar mahukannya.

Menurut Kaunselor Laktasi, Dr Nurhaya Yacob daripada Dr Nurhaya Lactation Center, ibu harus menguatkan hati terlebih dahulu sebelum memilih untuk memberhentikan anak daripada menyusu. Terdapat beberapa cara namun tip ini merupakan cara yang aplikasikan olehnya sendiri kepada anak-anaknya. Memang menjadi!


Apabila nak cerai susu, ibu mesti ready. Bila tak ready, inilah punca ibu akan “give in” bila anak menangis tantrum tak dapat apa yang dia nak. Bila anak tahu mommy akan give in dengan mudah, maka mereka hanya akan “press the button” untuk dapatkan apa yang mereka mahu.

Contoh tak ready, “alaa tak sampai hati” atau “kesiannya”. Sekiranya tak ready, ready kan diri terlebih dahulu. Apabila sudah tetapkan diri, “ok ready to wean off” maka kita mulakan proses ini.

 

1. Saya mulakan pada usia 1 tahun 8 bulan. Saya ada 4 bulan sebelum capai usia 2 tahun. (Ini kalau nak wean off usia 2 tahun, kalau nak lebih, silakan)

Its a process, no rush. Apabila ibu ready, dalam proses cerai susu ini, ibu pula readykan anak tersebut.

2. Apabila bersama dengan anak, contohnya pada hari minggu/ cuti, jangan offer. Jangan tanya “Sofea nak susu?” “Sofea nak nenen?”.
Tak perlu ingatkan mereka. Buat sahaja macam biasa. Teruskan kerja.

3. Bila anak minta, LENGAHKAN!

IKLAN

“Mommy, nak susu please”. Setelah beberapa ketika. “Ok boleh, boleh susu, lepas kita makan ni dulu ya, mommy make some yummy amazing cupcake”. Cuba lengahkan. Ia adalah sebuah proces, boleh jadi hari ini tak berjaya, tapi esok berjaya. Maka perlulah ibu konsistant.

Ibu sahaja ke? Tidak. Ayah pun main peranan. Ketika anak meminta, ayah boleh alihkan perhatian dengan ajak bermain di luar atau sebagainya. Proses cerai susu sangat meruntun emosi dan fizikal. Kerjasama sangat penting.

4. Alihkan perhatian anak.
Apabila ibu sedang cuba lengahkan, sebenarnya ibu juga sedang mengalihkan perhatiannya daripada penyusuan. Its a process. Ibu perlu terus persistance and consistance. Lagi sekali diingatkan, proses ibu bukan buat sekali berjaya. Dari mungkin 6 kali menyusu kalau hari cuti, dah mulai drop ke 4 kali dalam tempoh 2 minggu. Dengan Cik Bunga agak cepat process cerai susu.

5. Bercakap ketika anak sedang separa tidur, kata-kata ini akan masuk dan tersemat rapi di minda separa sedar.

Masa tidur anak menyusu sebentar dan tidur. Cik bunga memang tidak mengempeng sebab saya ajar dari bayi tidur di katilnya sendiri. Selesai menyusu, saya letakkan di baby cot sebelah katil saya. Ni memang semua anak saya train dari lahir.

6. Time out / count down.

Apabila anak ibu menyusu dimalam hari, kerapnya ia hanyalah untuk tujuan keselesaan. Bukan sebab lapar pun. Bila dah agak lama seperti 10 minit menyusu, ibu boleh nyatakan “ok lagi 5 minit sahaja ya susu, lepas ni kita stop dan tidur”.

Anak tidak tahu 5 minit tu berapa lama, tapi kita boleh follow dengan count down. 10 9 8 7 6 5 4 sampai 0. Mula-mula memang liat. Lepas beberapa kali, anak akan lepas sendiri dan tepuk-tepuk sikit lalu tidur.

Sekiranya anak tantrum bagaimana?

Boleh minta bantuan pasangan. Tapi sekiranya sudah buat semua dan masih juga anak mahu menyusu, tak apa, nama pun proses. Susuilah, anaknya belum bersedia. Cubalah lagi secara terus menerus. Ada yang cepat ada yang lama. Yang penting faham bahawa ia adalah sebuah proses.

Proses untuk ibu dan anak. Fokus pada progress, teruskan dengan konsistan dan persistant. Jangan lupa doa dan tawakal pada yang Esa. Dia yang menjaga hati kita dan anak kita.

Mungkin dengar macam mudah sahaja saya wean off, tapi ia memerlukan kesabaran kerana perlu ulang berkali-kali. Dari 8 kali penyusuan turun ke 6 kali, kemudian 4 kali lalu 2 kali dan akhirnya cerai susu.

Penyusuan susu ibu itu perjalanannya indah. Memorinya sangat manis. Membina keyakinan diri anak melalui ikatan yang luar biasa, nutrisi yang hebat dan lengkap. Namun kenapa perlu di rentap perjalanan yang indah itu dengan pengakhiran yang traumatik.

Dr Nurhaya Yacob
Nak buat, buat betul-betul.

Jangan lupa saksikan pada 18 November nanti.

Artikel berkaitan: Anak Merayu Nak BF Tak Sampai Hati Tapi Dah Sampai Masa Kena Wean Off Juga!

Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents