Dek kerana terlalu kesian pada anak yang terpaksa berada di dalam rumah sahaja, bermacam idea mula timbul demi menggembirakan hati anak dan menghilangkan bosan anak-anak.

Idea bapa ini, seperti yang dikongsikan oleh ibunya, Alya Maryam yang menghasilkan mini kafe cantik untuk anak perempuannya benar memberi inspirasi. Usaha yang hebat demi memastikan anak tidak bosan sepanjang PKP ini.

 

Kata ibunya, anak sulung mereka amat sukakan permainan ‘pretend play’. Ada kalanya dia beraksi menjadi doktor, penjual dan macam-macam lagi. Dari situ timbul idea untuk anak-anak mereka.

“First time bertukang. Nak pergi taman tak boleh, pergi indoor playground jauh sekali. So kita cuba buat cubby playhouse dalam rumah. Bermodalkan rm300++;

Pine wood 1×1
Pine wood 1×2 ( rm138)
Plywood ( rm154)
Cat seamaster /. undercoat /roller/brush (rm85)

IKLAN

ps/ macamana nak hilang bau cat? dah seminggu bau masih ada.

Actually dalam seminggu je boleh siap kan tapi sebab suami sambung belajar (weekend class) plus pkp kedai kayu tak bukak tu yang jadi lama. Drag sampai sebulan. Kita buat sikit-sikit.

IKLAN

Hari ni potong kayu je, esok sanding kayu. Masa pun limited sebab duduk rumah apartment. Kena consider jiran-jiran jugak.

Idea tu sebab anak sulung saya 3 tahun, dia suka sangat main pretend play ni. Jadi doc la, main jual-jual. Rumah kami pun takde perabut sangat, saya cakap dekat husband, why not kita buat playhouse. Kalau beli mahal, kita diy je ikut size kita nak. Design kita sendiri.

Anak teruja sangat sampaikan adik nak masuk pun tak boleh.”

IKLAN

Cantik sungguh! Idea dan inspirasi hebat untuk mak ayah.

Menarik: Tak Sama Macam Ibu, Ayah Bantu Anak Kuat Dalamannya, Sebab Tulah Ayah Hero Pada Anak

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.

Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.

Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)