Bapa kepada tiga cahaya mata perempuan yang digelar The Pocket Rocketman, Datuk Mohamad Azizulhasni Awang berkata sebolehnya setiap hari dia mahu luangkan masa sepenuhnya dengan isteri dan anak-anak seperti tiada hari esok. Bukan itu saja. sebolehnya, tanpa anak-anak tahu yang abinya mungkin akan pergi pada bila-bila masa.

Demikian antara kata-kata yang diungkapkan jaguh berbasikal negara, Datuk Mohamad Azizulhasni Awang di Facebooknya, yang baru-baru ini menjalani pembedahan jantung di Australia.

Datuk Azizulhasni sebelum ini disahkan mengalami masalah yang dipanggil ‘anomalous aortic Origin of right coronary artery’ (AOORCA).

Azizul mengadu mengalami sakit dada pada Februari lalu dan dirujuk kepada pakar jantung di Melbourne, Dr Barveen Aisha untuk pemeriksaan lanjut.

Dia kemudian menjalani pembedahan di Hospital Epworth Richmond di Victoria, Australia pada 21 April.

“Saya nak luangkan masa sepenuhnya dengan anak-anak.

“Doktor kata kalau saya seorang manusia biasa yang tidak aktif pun risiko dia dah tinggi, apatah lagi apabila rutin harian saya sentiasa berlatih di tahap intensiti tinggi dan berlumba di peringkat dunia termasuklah Olimpik Tokyo baru-baru ini.

Tidak ada mustahil jika Allah mengkehendakinya” itu ujar jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang saat mengetahui dirinya disahkan menghidap penyakit jantung Anomalous Right Cor0nary Artery.

Menyifatkan keadaan kesihatan dirinya ibarat ‘bom jangka’, Azizulhasni berkongsi pengalaman beliau buat pertama kali kepada orang ramai berkenaan penyakit jantung yang dihidapinya itu melalui hantaran di Facebooknya baru-baru ini.

IKLAN

Cerita Azizulhasni yang terkenal dengan gelaran The Pocket Rocketman ini, simptom penyakitnya itu sudah lama dirasakan namun ia semakin kuat dan jelas ketika beliau membuat persia-pan ke Sukan Olimpik.

“Ketika itu saya ingat semua tu adalah disebabkan oleh faktor umur yang semakin meningkat.

“Semuanya bermula apabila saya kembali berlatih selepas tamat Sukan Olimpik. Selepas pulang dari satu sesi latihan tu, saya rasa sakit dada yang teramat dan tidak pernah saya alami situasi seperti itu.

“Saya tahu kali ini bukan biasa-biasa kerana simptom dia adalah lain daripada yang lain.

“Isteri saya kerisauan dan memaksa untuk terus ke hospital kerana tanda-tanda itu sedikit seperti serangan jantung.

“Saya ni boleh pula memilih untuk pergi selepas dah selesai solat Isyak atas alasan nak selesaikan kewajiban dulu serta saya juga tahu mesti akan lama punya kena tahan nanti. Mengamuk member. Saya berada di wad kecemasan hampir 5 jam, mereka melakukan pelbagai ujian dan hasilnya tidak pun menunjukkan yang saya ada serangan jantung.

IKLAN

“Tidak ada peningkatan Troponin dalam darah tetapi doktor di wad kecemasan telah mengesan sesuatu yang agak berlainan sedikit pada graf keputusan ECG saya”

“Dari sinilah doktor keluarga saya (family GP) iaitu Dr Ati memainkan peranan penting pada peringkat awal untuk merungkai apakah permasalahan yang sebenarnya,” kongsinya.

Pertama kali mengetahui akan kondisi penyakitnya, doktor pakar jantung terkejut dan menyifatkan jaguh sukan itu seorang yang sangat-sangat bertuah.

“Keadaan saya ini ibarat bom jangka yang boleh meletup pada bila-bila masa. Doktor juga bagi perumpaan yang melintas jalan raya, kemungkinannya untuk selamat adalah lebih tinggi dari situasi kondisi jantung saya ini.

“Yang mana faham, mereka fahamlah. Saya memang pasrah waktu tu. Saya boleh mati pada bila-bila masa, bayangkan kalau korang dapat berita macam tu. Doktor nasihatkan saya untuk berhenti berlatih dahulu buat seketika waktu sebelum membuat diagnosis kedua untuk ‘double check’.

IKLAN

“Akan tetapi saya sedikit degil, masih teruskan latihan seperti biasa sebab memikirkan Sukan Komanwel tinggal berapa bulan je lagi.

“Waktu tu juga hemat saya, kalau saya akan mati ‘anytime’ pun, saya nak buat apa yang saya nak buat dulu. Saya nak teruskan aktiviti kegemaran saya iaitu berkayuh dan setiap hari saya luangkan masa sepenuh-penuhnya dengan isteri dan anak-anak seperti tiada hari esok. Tanpa anak-anak tahu yang abi nya mungkin akan pergi pada bila-bila masa.

“Apa yang kita boleh belajar dari perkongsian saya hari ini? Terus melakukan ‘full screening’ jika anda mempunyai simptom atau masalah berkaitan jantung kerana ianya adalah ‘life threa-tening situation’.

“Kalau anda dinasihatkan untuk berehat maka berehatlah dan janganlah memilih untuk memperjudikan nyawa anda,” katanya.

Sumber: FB Azizulhasni Awang

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)