Nak masak pulut bagi sekata dan tak berkerak tanpa perlu kukus ada tekniknya. Pulut durian ni resipinya sangat mudah. Memandangkan sekarang banyak durian yang dijual di gerai tepi jalan apa kata anda cuba buat pulut durian ni. Dah tak tahu nak makan apa raya ni boleh lah cuba.
Pulut durian
-Isi durian secukupnya
Bahan Pulut
Bahan bahan:
-Beras pulut – rendam selama 30 minit atau lebih
-2 helai daun pandan
-air secukupnya
IKLAN
Cara masak pulut:
Teknik untuk masak sekata dan tak berkerak tanpa perlu kukus.
Tips:
Sebelum tanak beras pulut, rendam dalam 20-30minit. Kalau lebih dari 30 minit pun okay je. Dah siap rendam cuci bersih-bersih,
IKLAN
Letak air sedikit bagi tenggelam beras pulut dan masak atas api yang perlahan sehingga masak.
Kuah Santan
Bahan bahan:
IKLAN
-1/2 cawan santan kotak
-1 cawan air
-1 sudu kecil garam
-1 helai daun pandan
-1 sudu kecil tepung jagung (larutkan dengan sedikit air)
– Hirisan gula melaka
Cara cara:
Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung.
Boleh agak-agak kepekatan. Siap untuk dihidang, akhir sekali tabur sedikit gula melaka diatas pulut.
Puding biskut Marie dengan coklat mewah di atasnya memang tentu jadi kesukaan anak-anak. Puding biskut Marie lebih lembut dan berkrim berbanding kek batik. Hidang sejuk-sejuk bila anak balik sekolah memang terbaik!
Tak susah pun nak buat puding biskut marie ini. Bahan-bahan yang diperlukan pun tidak banyak dan mahal. Pendek kata sesuai untuk mak-mak yang anak ramai. Kalau nak lagi rasa mewah, boleh buat topping coklat dengan mengikut resipi yang dikongsikan Muhammad Ali ini. Nampak kemas dan cantik.
Puding Biskut Marie Mewah Coklat
RESIPI PUDING BISKUT MARIE
LAPISAN PERTAMA: COKLAT
12gm agar-agar tali
4 cawan air (1 cawan air = 250ml)
1 cawan dairy whipping cream (kalau tiada, gantikan dengan susu cair)
1 sudu makan mentega (tak kisah salted or unsalted. Pakai buttercup pun boleh) – beli online di sini
7 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan serbuk nescafe
5 sudu makan milo (sudu makan tu yang sudu besar kita buat makan apa-apa tu tau)
Secubit garam
½ cawan dark chocolate
¾ cawan gula (190 gram gula)
LAPISAN KEDUA: PUTIH
6gm agar-agar tali
2 cawan air
1 cawan susu cair
¼ cawan gula (80gm gula)
1 sudu kecil essen vanilla
Nah Ini Resipi Edisi Kurang Manis
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN PERTAMA: COKLAT
1. Masukkan 4 cawan air + 12gm agar-agar tali yang telah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi.
2. Kemudian baru masukkan ¾ cawan gula. Kacau sebati hingga gula larut.
4. Dah sebati masukkan pula 7 sudu makan serbuk koko. Kacau sebati.
5. Selepas itu, masukkan 1 cawan dairy whipping cream atau susu cair. Kacau sampai separuh sebati.
6. Masukkan 1 sudu makan mentega. Gaaul sebati biar sampai jadi sekata dan satu warna serta tiada ketulan. Bila nampak dah sebati biarkan mendidih. Jangan kacau. Biarkan ia mendidih dalam 1-2 minit sahaja.
7. Bila dah mendidih tadi, masukkan ½ cawan dark chocolate. Kacau atas api yang perlahan. Dah sebati, terus tutup api.
8. Masukkan secubit garam, kacau sebati dan biarkan dalam 3-4 minit baru tuang atas loyang saiz 8 inci.
9. Tuang atas loyang dulu adunan tadi, sampai tak nampak base loyang, kemudian baru letak biskut marrie. Dah penuh satu loyang, tutup balik dengan adunan coklat tadi sampai menutupi lapisan marie tadi.
10. Setkan dalam peti 2 minit sahaja, kemudian sambung letak lagi biskut marie. Dan terus tutup dengan lebihan coklat tadi.
11. Jadinya, ada 2 lapis je lapisan biskut marie tadi. Setkan dalam peti sementara buat lapisan putih.
CARA MENYEDIAKAN LAPISAN KEDUA: PUTIH
1. Letakkan 2 cawan air + 6 gm agar-aagar tali yang dah dibasuh. Biarkan mendidih dan terlerai agar-agar tali tadi, baru masukkan ¼ gula. Dah larut masukkan 1 cawan susu cair.
2. Kacau sebati dan biarkan mendidih dalam 1-2 minit. Tutup api dan masukkan 1 sudu kecil esen vanila. Gaul sebati, ketepikan dalam 3-4 minit baru tuang atas lapisan coklat yang dah set tadi.
3. Cucuk-cucuk dengan garpu dulu agar lapisan melekat dan tak terpisah bila potong.
4. Tuang rendah dan perlahan-lahan. Setkan dalam 4 jam dan boleh makan.
Kredit resipi: Muhammad Ali @ Mr Ali
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Apam susu ini sesuai makan masa breakfast atau hi- tea baby mahupun dijadikan makan tengah malam. Teksturenya yang gebu tak tercekik, pastikan putar tu bagi lama baru lah gebu gebas. Sesuai seawal usia 7 bulan.
Bahan-bahan:
4 bji telur
1 sudu besar ovalette
( Boleh gantikan ovallete dgn baking powder yg aluminum free 1 sudu kecil)
3 sudu besar susu fm / full cream debu
1 sudu kecil esen vanilla ( optional, if x nk letak pon x pa)
1/2 cawan madu ( 1y above)
Bawah 1y boleh guna puree kurma
Nota: Kesemua bahan diatas ini dicampurkan sehingga putih dan ringan. Sekiranya tiada mixer, boleh menggunakan blender.
Bahan B:
2 cawan tepung gandum( unbleached)
Noted : sukatan ni agak banyak, boleh kurangkan sukatan if nak buat sikit jer
Cara – caranya:
Apabila sudah siap gaulkan kesemua bahan A diatas, masukkan dua cawan tepung gandum dan gaul sehingga sebati.
Asingkan kepada 2 bahagian untuk warna (guna puree buah naga sebagai pewarna semula jadi)
Jangan lupa sapu acuan dengan minyak / guna baking paper dan kukus selama 30 minit dengan api yang kuat dan pastikan air mendidih dahulu baru masukkan adunan.
Untuk elakkan apam daripada bantar, pastikan tudung periuk dibalut bersama kain bagi mengelakkan air menitik.
Pastikan mixer atau blender mengisar selama 15 ke 20 minit. Ini kerana, lebih lama putar, apam susu akan lebih gebu.
Resipi juadah raya yang paling kita rindui di waktu kita kecil dahulu pastinya kek homemade yang disediakan oleh ibu. Apabila kek sudah dibakar bermakna tibanya hari raya. Itulah ibaratnya raya dan kek bagi diri kita. Jadi kek sememangnya resipi wajib ada di pagi raya. Pun begitu zaman dahulu tidaklah canggih seperti kini malah kek hanya disediakan dengan pukulan tangan yang padu. Hasilnya tetap wow.
Bagi mengimbas nostalgia kek homemade di masa kecil, cikgu masakan popular di media sosial, Azlina Ina Fans kongsikan kek homemade mak-mak kita. Paling menarik teramatlah mudah malah gunakan sukatan cawan sahaja, tanpa mixer. Jom cuba!
Siapa tengok kek ni mengimbau kenangan beraya masa kecik? Kek macam ni kenangan tau sebab dulu-dulu mak-mak kita tak pandai mixer, tak pandai ovalate bagai. Dorang hanya ada senduk kayu ada mangkuk tapi kek gebu. Maka di sini mak ajar korang buat kek dulu-dulu yang mak panggil kek hari raya dengan cara mudah dan gerenti jadi.
Kek Hari Raya Viral
Bahan-bahan:
1 cawan majerin
3/4 cawan gula perang -nak guna gula putih pun boleh
1 sk esen vanila
Tak kisah dia macam terpisah lemak dan air pun ye tapi tak kisah jadi je hehe. Masukkan 1/2 cawan susu tepung, sebatikan.
1/2 cawan tepung jagung dan kacau lagi.
Tambah 1 1/2 cawan tepung self rising. Kalau tak ada korang tambah dengan tepung gandum +1sk baking powder eh.
Last penyedap dia 1/2 cawan nestum ori. Kacau sebatikan siap dah kek kite senang.
Ok bahagikan beberapa bahagian dan buh pewarna makanan.
Lapik baking paper loyang 7 ngam cantik naik dia. Kalau korang pakai 8 rendah sikit boh la adunan macam tu sampai habis. Ok siap hentak sikit dan panas kan oven. Bakar suhu 170 masa 45 minit atau ikut oven masing-masing.